free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Fertőző nyár

Borsa         Címkék: fertőzés, gomba, higiénia, nyár, strand 1 hozzászólás

A magunkra kent naptej, még nem véd meg minket minden nyári veszélytől. Összegyűjtöttük az összes fertőző rémséget napgombától a szemölcsön át az ótvarig.

Fertőző nyár

Ajánló

Nyári fertőzések 

Senkinek nem kívánjuk, de könnyen előfordulhat, hogy nyaralás alatt összeszed valamilyen fertőzést. Abban az esetben, ha mégis megtörténne a baj, az internetes sok hasznos információt lehet találni. Ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat. Persze ez nem helyettesíti az orvosi kezelést!

 

A nyár - érjen minket akár vidéken, akár a betondzsungelben - fürdőzés nélkül nem az igazi. Aki abban a kiváltságos helyzetben van, hogy hűs erdei patakban vagy elhagyatott, áttetsző tisztaságú bányatóban hódolhat ennek a kedvtelésnek, annak nem is érdemes tovább olvasni ezt a cikket. Ne menjen megfelelő fényvédő faktorú testápoló nélkül a napra és nézze el nekünk, hogy irigykedünk rá. Azok viszont, akik közstrandokon és uszodákban keresik a felüdülést, nem árt, ha vigyáznak néhány, a nyári hónapokban és éppen a strand jellegű helyeken könnyen elkapható vagy beszerezhető fertőzéssel. A "beszerezhető" nem véletlen felsorolás.

Nem csak arról van szó, hogy sok, esetleg beteg vagy ápolatlan emberrel testközelbe kerülünk. A nyári melegben az egyik leggyakoribb strandbetegség: a gomba például könnyebben kialakulhat, mint a téli időszakban. A gombás fertőzések Európában népbetegségnek számítanak, egy felmérés szerint Magyarország lakosságának 54 százaléka életében legalább egyszer megfertőződik. Mielőtt belemennénk a részletekbe, még egy általános megjegyzés: mindenfajta strandbetegség veszélyesebb a nőkre és a gyerekekre, előbbieknél a biológiai sajátosság, utóbbiaknál a még kialakulatlan védekezőképesség miatt. (Adjuk össze a kettőt és igaz amit kapunk: a kislányokra kell a legkörültekintőbben vigyázni.)

A gomba akkor érzi magát igazán jól, ha megnövekedett páratartalmú bőrön, izzadt testfelületen telepedhet meg. Egy nem kellőképpen szellőző felsőrésszel vagy egy levegőtlen cipő, műszálas zokni összetétellel is beszerezhetjük a fertőzést. Higiénés óvintézkedésekkel és bőrünk szárazon tartásával elkerülhető, de azt sem szabad elfelejteni, hogy akik nem védekeznek, azok ugyanarra a strandra járnak mint mi. Ezt nem azért mondjuk, hogy bárki rosszindulattal méregesse a mellette zuhanyzó nő lábát, vajon eléggé ápolt-e, viszont saját fürdőszobánkat leszámítva nem ajánlatos mezítláb flangálni a víz közeli helyeken.
Gomba egyébként nem csak a lábfejünk bőrén alakulhat ki. Ugyanaz a kórokozó telepedhet meg a fejbőrön is. Ez a fajta rendkívüli mód kedveli a medencék környékét, a nedves talajt. A fejbőrön lévő gomba tünetei kezdetben a hámlásra vagy az enyhe korpásodásra emlékeztetnek, úgyhogy érdemes szemfülesnek lenni, és ha ilyesmit tapasztalunk magunkon vagy szerettünkön, akkor nem árt doktorhoz fordulni.Körömgombát már biztos mindenki látott, sajnos tényleg nagyon gyakori betegség. Elkapni már csak azért is kellemetlen, mert iszonyatosan nehéz tőle megszabadulni, viszont annál könnyebben terjed tovább saját testünkön: egyik lábujjvégről a másikra, aztán a kezünkre és a többi. A természetellenes anyagú zoknik és különböző lábbelik is elegendőek lehetnek e bajhoz, de nagyon könnyen el is lehet kapni. Gumipapucs!

A lábhigiéniánál maradva: szárazon tartása nem csupán a gomba ellen véd. Nyáron az általános fertőzésveszély közepette különösen rossz vége lehet egy-egy hanyagul kezelt bőrberepedésnek, mert a sérült bőrfelületnek köszönhetően az egész szervezetet károsító kórokozók is zöld lámpát kaphatnak.Intimebb területekre kalandozva elsőként a Candidiasis-t kell megemlítenünk. Ez egy un. "sarjadzó gombás fertőzés", kifejezetten a hüvely és a hímvessző területére specializálódva. Olyan emberek szokták elkapni, akiknél a nyálkahártya összetétele megváltozik, és így védtelenné válnak. Nyáron gyakoribb, de a meleg mellett azért kell még egy legyengült immunrendszer, valamilyen gyógyszer (némely fogamzásgátlók is ilyenek) mellékhatása vagy cukorbetegség is ahhoz, hogy kialakuljon. A külső nemi szervek viszketése, a törmelékes folyás és az égő érzés a leggyakoribb tünetek.

Vannak egyéb szexuális úton kívül, medencén vagy közvécén belül terjedő hüvelyi fertőzések, melyek okozói lehetnek gombák, baktériumok vagy egysejtű élőlények is. Viszketéssel, égő érzéssel, folyással szerintünk senkinek sem kell mondani, hogy érdemes azonnal nőgyógyászhoz fordulni, mert az ilyen tünetek kezelés nélkül rosszabbodni szoktak.Hiába hagyjuk abba a gombák méltatását, a többi nyári nyavalya, ha lehet még kellemetlenebb. Ott van mindjárt az ótvar, amit bár ellenségünknek sem kívánunk, sajnos nem ritka, különösen a gyerekek esetében. A test bármelyik részén megjelenhet, általában apró, a felszínén vaskos sárgás felrakódással tarkított sebek formájában. Előrehaladottabb állapotában nyirokcsomó-duzzanatot is okozhat, és terjed - egy seb nem is igazi ótvar.

1. Fertőző nyár
2. Támad a szemölcs és a napgomba!LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés