free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Meggyőző kézimunka

Borsa         Címkék: bizarr, film, kézimunka, kritika, premier 0 hozzászólás

Sam Garbarski második mozija, az Irina Palm kis emberek nagy tragédiáiról mesél. Meg arról, hogy az idősödő hölgyek kézügyessége verhetetlen. Filmajánló.

Irina Palm főhősnőnk neve, persze nem az igazi, amolyan művésznév, amit az éjszakai lokálok sötétjében használ, és amit imáikba foglalnak a hölgy kezei közé kerülő férfivendégek. Mondjuk ki, Irina szexipari alkalmazott! De a tisztes idős hölgy nem jószántából került be a bizarr világba, az illemtudó londoni kispolgárt unokája betegsége hajszolja a szexbizniszbe. A gyerkőc kezelése sokba kerül, nélküle nincs esély a gyógyulásra, így az aggódó nagymama munka után néz, de megcsúszva egy hosztesz hirdetésen a londoni Soho egyik lepukkant és kétes nevű lokáljában találja magát, mint rangidős éjszakai pillangó. A lágyszívű nagyi estéről estére számtalan hímtagot vesz kezelésbe a jó ügy érdekében; a dolog egyszerre bizarr, megható és mulatságos.

www.irinapalm-themovie.com

Garbarskit pedig pont ez a kettősség érdekelte, a komédia a tragédiában. Az amúgy remek ötlettel egyetlen aprócska bibi van, hogy a lecsúszott egzisztenciák mókázós felkapaszkodásairól nem egy rendező hozott már filmet, sőt volt, aki a szexipari témát is bedobta már. Gondoljunk csak az 1997-ben nagyot durranó Alul semmi című mozira, ahol hat elbocsátott acélgyári segédmunkás képzi át magát chippendale-lé, és kezd pucérkodós fenékrázásba a megélhetés kedvéért. A téma ugye hasonló, ahogyan a megformálás módja is, az alapvetően szívszaggató emberi tragédiákban az azt megélő alanyok büszkeségüket és méltóságukat feladva küzdenek az életért, ami a filmvásznon néha kacagtató helyzetkomikumokat szül, és leginkább mulatságos tanmesévé válik.

Az Irina Palm nem igazán egyedi, hiányzik az ötlet, az izgalmas részletek, és a téma iránti tiszteletet sem nagyon éreztük. Ahhoz, hogy egy ilyen elképesztő tragikomédia hiteles tudjon maradni, hatalmas bravúr kell a filmkészítők részéről, hiszen nagyon vékony az a vonal, ahol a bizarr még nem csúszik át közönségesbe, a tragikus nyomasztóba és a hihetetlen nevetségesbe. Ehhez bizony elképesztő arányérzék kell, Garbarski ezzel egyelőre még nem rendelkezik, és bármennyire is nem akarunk a rendező úr lelkébe taposni, egyáltalán nem az ő érdeme, hogy ez a film mégis működőképes tud maradni.

www.irinapalm-themovie.com

Az érdem a színészeké, méghozzá a főszerepet alakító Marianne Faithfull-é, aki a kezdetben megszeppent "kézimunkásból" lehengerlő szexpumpává növi ki magát; Miki Manojloviccsé, aki fura, de elbűvölő emigráns szerepében már-már mesei toposzokat kelt életre; és a mi német honba szakadt Gryllus Dorkánk, aki a helyes kis prosti szerepében lelkesen bizonygatja anatómiai ismereteit, és vezeti be az ipar rejtelmeibe főhősnőnket. Szó szerint megfeszülve küzdenek azért, hogy a mozi ne csak élvezhető legyen, hanem adjon valami pluszt is, a hihetetlen sztorik hitelessé váljanak, és a bizarr, vagy döbbenetesen groteszk is bájossá szelídüljön a megfelelő pillanatban.

Rajtuk keresztül jön át az, ami miatt azt mondjuk, hogy ismét egy jó filmmel állunk/ülünk szemben. A színészi játékra koncentrálva felfedezhetők az értékei, és talán pár év múlva majd Garbarski is felnő a feladathoz, addig viszont kerülendők a kisrealista filmburleszkjei.

Irina Palm
Színes feliratos belga-luxemburgi-angol-német-francia filmdráma, 2007
Rendező: Sam Garbarski
Forgatókönyvíró: Philippe Blasband, Sam Garbarski
Operatőr: Christophe Beaucarne
Jelmeztervező: Anushia Nieradzik
Zene: Ghinzu
Vágó: Ludo Troch
Szereplők: Marianne Faithfull, Miki Manojlovic, Kevin Bishop, Siobhan Hewlett, Gryllus Dorka, Jenny Agutter
Játékidő: 103 perc
Hazai mozibemutató: 2008. május 8.
Forgalmazza: Budapest FilmLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés