free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Rablóhús helyett gombalánc

Borsa         Címkék: gomba, lánc, mérgező, recept, vegetáriánus 0 hozzászólás

Itt a kerti sütések és a grillezett húsok ideje. Hogy a vegetáriánusok se maradjanak ki a jóból, gombaláncokat készítettünk. És egy kis gombaiskola is ránk fért.

Mostanra már mindenkinek elcsavarta a fejét a tavasz, a szívek és a cipőorrok nyitva, lassan ideiglenes búcsút veszünk a körmös pacaltól, hogy a friss zöldségek és a kerti grillezések felé fordulva felfrissítsük az étlapot. No persze, az esték még kifejezetten hidegek, ez így normális, ilyen az igazi május és hol vannak még a fagyos szentek, nem kell tehát már megint a klímaváltozásra mutogatni. Viszont, ha valakinek már bevillant a kerti parti, akkor nagyon nehezen veri ki a fejéből, alkonyatkor faszénfüst illatát véli érezni és azon gondolkodik, hogy hogyan grillezhetne a zárt konyhában. Így vagyunk ezzel mi is, alig várjuk, hogy hatalmas pácolt hússzeleteket, zaftos zöldségeket pakolhassunk a tűzforró rácsra. Nagy kedvencünk a rablóhús, még azok a kollégák is szeretnek pálcikáról falatozni, akik egyébként nem vennének a szájukba döglött állatot. Ők, a vegetáriánusok kérdezték Borsamunkatárstól, hogy mit fűzzenek a nyársra, ha grillezni támad kedvük. Hát gombát! - szólt a válasz és innentől kezdve elindult némi polemizálás a gombák feldolgozásának helyes módjáról. Kiderült, hogy van, aki meggyőződésesen belezi ki szegény növényt, mert azt tanulta a mamájától, hogy a spóra tartó lemezkék emberi fogyasztásra alkalmatlanok. Van, aki a szárát (tönk a neve) hajítja a szemétbe - mondván emészthetetlen.


Nézd meg, hogy készül a gombalánc!

Itt az ideje tehát, hogy tisztázzunk néhány dolgot a gombák felhasználásával kapcsolatban. Ha nem üzletben vásároljuk, hanem mondjuk magunk szedtük, esetleg kaptuk valakitől, mindenképpen el kell vinni szakértőhöz, aki egyenként megvizsgál minden darabot.

A gombamérgezés okozta halál nagyon fájdalmas és cseppet sem méltóságteljes, ezért ne hivatkozzunk arra, hogy a Búvárzsebkönyvben is pont így néz ki, és azt írja nagyon finom; sem pedig arra, hogy a Lajos nagyon ért a gombákhoz, benne nyugodtan megbízhatunk, nem lesz semmi baj. Be kell vizsgáltatni minden nem termesztett, szabadon szedett gombát. Gombaszakértő majd’ minden piacon van, oda kell vinni a kosarat és kész!

A gomba szín fehérje, nem véletlenül az egyik legfontosabb vegetáriánus alapanyag, viszont tudni kell, hogy magas fehérje és víz tartalma miatt gyorsan romlik. Nagyon gyorsan. Az állott gomba - akár nyersen, akár elkészítve várt túl sokáig a sorára - bomló fehérjéi nagyon komoly ételmérgezést okozhatnak, ezért mihamarabb használjuk fel, a megmaradt ételt tartsuk hűtőben és csak forralás után adjuk asztalra. Érdemes tudni, hogy minél tovább főzzük, annál nehezebben emészthetővé válik, mert fehérje láncai a hő hatására összekapaszkodnak és minél hosszabbak, annál nehezebb szétbontani az emésztés során. Tehát a gombákat mindig magas hőfokon, gyorsan készítsük.A jó gombaétel készítéséhez érdemes leszámolni a mosás szükségességének illúziójával is. Mivel a gombafélék szerkezetükből adódóan szivacs módjára isszák be a vizet, ezért mindig csak szárazon tisztítsuk. Ha nagyon sáros, egy erősebb körömkefével, ha termesztett és hófehér, egyszerűen csak egy konyharuhával dörgöljük át. A hámozás és a kifilézés pedig sokat ront az íz élvezeten. A gomba szára nem mindenkinek szimpatikus, pedig abból fő a legjobb leves, illetve a húslevesnek is jó ízt és színt ad néhány gombaszár. Ennyi tudnivaló után vissza a konyhai grillezéshez, persze sok gombával.

Így készül

Borsamunkatársnak nem volt kedve bambusz pálcikáért rohangászni, ezért alternatív megoldást választott a gombanyársak elkészítéséhez. Elővette legnagyobb, egyenes tűjét – ez nem a zsákvarró tű, az görbe -, ami ki tudja minek a varrására készült és olíva olajba áztatott több méter sütőzsinórt. (Azt a madzagot, amit a töltött húsok kötözésére használnak, és jól bírja a hőt.) Egyforma darabokra szeletelt jó néhány gombafejet, padlizsánt, cukkínit és egyéb veteményeket, majd a hatalmas tű segítségével csinos láncokat fűzött belőlük.Alufóliával bélelt tepsire fektette őket, meglocsolta még némi olajjal, megszórta fűszerekkel és 240 fokos sütőben illatosra sütötte őket úgy, hogy a sütés legvégén grillre kapcsolta a sütőt. Itt van három ötlet, de mindenki olyan láncokat fűz, amilyet csak akar.

1. Gomba, padlizsán, körte, lilahagyma, só, bors, kakukkfű

2. Gomba, paradicsom, kolbász, erős zöldpaprika, újhagyma, só, bors

3. Gomba, cukkíni, paradicsom, fokhagyma gerezdek, só, oregánó, rozmaringLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés