free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Kirúgja a hasából a gyereket

Megyeri Nikolett         Címkék: abortusz, bántalmazás, erőszak, férj, terhes 0 hozzászólás

Hátborzongató a tudat, de bárkiből válhat minden átmenet nélkül szörnyeteg. Utánajártunk, mi késztethet egy férfit arra, hogy párja és magzata ellen forduljon.

Kirúgja a hasból a gyereket

Ajánló

Ha bajban vagy

Nem érdemes abban reménykedni, hogy megváltozik az, aki, akár terhesen, akár nem terhesen képes bántalmazni egy nőt. Az elszenvedett érzelmi és fizikai sérülések gyógyításában  számos szervezet segíti a nőket. Kérj segítséget minél előbb! Hívd ezeket a számokat, ha bajban vagy, vagy kattints a linkajánlóban található szervezetek honlapjaira!
A Szociális- és Munkaügyi Minisztérium Kríziskezelő Információs Telefonszolgálata: 06/80-20-55-20

Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület bántalmazott nők és gyerekek segélyvonala: 06-80-505-101 (este 6 és 10 között)

 

A terhesség alatt a nők különösen kiszolgáltatottá és sebezhetővé válnak, és jobban ki vannak téve partnerük erőszakosságának, mint bármikor máskor. Felmérések szerint a kapcsolaton belüli bántalmazási ügyek majdnem fele a terhesség alatti időszakban kezdődik. Annak jártunk utána, hogy mi késztethet egy férfit arra, hogy párja és a méhében növekedő magzat ellen forduljon, és mit kell tenniük azoknak a nőknek, akik kismamaként válnak bántalmazás elszenvedőivé.

A Guardian nemrégiben számolt be Anat Abraham esetéről. A brit nő 2006 novemberében esett teherbe, a férje, Gil Magira azonban azt szerette volna, ha elveteti a gyereket. Nem tette meg. Amikor ez kiderült, a férj abortusz-pirulákat vásárolt az Interneten és belecsempészte felesége ételébe. Magira később bevallotta a pszichológusának, hogy mit tett, ő pedig elmondta Anatnek. Gil ezt követően elmenekült otthonról, de fenyegető telefonhívásokkal és üzenetekkel továbbra is zaklatta feleségét, egész addig, míg le nem tartóztatták.

Magira perében Anat úgy nyilatkozott, totális sokkhatás alá került, amikor megtudta, hogy a férje megmérgezte őt. "Soha nem gondoltam volna, hogy ilyesmire képes. Embertelen, hogy miközben titokban abortusz-pirulákat adagolt az ételembe, továbbra is megosztottuk az ágyunkat és az életünket, mintha mi sem történt volna. Életemben először rettegtem igazán. Féltettem a saját életemet, a babám életét és Gil életét is." A férfit végül elítélték és bebörtönözték. A pár gyermeke, Matan koraszülöttként, de egészségesen jött világra.

Svédországban, februárban egy embert 18 hónap börtönre ítéltek, mert abortusz-pirulákat kevert a terhes barátnője joghurtjába. A lány emiatt megszakíttatta a terhességét, mivel attól félt, hogy a tabletták kárt tettek a magzatban. Az USA-beli Wisconsin államban egy Manishkuman Patel nevű férfit egy meg nem született gyermek ellen megkísérelt szándékos emberöléssel vádoltak meg, miután szintén abortusz-pirulákkal próbált meg véget vetni barátnője terhességének.

Magyarországon az abortusz-pirulákhoz nehezebb hozzájutni, épp ezért az előzőekhez hasonló esetek jóval ritkábbak. Nálunk a fizikai bántalmazás az elterjedt. "A klasszikus ’kirúgja a hasából a gyereket’ sok esetben egyáltalán nem túlzó megfogalmazás." - tudtuk meg Kispéter Erikától, a PATENT Egyesület (Patriarchátust Ellenzők Társasága) elnökétől.

Többféle megközelítés létezik azzal kapcsolatban, hogy mi válthatja ki egy férfiban azt, hogy várandós párját bántalmazza. Emberi jogi szempontból azonban az elsődleges az, hogy maradjon abba a bántalmazás.Kispéter Erika elmondta, a bántalmazó férfiakat dühös és kontrolláló személyiségnek hívja a szakirodalom. Ahhoz, hogy a férfi bántalmazni tudja partnerét, hatalmi különbségre van szükség a két fél között. Egy terhes vagy kisgyerekes nő pedig fokozottan kiszolgáltatott helyzetben van, kevésbé tud elmenekülni, így a férfi mintegy feljogosítva érzi magát az erőszakos viselkedésre.

Mint azt Wirth Judit, a NaNE Egyesület (Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen) munkatársa elárulta, a kapcsolaton belüli bántalmazások csaknem fele a terhesség időszakában kezdődik. Erre példa az a Kispéter Erika által említett eset, amikor is egy nő arról számolt be, hogy házassága a teherbe eséséig boldog volt, férje azután kezdte bántalmazni, miután megtudta, hogy állapotos."Meg kell különböztetni a rossz házasságokat és a bántalmazó kapcsolatokat." - jegyezte meg Kispéter Erika. Tévhit, hogy egy gyerek születése segít egy bántalmazó kapcsolaton, mint ahogy az is, hogy mindenképpen az a lényeges, hogy legyen apja a gyereknek, legyen az az apa bármilyen is. Wirth Judit arra hívta fel a figyelmet, hogy a legcsekélyebb bántalmazást is komolyan kell venni. "Meneküljön amerre lát, hiszen attól a férfitól, aki egy terhes nőt bántalmaz, a továbbiakban sem lehet semmi jóra számítani." - tette hozzá. Kispéter Erika azt tanácsolta az áldozatoknak, hogy minél előbb forduljanak a rendőrséghez, illetve vetessenek látleletet sérüléseikről, hogy minél több írásos bizonyítékuk legyen a bántalmazásról.

"Kényelmes mítosz, hogy az áldozatok nem kérnek segítséget. Valójában sokkal többen kérnek, mint ahányan kapnak." - mondta Wirth Judit. Minden eset egyedi, számít, hogy az illető milyen környezetben él, milyen a családi háttere, vannak-e körülötte olyanok, akikben megbízhat, és az is, hogy ha intézményi, hatósági segítséget kér, akkor a témára megfelelően érzékeny és képzett dolgozókkal hozza-e össze a sors. Az intézményrendszer valójában hol működik, hol nem.Mindkét megkérdezett szakértő egyetértett abban, hogy Magyarországon a vonatkozó törvényi szabályozás rossz. Nem terjed ki a szisztematikus jellegű erőszakra, amit a bántalmazás jelent. "A tettlegességet gyakran lelki és szóbeli erőszak előzi meg és ha nem távolítják el a partnert, akkor nagy valósínűséggel követi is." - jegyezte meg Wirth Judit. A távoltartásról szóló törvény azonban alkalmatlan látszatjogszabály, mely leginkább az elkövetők elleni fellépés elkerülésére alkalmas, ahelyett, hogy az áldozatok biztonságát helyezné a középpontba. Az olyan szervezetek, mint például a NaNE vagy a PATENT elsősorban információt, szakértő segítséget, és támogató együttlétet tudnak biztosítani a bántalmazást elszenvedett nőknek.

Miközben ezen az anyagon dolgoztam, a cikk szerzőjeként és nőként egyaránt, többször is végig kellett futtatnom magamban a témát és mindannyiszor rájöttem, bármennyire is őszinte dühöt érzek, mégis lehet, hogy ez álságosnak hat. Azért, mert velem még nem történt ilyen és azért is, mert - a fent említett esetekből kiindulva - potenciálisan akár történhet is, ugyanúgy, ahogy bármelyik nővel.Az azonban bizonyos, hogy azokat a férfiakat, akik ilyen cselekményt követnek el, az én szememben nem menti fel semmi. Tettükre ugyanis nincsen meggyőző ok és nincsen elfogadható magyarázat.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés