free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Tavaszi lengyel front

Borsa         Címkék: ajánló, fesztivál, film, lengyel, tavasz 0 hozzászólás

Az idei Lengyel Filmtavasz igazi vérbő keresztmetszetet ad a polák filmes kulturáról. Közben Krakkóban Magyar Filmtavasz van. Gyümölcsöző cserekereskedelem.

Többségünknek valószínűleg nem a lengyel mozik teszik ki a filmfogyasztásunk legnagyobb hányadát, sőt szinte alig nézünk lengyel mozikat. Egyrészt megrögösödött sztereotipikus előítéleteink vannak ezekkel a filmekkel kapcsolatban, másrészt alig jut el hozzánk pár lengyelhoni mozi. Pedig mindkét opció hibás; a lengyel mozik nem rosszak, és nem szélsőségesen egysíkúak, unalmasak vagy rendezetlenek, mint ahogy gondolnánk, az pedig, hogy kevesen jutnak el idáig - szinte egy sem - annak köszönhető, hogy nem tömegfilmekről beszélünk, hanem leginkább igényes művészmunkákról.

Ezek jellemzője valami sajátos lengyel káosz, ami rögtön a megdöbbenés után belopja magát az ember szívébe. A szürreális határán van bennük valami kedves amatőrség is, amitől még igazibbá válik a dolog, az elviselhetetlenül könnyű valóságba pedig igazi súlyokat csempésznek. Így alakul ki ez a kettős, abszurd, de mélyen emberi vonal, ami a lengyel moziknál a fő tendencia. Még ha kicsit "hézagosak" is időnként, de nagyon lehet őket szeretni.

www.alterego-film.pl, www.wojwaw.com, http://mwave.irq.hu

Tehát itt a remek alkalom az intenzív merülésre a kortárs lengyel filmek világában, de az is a legjobb helyen jár, aki még csak most tapogatózik a témában. A Lengyel Filmintézet és a Budapest Film által megrendezett fesztivál alatt öt vadonatúj játékfilmet és négy kis bevezető animációs filmet nézhetünk meg, köztük Kuba Gryglicki Alter egoját, Ducki Tomek  Életvonal vagy Wojtek Wawszczyk  Szálka című munkáját.

A nagyjátékfilmek közül Lech Majewski  Üvegszáj (Szklane usta) című alkotása ígérkezik a legkülönlegesebbnek. Főhőse egy fiatal költő, aki a pszichiátriai intézet falai között álmaiban, rögeszméiben él. Mi is ezeken keresztül ismerhetjük meg a lelkét, gondolatait, legbensőbb félelmeit tulajdonképpen egy árva szó nélkül, az átélésben csak a zene és a fura hangok segítenek. A rendező pedig arról győzköd minket, hogy az élet valójában bennünk van, a fejünkkel teremtett világ pedig néha sokkal gazdagabb lehet a valóságnál.

www.polinst.hu

Tomasz Konecki munkájáról is érdemes pár szót ejteni, ő ugyanis Hölgyválasz (Lejdis) című filmjében az univerzális nemek közötti kommunikációs és általános megértési vagy félreértési difikről beszél, nagyon is meggyőzően. Mozijában négy lány küzd magával a férfinemmel, azok teljesen abszurd világával - legalábbis számukra ez így tűnik -, és a boldogság illúziójával.

Külön érdekesség még, hogy a budapesti lengyel filmes hétvégével összehangolva Krakkóban Magyar Filmtavasz zajlik, amit hetedszerre rendeznek meg a szervezők, és amire olyan munkákat delegáltak a magyar rendezők, mint Szász János csáthi víziója, az Ópium, Bogdán Árpád kisrealista lakótelepi drámája, a Boldog új élet, vagy Bollók Csaba édeskeserű roadmovie-ja, az Iszka utazása. Ez utóbbi film alkotógárdája képviseli is majd hazánkat a krakkói filmtavaszon.

www.polinst.hu

Tehát oda-vissza filmélmény lesz ez a javából, sőt, fesztiválélmény! Aki nem szeretne kimaradni, az a Művész mozi környékén gyülekezzen, bővebb program és eseménynaptár a Lengyel Intézet honlapján fellelhető.

A XIV. Lengyel Filmtavasz programja: 

május 8. 19.00 Rezervátum, 2007, 100 perc

május 9. 19.00 Szálka - animáció, 2007, 17 perc
                            Cselek - 2007, 95 perc
május 9. 21.00 Alter ego - animáció, 2007, 7 perc
                            Üvegszáj, Lech Majewski bevezetésével 2007, 94 perc
május 10. 19.15 Életvonal - animáció, 2006, 6 perc
                            Hölgyválasz-ma - 2008, 136 perc
május 11. 19.15 Bárka - animáció, 2007, 8 perc
                            Statiszták - 2006, 115 percLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés