free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Sziesztázzunk kapszulában!

Borsa         Címkék: alvás, kapszula, munkaidő, sterssz, szieszta 0 hozzászólás

Mivel a szieszta csak a hivatalos mediterrán országokban engedélyezett, itthon legfeljebb hétvégén van ebéd után pihi. Egy új trend éppen ezen készül változtatni.

A munkahelyi szieszta még ma is szokás a mediterrán országokban, nálunk viszont csak az ovisokat illeti meg az a kiváltság, hogy napközben pihenjenek egy kicsit. Pedig szakemberek szerint a napközbeni szundikálás csökkenti a stresszt, és javítja a munkavégzés hatékonyságát. Franciaországban már több mint egy éve kormányzati program keretében vizsgálják a munkahelyi szieszta előnyeit. Bebizonyosodott ugyanis, hogy a rendszeres délutáni alvásnak kedvező élettani hatásai vannak. Egy nemrégiben végzett kutatásból, amelyben öt éven keresztül 23 ezer ember életét követte nyomon, kiderült, hogy a délutáni szieszta csökkenti a stresszt, ami a szívbetegségek egyik legfőbb előidézője.Sajnos a legtöbb munkahelyen nehezen oldható meg az ebéd utáni pihenés, nincs kapacitás arra, hogy sziesztázó helyiségeket rendezzenek be a fáradt dolgozóknak. Szerencsére a dizájnerek már dolgoznak az ügyön, az utóbbi időben számos olyan alvókapszulával rukkoltak elő, amelyek segítségével kényelmesen, ugyanakkor teljesen elszigetelten pihenhetnek a munkatársak. Az iroda egyik félreeső zugában felállított futurisztikus, minden luxussal felszerelt pihenőkabinok ára valószínűleg busásan megtérül, a kipihent nyugodt dolgozók ugyanis hatékonyabban, pontosabban végzik a munkájukat, és kevesebb hibát követnek el.

Az egyik legnépszerűbb pihenőkapszula, az EnergyPod tervezői szerint már egy hat perces szundikálás is csodákra képes. Kutatásaik szerint az ultrarövid alvás növeli a koncentrációképességet, segít a tanulásban, sőt a gyógyulásban is. Az EnergyPodot éppen ezért irodáknak, egyetemeknek és kórházaknak ajánlják. A dizájnfotel kinézetű szerkezet komplett alvásprogrammal rendelkezik. Az ergonómikusan kialakított háttámla és lábtartó tökéletes kényelmet biztosít a szundikálás ideje alatt, a lecsukódó fedél pedig részben elszigetel a külvilágtól. A beépített hangszórók kizárják a külvilág zajait, a fokozatosan elsötétülő fények pedig kellemes álomba ringatnak.

www.metronaps.com

A legnagyobb előnye persze az, hogy fel is ébreszt az ultrarövid alvásból ráadásul ugyanolyan kellemesen, mint ahogyan elaltatott. Az EnergyPod tervezői klinikai vizsgálatokkal és kutatásokkal igazolják az alvókapszula hatékonyságát, amelyek szerint a napközbeni szundikálás akkor a leghatékonyabb, ha minden nap ugyanabban az időpontban kerül rá sor, és mindig ugyanolyan hosszan tart. A legjobb, ha felkelés után hat-nyolc órával maximum húsz percet szundikálunk. Úgy tűnik tehát, hogy igaza volt az óvonéninek, amikor azt mondta, azért kötelező a délutáni alvás, mert egészséges, pedig mi sokáig szentül meg voltunk győződve arról, hogy ez is csak az ovis kínzások egyik formája.

Ahogy egyre több klinikai vizsgálat bizonyítja be a munkahelyi szundikálás stresszoldó hatását, úgy jelenik meg egyre több és több dizájner alvókapszula. Nemsokára legalább annyiféle lesz belőlük, mint irodaszékből, és remélhetőleg legalább annyira el is terjednek majd a munkahelyeken. A választék már manapság is nagy, a legtöbb alvókuckó az EnergyPodhoz hasonlóan félig nyitott, de léteznek teljesen zárt fülkék is. Tervezésüket a legtöbb esetben kutatások előzik meg, amelyekben főként azt vizsgálják, hogy hogyan lehet rövid idő alatt hatékonyan pihenni.

www.lomme.com

A Lomme nem székre, sokkal inkább ágyra emlékeztet, amelyben beépített hangszórók és fényforrások segítenek a stresszoldásban. Tervezői szerint ez a föld legjobban kinéző ágya, részben ezért is esik olyan jól benne a pihenés. Gond nélkül csatlakoztathatod hozzá az mp3 lejátszódat, így a kedvenc zenéd hallgatása közben lazíthatsz ebéd után.

A Lomme tervezői a fényterápia jótékony hatásaira esküsznek, ezért az ágyban négy különböző színű fény közül választhatsz, attól függően, hogy épp kreativitásra, nyugalomra vagy energiára van szükséged. A zene és a fények hatását a beépített masszázs funkció egészíti ki, tökéletessé téve ezzel a pihenés élményét, sőt a gömbölyded kuckó még az alvászavarokat okozó elektromágneses sugárzást is képes blokkolni.

www.oculas.com, http://esquire.trends.com.cn

Az Oculas kapszulát nem kifejezetten alvásra, inkább hi-tech pihenésre tervezték. A nyugodt privát szférát biztosító tojás alakú kuckó teljesen zárt, belül pedig a legújabb audió, videó technológiákkal, masszírozó fotellel, világító és szellőztető rendszerekkel van felszerelve. Az ajtó retina szkennerrel működik, csakis egy szúrós nézéssel lehet kinyitni, és persze csakis azoknak, akik jogosultak rá. A belső világítás színe és erőssége aszerint állítható, hogy éppen olvasni, filmet nézni vagy aludni szeretnél. A friss levegőről a profi szellőztető rendszer gondoskodik, ami természetesen egyáltalán nem csap zajt. Az Oculas teljesen hangszigetelt, így tökéletes nyugalmat biztosít használójának. Mit is javasolhatnánk ezek után? Szép álmokat mindenkinek!
 LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés