free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Sziesztázzunk kapszulában!

Borsa         Címkék: alvás, kapszula, munkaidő, sterssz, szieszta 0 hozzászólás

Mivel a szieszta csak a hivatalos mediterrán országokban engedélyezett, itthon legfeljebb hétvégén van ebéd után pihi. Egy új trend éppen ezen készül változtatni.

A munkahelyi szieszta még ma is szokás a mediterrán országokban, nálunk viszont csak az ovisokat illeti meg az a kiváltság, hogy napközben pihenjenek egy kicsit. Pedig szakemberek szerint a napközbeni szundikálás csökkenti a stresszt, és javítja a munkavégzés hatékonyságát. Franciaországban már több mint egy éve kormányzati program keretében vizsgálják a munkahelyi szieszta előnyeit. Bebizonyosodott ugyanis, hogy a rendszeres délutáni alvásnak kedvező élettani hatásai vannak. Egy nemrégiben végzett kutatásból, amelyben öt éven keresztül 23 ezer ember életét követte nyomon, kiderült, hogy a délutáni szieszta csökkenti a stresszt, ami a szívbetegségek egyik legfőbb előidézője.Sajnos a legtöbb munkahelyen nehezen oldható meg az ebéd utáni pihenés, nincs kapacitás arra, hogy sziesztázó helyiségeket rendezzenek be a fáradt dolgozóknak. Szerencsére a dizájnerek már dolgoznak az ügyön, az utóbbi időben számos olyan alvókapszulával rukkoltak elő, amelyek segítségével kényelmesen, ugyanakkor teljesen elszigetelten pihenhetnek a munkatársak. Az iroda egyik félreeső zugában felállított futurisztikus, minden luxussal felszerelt pihenőkabinok ára valószínűleg busásan megtérül, a kipihent nyugodt dolgozók ugyanis hatékonyabban, pontosabban végzik a munkájukat, és kevesebb hibát követnek el.

Az egyik legnépszerűbb pihenőkapszula, az EnergyPod tervezői szerint már egy hat perces szundikálás is csodákra képes. Kutatásaik szerint az ultrarövid alvás növeli a koncentrációképességet, segít a tanulásban, sőt a gyógyulásban is. Az EnergyPodot éppen ezért irodáknak, egyetemeknek és kórházaknak ajánlják. A dizájnfotel kinézetű szerkezet komplett alvásprogrammal rendelkezik. Az ergonómikusan kialakított háttámla és lábtartó tökéletes kényelmet biztosít a szundikálás ideje alatt, a lecsukódó fedél pedig részben elszigetel a külvilágtól. A beépített hangszórók kizárják a külvilág zajait, a fokozatosan elsötétülő fények pedig kellemes álomba ringatnak.

www.metronaps.com

A legnagyobb előnye persze az, hogy fel is ébreszt az ultrarövid alvásból ráadásul ugyanolyan kellemesen, mint ahogyan elaltatott. Az EnergyPod tervezői klinikai vizsgálatokkal és kutatásokkal igazolják az alvókapszula hatékonyságát, amelyek szerint a napközbeni szundikálás akkor a leghatékonyabb, ha minden nap ugyanabban az időpontban kerül rá sor, és mindig ugyanolyan hosszan tart. A legjobb, ha felkelés után hat-nyolc órával maximum húsz percet szundikálunk. Úgy tűnik tehát, hogy igaza volt az óvonéninek, amikor azt mondta, azért kötelező a délutáni alvás, mert egészséges, pedig mi sokáig szentül meg voltunk győződve arról, hogy ez is csak az ovis kínzások egyik formája.

Ahogy egyre több klinikai vizsgálat bizonyítja be a munkahelyi szundikálás stresszoldó hatását, úgy jelenik meg egyre több és több dizájner alvókapszula. Nemsokára legalább annyiféle lesz belőlük, mint irodaszékből, és remélhetőleg legalább annyira el is terjednek majd a munkahelyeken. A választék már manapság is nagy, a legtöbb alvókuckó az EnergyPodhoz hasonlóan félig nyitott, de léteznek teljesen zárt fülkék is. Tervezésüket a legtöbb esetben kutatások előzik meg, amelyekben főként azt vizsgálják, hogy hogyan lehet rövid idő alatt hatékonyan pihenni.

www.lomme.com

A Lomme nem székre, sokkal inkább ágyra emlékeztet, amelyben beépített hangszórók és fényforrások segítenek a stresszoldásban. Tervezői szerint ez a föld legjobban kinéző ágya, részben ezért is esik olyan jól benne a pihenés. Gond nélkül csatlakoztathatod hozzá az mp3 lejátszódat, így a kedvenc zenéd hallgatása közben lazíthatsz ebéd után.

A Lomme tervezői a fényterápia jótékony hatásaira esküsznek, ezért az ágyban négy különböző színű fény közül választhatsz, attól függően, hogy épp kreativitásra, nyugalomra vagy energiára van szükséged. A zene és a fények hatását a beépített masszázs funkció egészíti ki, tökéletessé téve ezzel a pihenés élményét, sőt a gömbölyded kuckó még az alvászavarokat okozó elektromágneses sugárzást is képes blokkolni.

www.oculas.com, http://esquire.trends.com.cn

Az Oculas kapszulát nem kifejezetten alvásra, inkább hi-tech pihenésre tervezték. A nyugodt privát szférát biztosító tojás alakú kuckó teljesen zárt, belül pedig a legújabb audió, videó technológiákkal, masszírozó fotellel, világító és szellőztető rendszerekkel van felszerelve. Az ajtó retina szkennerrel működik, csakis egy szúrós nézéssel lehet kinyitni, és persze csakis azoknak, akik jogosultak rá. A belső világítás színe és erőssége aszerint állítható, hogy éppen olvasni, filmet nézni vagy aludni szeretnél. A friss levegőről a profi szellőztető rendszer gondoskodik, ami természetesen egyáltalán nem csap zajt. Az Oculas teljesen hangszigetelt, így tökéletes nyugalmat biztosít használójának. Mit is javasolhatnánk ezek után? Szép álmokat mindenkinek!
 Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés