free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

5 megdöbbentő kortársfétis

Borsa         Címkék: fétis, fura, kortárs, lista, művész 0 hozzászólás

Listánkban a kortárs képzőművészet legfurább fazonjait szedtük össze, akik valami bizarr művészi ambíciótól vezérelve furcsa fétisekkel gazdagították repertoárjukat.

A kortárs művészet a botránykeltésre játszik, a tabuk csökkenésével azonban már nem nagyon lehet hova botrányt kavarni. A nézői réteg a kiakasztó dolgokon szocializálódott, és mára eljutott odáig, hogy piszok nehéz valami újjal kihozni a béketűréséből. Azért vannak állandó favoritok, mint a szex, az erőszak vagy a bizarr helyzetek, de még találóbb, ha a műveket egy velejéig bogaras művész prezentálja, akiről látszik, hogy a groteszk az élete. Listánkban a fura művészfétisekre világítunk rá, és felhozunk példának öt igazán figyelemreméltó kortársat.

http://polleslexeis.files.wordpress.com Cindy Sherman


Jelen felsorolásból a leglájtosabb kattanással Cindy Sherman rendelkezik, csupán annyi a rögeszméje, hogy saját magát fotózza különböző női típusokba bújva. Az amerikai fotóművész és rendezőnő terjedelmes sorozatot készített magáról, amely képeken éppen kislány, szajha vagy hamupipőke bőrébe bújt. A fotók természetesen cseppet sem konszolidáltak, a bizarr pozitúrák és abszurd helyzetek érdeklik, és a művésznő ábrázata is hátborzoló a képek többségén, így simán kiérdemli a fura fétis megjelölés.


www.szollosi.eu Szöllősi Géza


Kedvenc hazai agyamentünk Szöllösi Géza egy zseniális művész, látásmódja annyira kilóg a mai divatos formulák közül, hogy már csak ezért is rajonganánk érte, de mindezen túl a fiatal alkotó kemény filozófiát is fektet műveibe. Példának itt a sok futó munkájából a Flesh-projekt (Hús sorozat), amiben állati maradványokból - legtöbbször disznóhúsból - fércel össze arcokat, nagymama testrészeket vagy éppen szerelmeit, akik tátongó genitáliákként jelennek meg, szépen sorban, természetesen ők is mind levetett disznóbőrkékből…


www.cloaca.be Wim Delvoye

A belga képzőművész és lelkes feltaláló, Wim Delvoye már ránézésre is furcsa fazon. Legkevésbé gondolnánk róla, hogy művész, azt meg pláne nem, hogy ő alkotta meg a világ első emésztőgépét, a Cloacát. A masina megtévesztésig hasonló végterméket kreál egy adag rántott húsból, mint az emberi test, de Delvoye nem tudományos célzattal alkotta meg a gépet, hanem művészi akcióként, ami az egyetemes emberi lényeget tükrözi. Hát a belga szerint ez az ürülék...
www.kiaf.org Yayoi Kusama

A japán kortárs legenda Yayoi Kusama a pöttyfétis megalkotója, de legalábbis a leglelkesebb híve, az biztos. 1929-ben született művész éveken át fejlesztette pöttykultuszát, amit bevallása szerint gyermekkori bántalmazásai következtében létrejövő hallucinációi idéztek elő. Szóval a kicsi Kusama már egészen fiatalon falakat, meg háztartási eszközöket pöttyözött. Aztán jöttek a nagyobb projektek; az egész installációk, szobák és a pucér testek. New Yorkban aztán a "Polka Dot" csúcsára ért, performanszai világhírűvé tették a nevét.


www.ondrejbrody.org Ondrej Brody


A végére hagytuk az egyik legfurább - és itt finoman fogalmaztunk - fazont, Ondrej Brody a fiatal cseh művészgeneráció elborultabb felét képviseli, de teszi mindezt olyan humorral és társadalomkritikával, hogy még a kisállattartók között is vannak rajongói. Brody ugyanis előszeretettel készít ágyelőkét tacskókból, bolognese-ekből és házimacskákból, illetve kreált egy divatos fehérnem-kollekciót is döglött patkányok bundájából.
 LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés