free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A megbetegítő féltékenység

pszichologus@borsa.hu         Címkék: beteges, féltékeny, kapcsolat, sms, szakértő 0 hozzászólás

A Borsa pszichológusa nem mondja meg a frankót, nem adja meg a tuti receptet gondjainkra. Viszont segít új szempontokat találni problémáink megoldásához.

pszichológus

Ajánló

BúvárKund Pszichológusként nem feladatom megmondani a frankót. Arra vállalkozhatom csupán, hogy segítek olyan új szempontokat találni, amelyek felől nézve kissé más megvilágításba kerülnek az említett problémák. BúvárKend kizárólag azokra a levelekre válaszol, amelyek egyben publicitást is kapnak az oldalon, ezek szerkesztett formában, név nélkül kerülnek ki az oldalra.

Kedves Tita!

Nem is tudom, hogyan kezdjek hozzá. A barátomról lenne szó. Az a helyzet, hogy nagyon féltékeny vagyok, és ezt a tudtára is adom, elég rendesen. Pedig csak én fújom fel a dolgokat - a bolhából csinálok elefántot... Szegény még türelmes, de félek, hogy már nem sokáig.

Már olyan dolgokat művelek, amik miatt más már ott hagyott volna, például nézegetem az üzeneteit, és néha találok egy-két olyan levelet, ami nem igazán tetszik. Általában ezek lányoknak íródnak, hogy ilyen, meg olyan jól néznek ki, és ez nagyon kiborít. Meg is szoktam említeni neki. Nagyon össze vagyok zavarodva, úgy érzem, azok a lányok sokkal szebbek, és hogy én nem tetszem neki. Mondjuk már 2 éve vagyunk együtt. Ő 24, én 20 éves vagyok.

Meg szeretnék változni, de nem tudom, hogyan kezdjek hozzá. Ha meglátom azokat az üzeneteket, a gyomrom görcsbe rándul, és az ideg elönti az agyam. Kérlek, adj valami tanácsot. Nem tudom, mit kezdjek magammal, és ezzel a féltékenységgel, ami nagyon elfajult már. Félek a választól, de remélem kapok. Előre is köszönöm!

Üdv: Wiky

Kedves Wiky,

van egy mondás, amely szerint a féltékenység akkor is "beteges", ha éppen van alapja. Bár nem vagyok a félmondatokba sűríthető okosságok híve, ezen a megközelítésen érdemes elgondolkozni. De vajon miért volna a féltékenység problémás abban az esetben, ha valóban kikacsingat a párunk a kapcsolatból?

Úgy gondolom, a féltékenység sokkal inkább szól a féltékeny személyről magáról, mint a másikról (a féltékenység tárgyáról). A féltékeny nem egyszerűen azt gondolja, hogy a társa népszerű, és minden ujjára találhat valakit - illetve, hogy aktívan ki is használja a félrelépési sanszokat -, hanem azt, hogy ő nem szerethető, nem elég. Nincs olyan ember, aki beérné vele - álljon mellette akárki, úgyis meg fogja csalni előbb-utóbb, ha rájön, hogy ő nem igazán jó/ tökéletes/ satöbbi.

Adott tehát egyfelől egy alapvető önértékelési probléma: ha mélyen önmagadban úgy véled, hogy nem vagy igazán szerethető, nem adsz annyit egy fiúnak, amennyivel az beérné, akkor folyamatosan szorongani fogsz amiatt, hogy mikor következik már be a nagy lelepleződés, amiben - a magadról kialakított torz előfeltevések alapján - bizonyos vagy. Ez volna a bolhából elefánt szitu, amire a leveledben nem nagyon találok példát…
Azt írod ugyanis, hogy valóban belefutsz olyan jelekbe, amiket nehéz többféleképpen értelmezni, kimagyarázni. Miért tudatja a barátod más csajokkal, hogy "jól néznek ki"? Mi indokolja az ilyen üzeneteket? Sajnos arról nem írsz, hogy ha rákérdezel a kétes SMS-ekre vagy e-mailekre, mi a válasz. Kérdés tehát, hogy ha valóban zavaros ügyekkel találkozunk a társunk háza táján, problémásnak nevezhető-e a féltékenység?

Az érzéseinket legjobb néven nevezni és vállalni: ha bosszantanak, félelmet ébresztenek benned az üzenetek, akkor az egyenes út az, ha ezt közlöd a társaddal (magyarázatot kérsz, rákérdezel, hogy fordított esetben milyen lenne az ő reakciója, definiáltatod vele a kapcsolatot és az együtt járás szabályait.) Ebben az esetben tehát a féltékenység témaköre helyett sokkal inkább arról van szó, hogy meg akarod és meg mered-e hallani azokat a hangokat (akár önmagadtól, akár a barátodtól), amelyek azt súgják, hogy valami nagyon nincs rendben a kapcsolatotokkal, olyannyira, hogy ahelyett, hogy támaszt és örömet nyújtana, inkább kiborít téged (nyilván ezért írtad azt is, hogy félsz a válaszomtól).

Összefoglalva: azt mondanám, hogy először gondold végig, hányadán állsz saját magaddal, el tudod-e képzelni azt, hogy valóban önmagadért szeressen valaki. Másrészt, ha a barátod valóban nézeget erre-arra a kapcsolatotokból, akkor kérdés, hogy megéri-e vele maradni. Próbálj meg őszintén beszélgetni vele ezekről az üzenetekről (kiknek írja, miért lényeges számára, hogy más nőkkel tudassa, hogy remekül festenek stb.), és ha úgy érzed, hogy megértés és törődés helyett elsősorban fájdalom és megalázottság az osztályrészed ebben a szerelemben, akkor vedd sorra, mi minden tart téged mégis a párod mellett (esetleg félsz az egyedül maradástól? Akkor viszont ismét az önértékelés témakörénél járunk: el tudod-e képzelni, hogy szerethet téged még valaki?).
Végezetül: a mondással ellentétben nem mondanám "betegesnek" a megalapozott féltékenységet, viszont a titkolózásokba, hazudozásba gabalyodás hosszú távon lehet megbetegítő. Nem érdemes megvárni. A viszonyok rendezéséhez sok sikert és kitartást kívánok.

Üdvözlettel: Fiáth Tita 
 LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés