free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Töretlen triphop

Borsa         Címkék: ajánló, lemez, portishead, triphop, zenekar 0 hozzászólás

Az új Portishead album nem rádióbarát muzsika, de akik szerették az előző lemezeket, örülni fognak a mostani depresszív, atmoszférikus hangzásnak is.

Ha valaki a 90-es évek elején szontyolodós-éteri és legfőképpen igényes dallamokra vágyott, az tökéletes társra lelhetett a Portishead zenéjében. A borongós-sötét, de kellemesen ütemes zene méltó társa volt például a szintén ebben az időben belibegő Massive Attack formációnak, akik ugyancsak az akkori stílusfriss triphop trendformáló zenekarává váltak. Az igazán magábafordulós zene a brit triphopban tetőzött, és ennek egyfelől Geoff Barrow zeneszerző és Beth Gibbons énekes voltak a prófétái.

www.pitchforkmedia.com

A Portishead zenekar egy Bristol környéki kis városkáról kapta a nevét; alapítói, a már említett Barrow-Gibbons páros remekül beletrafált a korstílusba, bár annak idején - de ez az új lemezükre is érvényes - egyáltalán nem érdekelte őket a mainstream hangzás, vagy a fogyasztóbarát és sikerhajhász hozzáállás. Első albumuk 1994-ben látott napvilágot Dummy címen, majd ezt követte a nem kevésbé zseniális Portishead 1997-ben.

Ezután még kiadtak egy koncertanyagot CD-n, VHS-en és DVD-n is, de új stúdióalbum nem készült, az énekesnő is új utakra tévedt, és a zenekar másik felét alkotó Barrow zeneguru és Adrian Utley gitáros is bőszen kacsingatott kifelé a közös projectből. Mindenkinek evidens volt, hogy a Portishead csupán formálisan tart még össze, de az új lemez biztosan bukó. Ehhez képest az idei év legnagyobb durranása a brit banda új nagylemeze, még a szigetországban is csak Madonna agyonreklámozott Hard Candy-je tudta megelőzi a könnyűzenei toplistán.

www.bristoljpg.co.uk

A siker nem véletlen, ahogyan a hallgatás sem volt hiábavaló; a Third című albumról már vagy három éve rebbenek föl hírek, de a zenekar nem különösebben zavartatta magát, tökéletes munkát akartak kiadni a kezeik közül, amihez meg ugye idő kell. A kivárás pedig meghozta az eredményt, a Thirdre három év kemény munkájának legjava került föl, és ez az első ütemtől az utolsó kis effektig hallható is az albumon. Nem is kell sokáig ragozni, tényleg tökéletes munkáról van szó.

A lemezborító puritán egyszerűsége és a benne lapuló korong abszolút követi a bristoli banda hagyományait, a második sorlemez befeléforduló, kissé depresszív hangzásvilága és kísérleti jellege köszön vissza a Thirdről is, szó sincs fülbemászó vagy rádióbarát dalokról, ez egy szélsőséges és hallgatópróbáló album. Megijedni azonban nem kell, mert a széles spektrumon mozgó dalok mindegyikében felfedezhető a szépség, karakterisztikusságuk pedig csak hab a tortán. Leegyszerűsítve tulajdonképpen két nagy csoportba sorolhatók a dalok; van egyszer az experimentális pop-vonal, és van a líraibb, atmoszférikus zene, amikben Beth Gibbons gyönyörű hangját övezik az akusztikus vagy éppen folkosabb hangzatok. De a lágyabb dalokban is érezhető az a nyers erő, ami valójában az egész albumon végiglejt. 

www.telegraph.co.uk

A korongon fellelhető tizenegy szám közül rögtön több kedvencünk is akadt, például a szokatlanságában kitűnő rockos We Carry On, vagy a pörgős Silence, de a kecsegtetően optimista és csodaszép The Rip című szám mellett sem tudtunk elmenni szó nélkül. Valójában nem is olyan furcsa tíz év után ott folytatni, ahol abbahagytuk, sőt becsülendő, ha egy művész csak akkor beszél, amikor van mit mondani. A Portisheadnek most van, és igazán érdemes meghallgatni, a sok ostoba fecsegés meg tömegmunka között egy igazi gyöngyszem. Ezért a lemezért húsz évet is vártunk volna. 

Portishead: Third
Megjelenés dátuma: 2008. április 28.
Kiadó: Universal MusicLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés