free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Parkolóházból óriás higanycsepp

Borsa         Címkék: építész, irak, szervitatér, sztár, zahahadid 0 hozzászólás

Futurisztikus, higanycsepp alakú irodaház kerülhet a szervita téri rusnya parkolóház helyére. Persze a konzervatívok még leszavazhatják az iraki sztárépítész terveit.

Hogyan és miért épül hatalmas, üvegből és fémből álló, vákuumban megfagyott higanycseppre emlékeztető épület a budapesti belváros szívében, a Szervita téren? Múlt héten indított cikksorozatunk második részében a Szépművészeti Múzeum "Louvre-osítása" után annak jártunk utána, vajon ki álmodta meg, ki engedélyezte, és mikor készül el a magyar főváros legformabontóbb és legmodernebb épülete.

A történet szereplői Zaha Hadid, a világ legfelkapottabb, iraki származású sztárépítésznője, egy francia ingatlanbefektető-csoport és a magyar építész szakma. Előre eláruljuk, hogy a sztori happy enddel végződik a dolgok jelen állása szerint, de persze ki tudja: még felbukkanhat a hazai kreatív ötletek ellen rendszeresen hadba vonuló két főmumus, az ultrakonzervatív Lakosság, és a szavazatszerzési okokból a tömegízlés mellett voksoló Politikus is. Reméljük a legjobbakat.A Szervita tér, a Váci utca, a belváros előszobája szinte már elképzelhetetlen az otromba, hosszú évek alatt megfeketedett parkolóház nélkül. Ez a város egyik legöregebb parkolóháza, valahányszor kisgyerekként elmentünk mellette, rosszul éreztük magunkat. Nem tudtuk persze még megfogalmazni, de éreztük az olajszagú betonmonstrum hideg leheletét. Komor, sötét helynek tartottuk mindig is, ahol ráadásul a város egyik legdrágább benzinkútja üzemelt, a legbunkóbb személyzettel. Nyilvánvaló, hogy a háznak semmi keresnivalója egy modern belvárosban, így a kerület és egy francia befektetői csoport, az Andrássy úti Divatcsarnokot is felújító ORCO meghívásos pályázatot írt ki a környék átépítésére.

A pályázaton egy igazi globális szupersztár, Zaha Hadid is indult, aki a világ számos országában épített már mesepalotákat és luxus irodaházakat. Amerikától Spanyolországon át Taiwan-ig és Innsbruck-ig mindenütt keresett és ismert szakemberről van szó. Weboldalán megtalálhatók korábbi projektjei, melyek között a BMW autógyár központi épülete, sportpályák, művészeti centrumok és gyorsvasúti állomások is szerepelnek világszerte. A sztárépítész első körben ormótlan, sokszögletű üveghegyet képzelt a Szervita térre, amitől a magyar szakma sikító frászt kapott - hozzátesszük: jogosan.Hadid asszony cége ugyanis tökéletesen figyelmen kívül hagyta Budapest építészeti előírásait, így például negyvennyolc méter magasra tervezte az új tömböt, ami éppen nyolc méterrel lenne magasabb, mint a város legmagasabb endedélyezett háza.

Bár évek óta folyik a vita arról, hogy vajon a magyar fővárosban van-e helyük a felhőkarcolóknak - egyesek szerint igazi közép-európai üzleti city-t lehetne létrehozni a Dunaparton százemeletes üvegházakkal - a szabályozás jelenleg nem engedi az efféle kihágásokat. Zaha Hadid ráadásul a környező teret is átszabta volna, több szintes elcsúszásokat és hullámokat álmodott a ház tövébe. A tervet végül elvetette a Központi és Fővárosi Tervtanács, Hadid pedig az ORCO csoport kérésére újabb tervvel állt elő.

Így született meg a környezetébe szerintünk is sokkal szebben illeszkedő hatalmas buborék ötlete. Szász László, a Magyar Építész Kamara elnökségi tagja opponálta a szakma elé vitt újabb javaslatot. Ismét megkerestük az építészt és arról érdeklődtünk, szakmai szemmel miért elfogadhatóbb a higanycsepp, mint a szögletes üveghegy.Megtudtuk, hogy nem a forma, hanem a használhatóság, a városkép tiszteletben tartása és a funkcionalitás számítottak igazán a bírálatnál, az új terv pedig már megfelelt a budapesti előírásoknak is. A tér járdahullámok nélkül kapcsolódik majd a házhoz, melynek alsó szintjei az utcáról is átjárhatóak lesznek. Magassága és mérete is megfelelő, így a Tervtanács jóváhagyta az elképzelést.

Az építészet Oscar-díjának számító Pritzker-díj egyetlen női birtokosa mégsem kezdheti meg a munkát egyelőre Budapesten, noha a szakemberek és politika is úgy véli, a város Zaha Hadid megjelenésével végre bekapcsolódik a nemzetközi építészeti vérkeringésbe. Az utolsó akadály az ötödik kerület rendezési terve, a Budapest Szíve projekt módosítása, az új épületet ugyanis összhangba kell hozni a Vörösmarty tér és a környező utcák hangulatával is, ez pedig komoly változtatásokat jelent a jelenlegi tervekhez képest. Szász László mindenesetre optimista.A konzervatív, újtól félő magyar társadalom nehezen fogadja el a hasonló ötleteket, komoly siker a Hadid ház tervének várható megvalósulása. Volt már olyan eset legutóbb épp a Várban a Dísz tér átépítésének terve kapcsán, - mondta el az építész érdeklődésünkre -, hogy a helyi lakosok tiltakozása miatt vált lehetetlenné egy, a megszokottól kicsit is eltérő fejlesztés.

Az új épület egyetlen negatívuma szerintünk a funkciója. Míg Zaha Hadid a világon számos országban épített médiaszékházakat, múzeumokat, kulturális és művészeti központokat, a pesti épület egy újabb irodaház lesz majd. Vígaszként szolgál, hogy az üvegcsiga melletti területen kávézók és más közösségi terek is lesznek, így a Szervita tér is igazi nagyvárosi találkahellyé válhat.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés