free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Kulturális kerti móka

Borsa         Címkék: ajánló, fesztivál, kulturális, majális, múzeum 0 hozzászólás

Május 18-án tartjuk a Múzeumi Világnapot. Ez alkalomból egész hétvégén tobzódhatunk a kulturális élményekben, a fesztivál hangulattal felvértezett Múzeumkertben.

Nézzünk mélyen a szívünkbe, és halkan valljuk be magunknak, hogy évente nagyjából mennyit járunk múzeumokba, hogy mennyire ismerjük kulturális értékeink kiállított felét, és hogy az állandó tárlatok közül hány van olyan, ami még kisiskolás korunk ködös emlékeiből dereng! Minden bizonnyal nem túl kecsegtető eredményeket kapunk, mert a statisztikák is csúfos alulérdeklődést mutatnak.

De mi lehet ennek az oka? Nem divat a kultúra? A modern ember állandó időhiánnyal való küszködése? Belustulás? Esetleg a múzeumi környezet sírkerti csöndje és sterilizált közege? Tulajdonképpen mindegyik és egyik sem, mert szerencsére a kultúrára is van igény, a modern embernek pedig arra van ideje, amire szakít magának. Persze a hosszú zimankó és esős időszak után a legkevésbé sem vágyunk egy légkondicionált rideg kamrába, hiába a Múzeumi Világnap, ilyenkor már mindenkinek a napfürdőn, meg a langyos szellőn jár az esze.

www.majalis.hu

Nos, ha azt mondjuk, hogy egy hétvége alatt betekinthetünk az ország több mint 100 múzeumának repertoárjába, mindezt egy helyen, sőt gyönyörű környezetben a napfényben andalogva, akkor lehet, hogy rögtön megjön a kedvünk a múzeumi túrához. A Múzeumok Majálisa programsorozat ugyanis pont ezeket nyújtja, és még jóval többet. Képzeljük csak el, hogy a Múzeumkert árnyas fái alatt sétálgatva betérhetünk egy "közgyűjteményi sátorba", ahol lelkes muzeológusok, restaurátorok vagy művészettörténészek várnak mosolyogva, és mesélnek a munkájukról és a kiállításra kerülő tárgyakról.

Ilyen sátrakból rengeteget találunk majd, de besétálhatunk magába a múzeum épületébe is, ahol alternatív tárlatvezetésre lehet készülni, ez főleg a gyerekeknek lesz izgalmas, hiszen kontroll nélkül bele lehet kérdezni bármibe, és a mélyművészeten túli kardinális problémák - mint például, hogy milyen nehéz egy középkori kard vagy egy páncél - is megválaszolásra kerülnek.

www.majalis.hu

De nemcsak nekik kedveznek a szervezők, idén - dicsérendő újításként - a múzeumi programsorozatot a "Mindenki Majálisa" névvel is ellátták, ami az esélyegyenlőség nevében a fogyatékkal élőknek is abszolút komfortkörülményeket biztosít. Lesz például jelnyelvi tárlatvezetés, előadások, és rengeteg olyan program, ami a hátrányos helyzetűeket is megkülönböztetett figyelemmel kezeli.

De a művészetet akár haza is vihetjük, hiszen közel 70 kézműves és iparművész munkái közül válogathatunk majd, az egyedi ruháktól és ékszerektől egészen a kovácsoltvas virágtartókig. Ha pedig rápihennénk a sok-sok új élményre, a nyitott sörözők, kávézók és sütögetős kajáldák között ezt is megtehetjük ott helyben. Közben akár zenét is hallgathatunk, mert a szervezőbrigád színházi, tánc- és koncertprogramokról is gondoskodott. Tehát valóban igazi fesztiválhangulatra lehet készülni.

www.majalis.hu

A kezdeményezés nem új, az idei már a 13. múzeumi majális a sorban, de ahogyan a világnapról sem sokan tudnak, ez a program sincs túlreprezentálva. Pedig ennél szimpatikusabb kezdeményezést nem is nagyon tudunk elképzelni. Úgy látszik, a múzeumok is bevetik a Mohamed és a hegy konfliktusából eredő problémakezelő aktust, miszerint, ha mi tojunk a fejükre, akkor majd ők jönnek el hozzánk, ezt pedig illik megbecsülni.

A kétnapos rendezvény programjai végeláthatatlan sorban kígyóznak a fesztivál honlapján, így aki tervezni szeretne, az itt kutakodjon. De nyugodt szívvel tudjuk ajánlani a spontán látogatást is, az biztos, hogy unatkozni senki sem fog, aki ezen a hétvégén a Múzeumkertbe látogat.
 LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés