free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Újburgonyás okítás

Borsa         Címkék: krumpli, paprikás, pörkölt, recept, újburgonya 1 hozzászólás

Figyeljenek, akik angol és amerikai főző műsorokból tanultak főzni, de szeretnék elkáprázatni anyósukat. Magyar konyha kurzus második rész: paprikás krumpli.

Ahogyan a múlt héten már szót ejtettünk róla, kiderült, hogy titokban közöttünk élnek azok, akik bármikor összeütnek egy Jamie, vagy Nigella menüt, de hozzá sem tudnak kezdeni egy jó marhapörkölthöz. Most nem firtatnánk az anyák és a közízlés felelősségét, így van és kész. Viszont itt a Borsán kíméletlen harcot indítunk a hagyományos magyar ízek védelméért. A múlt héten a szórással sűrített főzelék volt napirenden, most pedig jöjjön a pörkölt, amiről szegényről szintén kiderült, hogy nem megy mindenkinek.

A nagyon magyarnak tartott étel, a paprikás, rövid lében (a rövid itt sűrűt jelent) elkészített húsféleségek természetesen csak azóta készülnek, mióta a paprika Magyarországra érkezett és elterjedt, ami ugye nem is volt annyira régen. A pörköltök és paprikások eredetileg a pásztorok étlapján szerepeltek, meglehetősen nagy tételben készítették bográcsban birkából, marhából. Olyannyira nagy tételben, hogy például nem is volt szükséges zsiradékot használniuk a készítéshez, elegendő volt a húsfélékből kiolvadó zsír a megfelelő piruláshoz. Sőt, a bográcsban paprikával és hagyma nélkül készülő pörkölt volt az alapja egyfajta tartósításnak is, ami voltaképpen szárított húst eredményezett.Otthon természetesen nem készül - még bográcsban sem - akkora mennyiségben a pörkölt, hogy ne lenne szükség zsiradékra, és mivel a hűtő a legmegfelelőbb tartósító eszköz, a hagyma sem maradhat ki, így aztán a mindennapok számára a piros, hagymás, karakteres ízű húsétel a pörkölt. Itt tennénk hozzá egyébként, hogy technológiai szempontból a paprikás krumpli is pörkölt - burgonyapörkölt.

A pörkölt szó egyébként a hagyma, a pirospaprika és a hús pirítására utal és kétféle elkészítési mód ismeretes. Az egyik a ráérő férfiak módszere, amikor zsiradékkal, hagymával, és pirospaprikával úgynevezett pörköltalapot készítenek és némi víz hozzáadásával teljesen szétfőzik a hagymát, majd ezután kerül bele a hús. A másik módszer a pragmatikus háziasszonyoktól érkezett, amikor hagyma, hús és paprika együtt pirul, majd a hagyma szépen szétfő a hús puhulása közben.

Néhány tudnivaló még: azért, hogy a hagymadarabok tényleg szétfőjenek, ez kell a megfelelő állaghoz és ízhez, mindig vágjuk nagyon apróra; legyen a kezünk ügyében egy bögre víz, hogy a pirospaprika a pörkölés folyamán ne éghessen meg, mert annyira keserű lesz, hogy mehet a szemétbe az egész. Sose spóroljunk a hagymával, mert jellegtelen lesz az ételünk. Amikor már majdnem teljesen puha, érdemes egyszer teljesen elforralni a levét, még egyszer rápirítani és újra felönteni - nagyon jó ízt ad az ételnek. Ez utóbbi instrukciók természetesen csak a húsfélékre vonatkoznak, sem a gombapörkölt, sem a paprikás krumpli nem tűri a menet közbeni második pirítást.A pörkölt akkor jó, ha tűzpiros, tükrös szaftja van, a hús omlós, és az egésznek olyan karakteres íze van, hogy fel sem merül bennünk, hogy találkozott vízzel. Az egyszerűség kedvéért nézzük az újkrumpliból készülő paprikás krumplit, ami nagyom gyorsan elkészül, isteni íze van és bár valami kis füstölt kolbásszal az igazi, anélkül vegetáriánusok is ehetik.

Így készül

Két nagy fej hagymát nagyon apróra vágunk és kevés olajon párolni kezdjük. Amikor már üveges és az egész lakás úszik a hagymaszagban, megszórjuk két púpos evőkanál, enyhén csípős őrölt paprikával, majd rádobunk egy bő kiló, megtisztított és hosszában felnégyelt újkrumplit. Jól átforgatjuk. Folyamatos keverés mellett pirítjuk az egész hóbelevancot, amíg megérezzük a piruló paprika jellegzetes illatát, ekkor felöntjük annyi vízzel, hogy a krumpli derekáig érjen.Megsózzuk, megborsozzuk, dobhatunk bele egy kis paprikát, paradicsomot (azt csak óvatosan, mert elsavanyíthatja az ételt), mehet bele fokhagyma, paprikakrém, erős paprika. Átkeverjük, és lefedve, kislángon néha megkeverve addig főzzük, míg teljesen megpuhul a burgonya. Aki virslivel szereti, az a legvégén főzze bele a tetszés szerint egészben hagyott, vagy felkarikázott farnkfurtit, aki a kolbászos változatot szereti, az a legelején, a hagymával együtt egy kicsit pirítsa át – olvassza ki, de akkor ügyelni kell a zsiradék mennyiségére, mert a kolbászból jócskán fog kisülni. A savanyúság és a jó fehér kenyér nem hiányozhat a tálalásnál.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés