free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Retroszex

Borsa         Címkék: 1968, ajánló, kiállítás, retro, szex 1 hozzászólás

Pajkos múltidézés zajlik a Terror Házában az 1968-as emlékév apropóján. Bár a Szabadság a paplan alatt egy apró terembe szorult, de stílusos és szolidan provokál.

Az 1968-as emlékévvel korábban már mi is foglalkoztunk, de a Terror Házában nyílt Szabadság a paplan alatt - Szex mint forradalom 1968-2008 című időszaki kiállítás több szempontból is figyelemre méltó. Egyrészt ugye a szexualitás gondolatreformáló és felszabadító szabadosságára esik a fókusz, másrészt a nyugati nagyok ellenében a történelmi eseményeket a vasfüggönyön innenről szemléli, ami a mi szempontunkból igencsak kedvező.

www.szexualisforradalom.hu "Fiúk, mikor voltatok fodrásznál utoljára?"

1968-ban fiatalnak lenni valami hihetetlenül különös dolog lehetett, mai ésszel felfogni azt, hogy mit jelentett akkor a zene, főként a nyugatról beszűrődő és az annak hatására itthon születő fejrázós rock, vagy az öltözködési botránykeltés; a helyes poliészter zakó-nadrág helyébe lépő farmer-póló kombó.

Ahogy ugyancsak teljességgel átérezhetetlen, hogy az akkoriban életformaként választott tartózkodó lázadás milyen hatalmas lavinává nemesülve söpörte el a szexuális tabukat. Persze nem volt ez olyan radikális, mint nyugaton, ahol a jóléti társadalomból kiábrándult fiatalság a woodstocki gyepen szívta a füvet, és tört magasabb szellemi régiókba.


www.szexualisforradalom.hu
Ennél minibb már nem is lehetne

Idehaza a szabadság még kézzelfogható korlátokba ütközött, ezért a 68-as generáció már attól is falnak szaladt, hogy kvázi szabadon megélhették a szexualitásukat. A csajok nem vettek melltartót, a szoknyák összezsugorodott hossza olyan magaslatokba engedett szabad belátást, amiről addig a férfitársadalom csak a nyugati pornólapokból értesülhetett, az első orális fogamzásgátlók megjelenésével pedig tényleg szabadon lehetett huncutkodni a paplan alatt is.

A mai világban, ahol már az általános iskolákból vadul felvilágosított gyerekek kerülnek ki, minden második reklám szexuális tartalmi többlettel igyekszik ránksózni valamit, és szinte minden háztartásban alapfelszereltség a kábeles pornó, elképzelni sem tudjuk, hogy mekkora sokk és izgalom lehetett az akkori fiatalságnak a koedukált tanintézmény, vagy a Füles magazin borítójáról mosolygó hiányos öltözetű és garantáltan retusmentes, kacér címlaphölgy.

www.szexualisforradalom.hu
Egészséges erotika

A Szabadság a paplan alatt című kiállítás tulajdonképpen erre van kihegyezve, idehaza jobb híján a paplan alatt szabadultunk fel, ami azért nem kis dolog, lássuk be. A csöppnyi kiállító terem teli van hangokkal, szagokkal, emlékekkel. A súlyosan retro cuccok között bóklászva még a fiatalabb generáció is felfedezhet valami ismerőset, mondjuk a nagyi lábas tévéjét, vagy a kisbőröndbe zárt menő bakelit-lejátszót.

A falakon mindenfelé korabeli képek és idézetek - Jenis Joplintól és Che Guevarától egészen Vámos Miklósig és a mi Cininkig -, a sarkokban helyesen stilizált kis tévék, amikből a woodstoki fesztivál, korabeli filmhíradók és bevágott interjúrészletek peregnek - zenészek, írók, képzőművészek sztoriznak és nosztalgiáznak a negyven évvel ezelőtti világ számukra nagy eseményeiről -, a hangszórókból pedig Doors és Illés dübörög.
www.szexualisforradalom.hu
Retro szexi pillantások: Pécsi Ildikó, Medveczky Ilona

A terem kétség kívül legötletesebb megoldása a plafonra szerelt paplanrengeteg, ami F. Kovács Attila ötletét dicséri, aki amúgy az egész terem dizájnfelelőse is volt. Habár a kiállítótér igencsak kicsi, a világháló nyújtotta szabadság a helybeli korlátoknak is beintett, a kiállítás weboldala példaértékű képi és dokumentanyaggal rendelkezik, rengeteg rajta a kutakodnivaló.

Aprócska, de helyes kiállítás, ahogyan az itthoni "68-as" is csupán csöpp volt a tengerben, de mi anélkül talán nem is léteznénk, a nagyság meg ugye nézőpont kérdése. 68-ban fiatalnak lenni itthon is nagy flash lehetett, ez a kiállítás pedig szimpatikusan őrzi az emlékét, továbbá nosztalgiázáshoz és alternatív történelemórának sem utolsó, mindenképpen érdemes rászánni az időt.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés