free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Halálos tradíciók

Krisztina O'Brien         Címkék: becsület, gyilkosság, halál, iszlám, 2 hozzászólás

Sok iszlám nő alakít ki szabadabb életet egy nyugati országba költözve, de az ősi tradíciók megszegéséért gyakran nagy árat kell fizetniük. Az életükbe is kerülhet.

A liberális gondolkodásúak - és az angolok többsége - mind olyan társadalmat szeretnének, ahol a különböző kultúrájú és vallású emberek békében élhetnek együtt, egymást gazdagítva. Ez azonban az iszlám vallásúak esetében kemény dió; hiába a tény, hogy egyre több iszlám generáció nő fel nyugati körülmények között, az iszlám közösség szigora ugyanis nem enyhül sőt, egyre keményebb. Főleg a nőkkel szemben.A muzulmán közösségek tagjai többnyire csak egymással érintkeznek, naponta ötször imádkoznak, és negyven napig böjtölnek. A nők többsége testét burkával takarja, nem érintkezik olyan férfiakkal, akik nem a család tagjai és ha lehet, kerülik a szemkontaktust. Ha ezeket a szabályokat megszegik, akkor komoly büntetésben részesülnek. A lányok házassága a szülők közti megállapodás alapján, meghatározott férfival történik, és a frigy feltétele a nő szüzessége.

Az iszlám nőnek tilos

nők között a köldök és a térd közötti rész felfedése
féri előtt az arcon kívül bármit felfedni - kivétel: orvosi kezelés
kihívóan mozogni
ékszereket húzni
lépéseivel zajt kelteni
a férje közeledése elől alapos indok nélkül kitérni

Az iszlám nőnek kell

a férfiak mögött, az út szélén menni
alaposan tisztálkodni
a hónalj és szeméremszőrzetet eltávolítani

Ugyanakkor, ezeknek a lányoknak az angol kortársai szabado(sa)n, sőt mi több, ledérül élnek és döntenek, életüket nem határozzák meg szigorú szabályok, és napjaik - mint minden tinédzsernek - pasikról, divatról, partikról, és a szexről szólnak. Ez az óriási kulturális szakadék az Egyesült Királyságban felnövő iszlám nő életére tragikus hatással lehet. Van, aki megússza a nyugatiasodást, de olyan is van, aki belehal.
Aisha Salim - életmentő műtét

Aisha Salim brit állampolgár, az idén férjhez megy a szülei által választott férfihoz Pakisztánban. Az eseményre Salim igen nagy izgalommal készül, de az idegesség oka nem a vendéglista, a virágrendelés, vagy a ruhaválasztás hanem, hogy vajon anyósa vagy friss férje észre veszi-e a csalást. Salim ugyanis drasztikus műtéten esett át azért, hogy a tradicionális nászéjszakája után átnyújthassa véres lepedőjét anyósának szüzessége bizonyítékául.Salim már ősidők óta nem szűz, egyetemi tanulmányai alatt vagány életet élt, csak úgy, mint bármilyen más fiatal, dohányzott, ivott, bulizott, és természetesen az alkalmi szex sem maradt le a listáról. A lánynak rendes kapcsolatai voltak sőt, még együtt is élt egy ideig a barátjával.

Salim családja két generációval ezelőtt érkezett Pakisztánból, a lány Birmingham külterületén nőtt fel, egy ötszobás családi házban, nővérekkel. Neki nem voltak bátyjai, akik nyomozhattak volna utána, édesapja pedig elég beteges volt ahhoz, hogy komolyan a lány körmére nézzen. Így Salim középiskolás korára már teljesen integrálódott környezetébe, és osztálytársaihoz tartozott. Otthon azonban teljesen más volt a helyzet. A szülők attól féltek, hogy a romlott nyugati világ elvonja a figyelmemet a tanulásról és a vallásról, ezért Salim nem vihetett haza barátokat.Salimot pont a tanulás rontotta meg. Apja egyetemre küldte, hogy politikát és nyelveket tanuljon, így életében először a maga ura volt. "Teljesen naiv 18 éves voltam, amikor először elköltöztem otthonról. Az új környezetben minden, amit szüleim tanítottak, és minden, amiben hittem borzasztónak tűnt. Az ivás, a partik, na meg a pasik, teljesen normális részei a tinédzser kornak, és mint minden más lány, én is szerettem volna a közösséghez tartozni. Levetettem a fejkendőmet és életembe először nyugati ruhákba bújtam, annak ellenére, hogy ezek többet mutattak a testemből, mint az indiai darabok, amelyeket egész életemben viseltem"- mesélte a lány a Daily Mail angol napilapnak.

Salim másodikos egyetemista volt, amikor szerelmes lett és úgy döntött, feladja a szüzességét. A lány élete egyre inkább nyugati ütemben zajlott, még a diplomája után is, amikor Londonba ment dolgozni. Itt találkozott egy pasival, akivel össze is költözött, amihez nem kis bátorság kellett, hiszen ez nagyon komoly szabályszegés volt a muzulmán világban. De mivel nem volt, aki ellenőrizhette volna, édesapja pedig hitt a lányának, aki, hogy szeretteit megtarthassa, azt hazudta, hogy származásához méltó életet él otthonától távol is.Salim két évig élt együtt a barátjával, ezután úgy döntött, visszaköltözik a családjához. Világos volt számára, hogy ha folytatja a nyugati életstílust, előbb-utóbb lebukik és elveszti szeretteit, vagy rosszabb, az életével fizethet. Hagyta tehát, hogy az apja férjet válasszon neki, megállapodás szerint és megkezdődjék az "udvarlás". A tradíció szerint a jövendőbeli férj és feleség kétszer találkozik a frigy előtt, mielőtt a szülők véglegesítik az alkut. Salim ebben is szerencsés volt, mert a legnagyobb meglepetésére választottja jóképű és kedves volt.

1. Halálos tradíciók
2. Művér és valódi gyilkosságLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés