free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Halálos tradíciók

Krisztina O'Brien         Címkék: becsület, gyilkosság, halál, iszlám, 2 hozzászólás

Sok iszlám nő alakít ki szabadabb életet egy nyugati országba költözve, de az ősi tradíciók megszegéséért gyakran nagy árat kell fizetniük. Az életükbe is kerülhet.Amikor az alku létrejött, és Salim számára eljött az idő, hogy eltüntesse előző életének nyomait. Apránként összegyűjtötte a műtétre a pénzt, és egy londoni "üzleti úton" befeküdt egy erre specializálódott klinikára és helyi érzéstelenítésben helyreállítatta a szűzhártyáját.Mindezek után még az esküvő előtt a doktor egy vérkapszulát fog majd a hártyába helyezni, ami megfelelő mennyiségű véradagot biztosít ahhoz, hogy az esemény hitelességéhez kétség ne férjen. Az operáció a lány 2 000 fontjába (körülbelül 700 000 Ft) került és a legnagyobb titokban zajlott, a lány neve nélkül. Salim szerencsés volt, hogy mindezt megtehette, a körülmények, a spórolt pénz valószínűleg megmentette a lány életét.

Banaz Mahmod - halálos szerelem

Banaz Mahmodot azonban a szerencse teljesen elkerülte. A 19 éves, okos és csinos lány sokkal kevesebbért halt meg, mint amit Salim elkövetett. Mahmod tízéves volt, amikor az Egyesült Királyságba érkezett, a kurdok vidéki életét élte az Iráni határ mellett. Apja az iraki háborúban szolgált és Saddam Hussein elől kapott menekült státuszt. Mahmodnak egy bátyja és négy nővére volt, és a nyugati világ semmit sem változtatott a családon, akik a kurdok szigorú tradicionális életét élték továbbra is.

Mahmod az iskolán kívül csak a sajátjaival érintkezhetett. Találtak neki megfelelő férjet a kurd közösségben, ahol nevelkedett és a lánytól elvárták, hogy 16 évesen engedelmes feleség és mihamarabb anya váljon belőle. A férjével , aki tanulatlan és régimódi volt, ő is csak kétszer találkozott a házasság előtt. Az ifjú pár Közép-Angliába költözött, Mahmod többször is a rendőrséghez fordult, mert a férje megerőszakolta és néhányszor összeverte, pedig a lány bűne sokszor csak annyi volt, hogy a keresztnevén szólította a férjét a nyilvánosság előtt.A házasságból kiszállni teljes szégyent jelentett a Mahmod családra nézve, és a szülők két teljes évig hagyták, hogy lányuk gyötrelemben éljen, amíg 2005-ben a lány apja végül is beleegyezett, hogy Mahmod hazaköltözzön. A lány aztán otthon beleszeretett a 28 éves Rahmat Sulemaniba, csakhogy a férfi se klán tag nem volt, se különösebben vallásos, így a lány apja nem hagyta jóvá a kapcsolatot.

A lány nagybátyja volt az, aki végül is eltervezte a lány megölését és a tetem eltüntetését. Mahmodot az anyja titokban figyelmeztette hogy veszélyben az élete, a lány pedig a rendőrséghez fordult. Ám annyira félt a családjától, hogy a rendőrséget megkérte, ne csináljanak semmit, amíg nem muszáj és nem volt hajlandó védelembe vonulni sem. Ennek ellenére megnevezte azokat az embereket, akik szerinte az életére törnek majd, arra az esetre, ha eltűnéséről a rendőrséget tájékoztatnák.

www.dailymail.co.uk

A lány naivan azt hitte, az anyja megmentheti a haragos férfi családtagoktól, ám nem így történt. Szerelme, Rahmat megúszta, mert amikor el akarták rabolni, a barátok a védelmére siettek. De Mahmodot három férfi, akiket apja és nagybátyja bérelt fel, végül is elkapta, megerőszakolta (hogy megmutassa neki, mi a szégyen) és megfojtotta. Testét egy bőröndbe gyömöszölve ásták el, és így talált rá a rendőrség, hosszas kutatás után egy birminghami ház udvarán.

A lány apja és bátyja semmi jelét nem mutatta a gyásznak, és a három közül csak egy férfi került börtönbe az eset miatt. A másik kettő elhagyta az országot, és visszament szülőhazájába, ahol ugyancsak eljárás vár rájuk, ám a becsület-gyilkosság elfogadottsága miatt minden bizonnyal megússzák egy enyhébb büntetéssel.

www.themuslimwoman.org

Évente több mint egy tucat iszlám lány hal meg becsület-gyilkosságok következtében. A nőkre nehezedő nyomás miatt az öngyilkosságok száma sokkal magasabb az iszlám családokban, mint az angolokéban vagy az egyéb nemzetiségűekben. Az angol kormány igen szigorúan, általában életfogytiglani börtönbüntetéssel sújtja azt, aki részt vesz egy ilyen gyilkosságban, de a parlament visszautasította azt a törvénytervezetet, amely törvénytelennek mondaná ki a kikényszerített házasságokat. Ha lenne is egy törvény, akkor is hiába lenne, mert ezeknek a közösségeknek a szívét és a gondolkodást kellene megváltoztatni ahhoz, hogy az iszlám nők életében változás történjen. Ez pedig lehetetlen feladat.

1. Halálos tradíciók
2. Művér és valódi gyilkosságIlyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés