free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Nagykorú képregény

Borsa         Címkék: anime, gödör, képregény, kiállítás, kilencedik 0 hozzászólás

A kétnaposra bővült, színvonalas Képregény Fesztivált látva sokan a műfaj új virágkoráról beszélnek. A szervezők remélik, hogy ez önbeteljesítő jóslat.

Képregényírók, rajzolók, manga figurának öltözött fanatikusok, újdonságokkal és kultikus régiségekkel tömött standok, idős és fiatal rajongók árasztották el az Erzsébet téri Gödör Klubot a hétvégén. Szám szerint ez volt a negyedik Képregény Fesztivál, de mi idén éreztük először úgy, hogy végre a helyére került valami, hogy a képregény újra megtalálta közönségét Magyarországon és már senkinek sem jut eszébe analfabétának titulálni a kilencedik művészet rajongóit.


Nézegess képeket a Képregény Fesztiválról!

2005-ben az első képregény fesztivál inkább afféle belterjes vásárra hasonlított, ezzel szemben a tavalyi rendezvényre több mint háromezren voltak kíváncsiak. A fesztivál idén már kétnaposra duzzadt, és több különböző kiállítás kísérte, melyek legtöbbje még egy hónapig látható a Budapesti galériákban, szakboltokban. Úgy tűnik, végérvényesen sikerült megmentetni a kortárs magyar képregényt a rendszerváltás korának enyészetétől, amit mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy a műfaj legnagyobb ünnepére idén pontosan harminc új magyar nyelvű kiadvány jelent meg.

A képregényben rejlő lehetőségeket kezdik felfedezni a képzőművészek, egyre színvonalasabb alkotások születnek, sőt egyre több az önerőből kiadott korlátozott példányszámú szerzői kiadvány is. A műfajt sokan a kilencedik képzőművészeti ágnak tartják - tudtuk meg Bayer Antaltól, a Magyar Képregénykiadók Szövetségének vezetőjétől a hétvégi rendezvényen.A képregény szép lassan eltűnik az újságos standokról és elfoglalja méltó helyét a könyvesboltok polcain, ahogy Franciaországban, vagy Belgiumban ez régóta természetes, miközben a műfajjal kapcsolatos, még a szocializmusban belénk nevelt előítéletek is kezdenek elpárologni.

Az utóbbi években szakmai összefogással több mint kétszáz magyar nyelvű kiadvány jelent meg, persze japánhoz képest ez nem nagy szám, de európai viszonylatban megállja a helyét. Kevés olyan terület van Magyarországon, ahol ekkora a szakmai összetartás, e nélkül valószínűleg nem sikerült volna megmenteni a műfajt, sőt nem is álmodozhatnánk arról, hogy egyszer még világhírű lesz a kortárs magyar képregény. Erről már Korcsma Zsombor, a negyedévente jelentkező Roham művész képregény-magazin főszerkesztője beszélt a fesztivált megnyitó sajtótájékoztatón.

www.kepregeny.net

Az elhangzottak szerint a következő lépés olyan színvonalas kiadványokat készíteni, amelyek külföldön is megállják a helyüket. A cél kicsit sem tűnik irreálisnak, sőt! Gyanítjuk, hogy nagy sikere lesz a sajátos magyar vizualitást árasztó füzeteknek, könyveknek a határokon túl. Ebben biztosak vagyunk, főleg azután, hogy átlapoztuk Sirály Dóri legújabb képregényét, a Stanislav Lem műve lapján készült Kiberiadát. A nehéz lapra nyomtatott füzetet öröm kézbe venni, lapozgatni, nézegetni. Minden oldal más, és mégis tökéletes egységet alkot, kicsit olyan az egész mint egy diafilm.

Hasonló érzés fogott el bennünket Stark Attila Kulocity című könyvét lapozgatva: magyar valóság, budapesti underground kemény kötésben. A Gödör Klubban kinagyítva láthattuk viszont a fiatal magyar képregény készítők munkáit, a Roham magazin legutóbbi számából ismerős képkockákat: Baranyai András hosszú nézegetésre érdemes hamburgergyárát vagy épp Kárpáti Tibor pixelhőseit.

www.kepregeny.net

A fiatal magyar művészek munkái megállják a helyüket a fesztivál díszvendége, Marcel Ruijters munkái mellett is. A Gödör falán a holland rajzoló-író első magyar nyelvű kötetének részleteit láttuk kiállítva, amit Dante Isteni színjátékának első része, a Pokol ihletett. Az Inferno: Pokoli színjáték című kötet egyike annak a harminc kiadványnak, ami az esemény alkalmából jelent meg, amelyet a szerző a fesztivál ideje alatt dedikált is. Ruijters munkáinak legnagyobb erénye, hogy úgy igazított a képregény nyelvéhez és úgy tette humorossá a nehéz irodalmi művet, hogy közben megőrizte az eredeti dantei szerkezetet.

A képregény készítők dedikáló standjai mellett egyébként kígyózó sorok álltak, mint utóbb megtudtuk azért, mert itt a dedikálást egészen másképp értelmezik, mint mondjuk a színészek, vagy írók: gyors szignó helyett egy egész képkocka, aprólékosan kidolgozott rajz jár a rajongóknak.A Gödör kiállítása a fesztivál végén tovább bővült, többek között Réz András, Para-Kovács Imre, Palcsó Tamás és Helyey László képregényes stílusban megrajzolt portréival, melyeket a Magyar Képregény Akadémia karikaturistái készítettek a helyszínen. Persze a hétvégén nem csak a profik kaptak lehetőséget a bemutatkozásra, a rajzversenyeken amatőr rajzolók mérhették össze tudásukat. A hatalmas rajzasztal mellett gyerekek és felnőttek, fiúk és lányok rajzoltak egymás mellett, az elkészült rajzok némelyike a profi munkák között is megállná a helyét.

1. Nagykorú képregény
2. Alfabéta díj, nem analfabétáknakLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés