free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Indiana Jones és a nyugdíjas ufóvadászat

Borsa         Címkék: folytatás, indianajones, kritika, mozi, premier 0 hozzászólás

Merész vállalkozás volt húsz év után újraéleszteni az Indiana Jones legendát, nem is sikerült. Ford ugyan még mindig szívdöglesztő és laza, de a forgatókönyv csapnivaló.

Idén talán ezt a filmet vártuk a legjobban, és ettől is tartottunk a leginkább. 20 év távlatából leporolni egy szinte tökéletes trilógiát és hozzábiggyeszteni egy új részt nem tűnik túl jó ötletnek, főként hogy a főszereplő és kultikus figurája már erősen a nagypapakorban tanyázik.

www.cinemablend.com

Meglepő módon azonban pont nem az lett a mozi gyenge pontja, amire mi is számítottunk, a 66-odik évébe lépő Harrison Ford Indy szerepében még mindig meglepően szívdöglesztő és laza. Ráadásul annyi humorérzékük még maradt az alkotóknak, hogy doktor Jones korára való rendszeres utalásokkal élezzék a szitut helyes önironikus kis pamfletként. Szóval nem Ford és nem az idő volt az a csúnya banánhéj, amin elvágódott gyermekkorunk bálványként imádott kalandsorozatának legújabb epizódja, szörnyen rapszodikus, de ez bizony a botrányosan gyenge forgatókönyv.

Külön pikantériája az egész ügynek, hogy Lucas, Ford és Spielberg rengeteg forgatókönyvet rágott át, Frank Darabont verzióját például lelkes ujjongás övezte a csapaton belül, csak Lucas húzta a száját, ezért nem az került végül a kamera elé. Helyette David Koepp munkája lett a nyerő, aki azt már bebizonyította, hogy egy őslényparkban képes feszültséget teremteni, de a kommunistákkal és az ufókkal más a helyzet ugye.

www.cinemablend.com

Eleve hendikeppel indul a folytatás, hiszen a trilógia a harmincas évek slágeres sorozatait idézte, míg ez a rész a hidegháborús thrillerek nyomvonalán halad. A sztori szerint 1957-ben járunk, a hidegháború és a fegyverkezési verseny csúcsán, amikor az USA-ban elképzelni sem lehetett nagyobb bűnt a kommunizmusnál.

Indiana Jones professzornak is a szovjetekkel gyűlik meg a baja, és miután felvázolja nekünk, hogyan kell egy atomtámadást egy roggyant hűtőben túlélni, már a saját kormánya is gyanúsnak találja a fejét. Éppen az ország elhagyására készül, mikor egy gyenge Elvis-séróval rendelkező fiatalember a segítségét kéri anyja és Indy régi cimborája, Oxley megmentésében, és nem mellékesen a legendás kristálykoponya megtalálásában, amit a világuralomra törő gonosz vörösök is keresnek. Szóval a kaland beindul, irány Peru, egy kis sírrablás, egy kis menekülés, akcióban nincs hiány, de az egész valahogy súlytalan.

www.cinemablend.com

Spielberg és Lucas a régi jól bevált recept szerint építkezett, akció-burleszk-misztika old school triumvirátusán haladva, de amíg a korábbi sztorik okkult tanai és hihetetlen megmenekülései megfelelő arányérzékkel rendelkeztek, addig ez a kristálykoponyás etap néhol csúnya túlzásokba esik. Ráadásul a nem jól, de legalább lendületesen kezdő forgatókönyv a végére teljesen behal, és a valami furcsa fogyasztói elvárásként belebiggyesztett posztcsaládi idill is inkább kínos, mint szívderítő.

Az utolsó pillanatig várjuk a csavart, de nem történik semmi, látványra persze szépen dizájnolt, de ütős sztori is kellett volna a sikerhez, nemcsak egy odamaszatolt ufó-hibrid. Szóval egyértelmű csalódás volt, amire ugyan felkészültünk, csak egészen más aspektusból. De hogy mondjunk valami jót is - a deres fejű ostoros sármőrön kívül - a filmes utalások terén jelesre teljesít a mozi, továbbá pár jelenet olyan méretű öniróniáról tanúskodik, ami igazán becsülendő, a gonosz ruszki hadnő szerepébe ültetett Cate Blanchett pedig borzongatóan dögös a seszínű kezeslábasában.

www.cinemablend.com

Akik gyerekek maradtak az elmúlt 20 évben is, azok viszont minden bizonnyal zabálni fogják a filmet, és már a főcímzene alatt transzba esnek, de nincs is ezzel semmi baj, mi is szívesen ájultunk volna el a gyönyörűségtől, ha lett volna miért. Az Indiana Jones mítosz sokkal jobban járt volna, ha ez a rész nem születik meg, és a legaggasztóbb az egészben, hogy a stáb - a cannes-i viszonylagos kudarc után is - fontolgatja az ötödik részt, amiben a legifjabb generáció kalandjait csodálhatnánk. Hiába, tudni kéne okosan megállni, az is egy külön művészet.

Indiana Jones és a kristálykoponya királysága / Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull
Színes, szinkronizált amerikai kalandfilm, 2008
Rendező: Steven Spielberg
Forgatókönyvíró: David Koepp, George Lucas, Jeff Nathanson
Zeneszerző: John Williams
Operatőr: Janusz Kaminski
Producer: Frank Marshall, Kathleen Kennedy
Executive producer: George Lucas
Vágó: Michael Kahn
Szereplő: Harrison Ford, Shia LaBeouf, Karen Allen, Jim Broadbent, Ray Winstone, John Hurt, Cate Blanchett, Igor Jijikine, Andrew Divoff
Játékidő: 124 perc
Hazai mozibemutató: 2008. május 22.
Forgalmazza: UIP-Duna Film
 LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés