free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Nyári depresszió

pszichologus@borsa.hu         Címkék: depresszió, munka, nyár, szakértő, tanítás 0 hozzászólás

A Borsa pszichológusa nem mondja meg a frankót, nem adja meg a tuti receptet gondjainkra. Viszont segít új szempontokat találni problémáink megoldásához.

pszichológus

Ajánló

BúvárKund Pszichológusként nem feladatom megmondani a frankót. Arra vállalkozhatom csupán, hogy segítek olyan új szempontokat találni, amelyek felől nézve kissé más megvilágításba kerülnek az említett problémák. BúvárKend kizárólag azokra a levelekre válaszol, amelyek egyben publicitást is kapnak az oldalon, ezek szerkesztett formában, név nélkül kerülnek ki az oldalra.

Kedves Titanilla!

29 éves tanárnő vagyok. Gimnazistákat oktatok, akik a kisebbeknél jóval nagyobb kihívást jelentő, érdeklődő gyerekek (legalábbis számomra). Az óráimra mindig lelkiismeretesen felkészülök, ami nem egyszerűen azt jelenti, hogy tudom, mikor miről van szó, hanem videó anyagot, képeket, érdekességeket viszek be és így tovább. Szeretem, amit csinálok, de talán túlhajtom magam, nem tudom. Ez volna a kérdésem is.

Alapvetően semmi baj nincs a tavaszi szünet végéig. Április közepén elkezdem azt érezni, hogy nem bírom tovább, elég volt! Borzasztóan fáradt vagyok. A hétvégéket rendszeresen átalszom, mégis hétfőn olyan vagyok, mint akit agyonütöttek, vagy mint, aki egész szombat-vasárnap bulizott. Nem tudom, hogy bírom ki a tanévzárásig. Minden nap egyre megterhelőbb, én pedig egyre inkább elkeseredek, és úgy érzem, talán nem nekem való a tanári pálya (amit egyébként szívvel-lélekkel csinálok és imádok).

Általában az egész nyári szünet elmegy arra, hogy felépüljek. A szüleimnél pihenek, szinte csak augusztus végén jövök elő a lakásból. Akkor viszont kezdődik ismét a meló: szeptember, új erő, új kihívások. Csak hát ilyenkor azért elgondolkozok azon, hogy ennyi volna az egész életem? Munka, kimerülés, regenerálódás, aztán megint munka? Én sohasem fogok tudni mondjuk egy nyaralásra elmenni, mert a melegben hulla vagyok?

Kérlek, ha tudsz, segíts megfejteni, hogy mi lehet ez, illetve, hogy mit tehetnék, merre induljak? Előre is köszönöm a választ.

Üdvözlettel: K. Anikó


Kedves Anikó,

bármilyen furcsa, létezik az évszakokhoz kötött, úgynevezett szezonális depresszióknak egy nyári változata is. A depressziós személyek többnyire úgy élnek a köztudatban, mint akik az időjárás rosszabbra fordulásával egyre elkeseredettebbekké válnak: egész télen szenvednek a lehangoltságtól, az önvádlástól, az alvászavaraiktól és az étkezési problémáiktól, míg végül beköszönt a tavasz, s a következő novemberig fellélegezhetnek. A depressziósok egy kisebb csoportja nagyjából ugyanezt éli át némi időeltolódással: március-áprilisban kezdődnek a problémák a gyengeség és erőtlenség érzésével, amit kezdetben "tavaszi fáradtság és vitaminhiány" néven még nagyobb ijedtség nélkül át lehet vészelni. Majd a léböjt kúráktól és vitaminbombáktól függetlenül megjelennek a depresszió további tünetei is (lehangoltság, a csökkentértékűség érzése, önhibáztatás, a halállal való fokozott foglalkozás, az öngyilkosság gondolata, illetve az evéssel, alvással és a szexualitással kapcsolatos bajok). A tünetek a nyár végére/az ősz beálltával enyhülnek vagy teljesen megszűnnek.

Azok számára, akik nyáron hosszabb szabadságra mehetnek - például az iskolákban, bíróságokon dolgozók, diákok satöbbi -, nehéz felismerni, hogy a betegség az életeseményektől függetlenül is jelentkezik. A szeptembertől júniusig dolgozók esetében kézenfekvő a magyarázat, hogy "biztos a munkahellyel/munkaterheléssel van gond", hiszen a depressziós periódus éppen arra az időszakra esik, amikor leteszik a terheket, és indulnának kikapcsolódni. Ha tehát alapvetően élvezed a tanítást, akkor nem feltétlenül kell új munkahely után nézned. Sokkal fontosabb, hogy a depresszió kezelésére megfelelő szakembert találj.

A szezonális depressziók gyógyszeres kezelése napjainkban igen eredményes. Az orvosi/pszichiátriai segítség mellett érdemes azonban a pszichoterápiás lehetőségeket is igénybe venni. Bár a gyógyszerszedés önmagában is javíthatja a tüneteket, ha sikerül a depresszióval együtt járó negatív gondolatokat - lásd fent az önvádlás, önleértékelés tüneteit - kézben tartani és kontrollálni, jóval nagyobb fokú és tartósabb javulás érhető el (ami hosszabb távon a gyógyszeradag csökkentését is jelentheti). Első lépésként tehát mindenképpen egy pszichiátriai vizsgálatot javasolnék. A pszichoterápiás megközelítések közül az ún. kognitív terápia tűnik a legeredményesebbnek, melynek során a fókusz a világ és önmagunk torz interpretációjára, illetve a negatív gondolatok reálisabbakkal való helyettesítésére esik (annak érdekében, hogy a „hibás gondolatok” megváltoztatásával az érzelmeink és a hangulatunk is jelentős változáson menjen keresztül). A terápiákhoz sok sikert és kitartást kívánok!

Üdvözlettel: Fiáth TitaLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés