free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Abortusz harcok

Borsa         Címkék: abortusz, hajó, művivetélés, , terhesség 5 hozzászólás

Míg sokan az élet védelmével érvelve tiltakoznak az abortusz ellen, évente 70.000 nő hal bele az illegális abortuszba. Az abortuszhajó a választás lehetőségét biztosítja.

Abortuszhajó

Ajánló

Mi a helyes döntés?

Nyilván senki nem dönt alapos átgondolás nélkül egy véletlen becsúszott, vagy egy nem várt, nem tervezett baba  sorsáról.  Ebben  az esetben nincsenek általános igazságok, mindenkinek magának  kell eldönteni, hogy  melyik a kevésbé rossz megoldás. Szülni, elvetetni, vagy örökbeadni?

Az alábbi linkek segíthetnek a döntésben: 

 

Szinte mindenki ismeri azt a már-már közhelynek számító alapigazságot, miszerint egy nő két dologért tesz meg nagyjából bármit, hogy legyen vagy, hogy ne legyen gyermeke. Egy kétségbeesett nő, minden követ megmozgat, hogy a nem kívánt terhességének véget vethessen. Évente nagyjából 52 millió művi vetélést hajtanak végre a világon, de az illegális beavatkozásokról sajnos nincsenek hivatalos adatok, csak óvatos becslések engednek következtetni arra, hogy hány elkeseredett nő veti alá magát, egy ilyen korántsem veszélytelen abortusznak.

A téma körül minden esetben heves viták alakulnak ki az abortuszt ellenzők és pártolók között. Az abortusz ellenzői úgy érvelnek, hogy egy ember élete és élethez való joga, a fogantatás pillanatában kezdődik, így egy magzatot nem lehet önkényesen megfosztani az életétől, csak abban az esetben, ha az anya közvetlen életveszélynek van kitéve. A művi vetélés támogatói ezzel szemben az anya önrendelkezési jogával érvelnek, miszerint a nőknek joguk van dönteni arról, hogy kihordják vagy elvetetik a megfogant magzatot, magyarán joguk van dönteni a testük felett, ez az úgynevezett choice álláspont. Internetes források szerint minden nyolcadik percben meghal egy nő, illegális abortusz következtében.

Napjainkban is nőjogi mozgalmak tucatjai próbálják meg kiharcolni, hogy a nők szabadon dönthessenek arról, hogy kihordják-e a magzatukat, vagy megszakíttatják a terhességüket. A Catholics for a free Choice nemzetközi szervezet a mozgalom egyik élharcosának számít, tevékenységük azért is különösen figyelemreméltó, mert katolikus szervezetként szinte egyedüliként szállnak szembe a Vatikánnal, akik nyíltan ellenzik mind az abortuszt, mind pedig a nem kívánt terhesség elleni védekezést.

Több kampányt indítottak már az abortusz legalizálásáért, amelyekkel Amerikában már jelentős sikereket értek el, de az Európai Parlamentben is minden lehetséges fórumot megragadnak annak érdekében, hogy az eszméiket minél több országba eljutathassák. A szervezet egyik képviselője elmondta, hogy alapvetően nem az abortusz mellett érvelnek, sokkal inkább fontosnak tartják a megfelelő védekezést, és mindemellett nagy hangsúlyt fektetnek a szexuális felvilágosításra is.

www.mediamatic.net

Azonban sok országban ez csak elkeseredett szélmalomharc, Írországban, Máltán és Lengyelországban (az Európai Unión belül) az abortusz még mindig illegális, csak abban az esetben engedélyezett, ha az anya vagy a magzat élete veszélyben van. A WHO adatai szerint évente körülbelül 46 millió művi vetélést végeznek el a világon, és ebből 20 millió illegális, ennek következtében pedig 70.000 nő veszíti életét. Ezen tények ismeretében alapították meg 1999-ben a Women on Waves (Nők a hullámokon) szervezetet, amelynek az elsődleges célja az volt, hogy segítsenek a "bajbajutott" nőknek abban, hogy a nem kívánt terhességüket biztonságos körülmények között szakíthassák meg.

www.womenonwaves.org

A Rebecca Gomperts nevéhez fűződő alapítvány megvásárolt egy kiszuperált holland katonai hajót, és a női szabadságjogok szolgálatába állították, 2001-ben kieveztek a nemzetközi vizekre fedélzetén két nővérrel, egy orvossal, és még jó néhány lelkes önkéntessel. Az elsődleges cél az volt, hogy felhívják a figyelmet az előbbiekben már leírt szomorú és riasztó tényekre, valamint, hogy az Unió országainak kikötőiben felvilágosító kiadványokat osztogassanak a fogamzásgátlásról és az AIDS-ről.

Az első igazán nagy szembenállással Portugália partjainál találkoztak, ugyanis az országban ekkor még tiltott volt az abortusz, a holland felségjellel ellátott hajón, pedig alapos orvosi vizsgálat után hozzá lehetett jutni, a Hollandiában már legálisnak számító RU486-os tablettához.

A RU486 egy olyan készítmény, amely előidézi a művi vetélést, a beadásához viszont pontosan meg kell határozni, hogy a segítséget kérő nő a terhessége hányadik hetében jár. A hajót a sajtó tévesen elnevezte abortuszhajónak, azonban a fontos megjegyezni, hogy sosem végeztek rajta műtéti beavatkozást, azoknak a nőknek, akiknek nem adhatták be magzatelhajtó tablettát, felajánlották, hogy egy másik ország klinikáján higiénikus körülmények elvégzik az abortuszt.

www.womenonwaves.org

A hajó ezek után Írország és Lengyelország partjainál is kikötöttek, de mindkét országban akadályokba ütköztek, több ízben szerveztek ellenük tüntetéseket, amelyeken az abortusz pártolói és ellenzői "csaptak össze". Az óriási közfelháborodás következtében 2004-ben korlátozó rendelkezést adtak ki, amelynek értelmében a hajó nem távolodhatott Hollandia partjaitól 25 kilométernél messzebbre, ez pedig gátat szabott a szervezet eredeti terveinek. A szervezet története ekkor már az Európai Parlament üléstermei közé is behajózott, és egyre nagyobb nyilvánosságot kaptak.

1. Abortusz harcok
2. Nem tiltás, felvilágosítás kelleneLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés