free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Luxusfoghíj a Clark Ádám téren

Borsa         Címkék: clarkádám, puding, szálloda, telek, tér 0 hozzászólás

Nyertes pályázó nincs, a második helyezettet elutasították, a szakma helyett a közizlés dönt. Sok ellentmondás, nulla eredmény a Clark Ádám tér átépítése ügyében.


Vaníliás gyümölcszselé, panorámavetítő tükörrendszer, megnyert, majd elveszített pályázat: Budapest következő tíz évének új, legizgalmasabb épületeit bemutató sorozatunk harmadik részében az egyik legvitatottabb tervet vizsgáljuk meg, a Clark Ádám téri foghíjtelekre tervezett hotel máig rendezetlen ügyét.Írtunk már a Szépművészeti Múzeum föld alatti termeiről, a Szervita térre tervezett Zaha Hadid- féle óriáspacáról, a Lánchíd budai hídfőjénél éktelenkedő telek rendezésének ügye azonban sokkal izgalmasabb ezeknél. Ígérjük, nem megyünk bele túlságosan a tervpályázat elbírálása és az ezt követő hadakozások részleteibe, a történet azonban mindenképpen elgondolkodtató.

Budapest egyik legforgalmasabb, szimbólum értékű tere a Clark Ádám tér, a Lánchíd budai oldalán, az alagúttal, a Budavári Siklóval, és a színpompás virágokkal teleültetett körforgalommal. Itt található a jelképes, faragott "Nulla kilométerkő" az országba szerteágazó úthálózat kiindulópontja. Innen indul a Fő utca és itt lehetett felhajtani a régi időkben lovaskocsival a Budai Várba is. Ez volt a város első, teljes egészében egységes, neoreneszánsz tere, ahol az épületekben olyan hivatalok találtak otthonra, mint a Lánchíd Társaság, a Budai Népszínház, vagy a Budai Takarékpénztár palotája.Ez utóbbi, Ybl Miklós tervezte épület bombatalálatot kapott a második világháborúban, majd később, a körforgalom kialakításakor teljesen elbontották. Azóta üres a terület, foghíj csúfítja el a teret, aminek talán csak a hatalmas, ortromba tűzfalakon hirdető cégek örülnek. Sajnos, bizonytalan ideig a jövőben is így marad a helyzet, pedig nemrég úgy tűnt, példás szakmaisággal, zsűrizett tervpályázat és nyilvános eredményhirdetés után egy magyar cég kap lehetőséget arra, hogy méltó módon álmodja meg az egykori pénztár és a tér jövőjét.

Győztes második hely

Mielőtt túlságosan előre szaladnánk, lássuk kik a Clark Ádám téri hotel mizéria főbb szereplői: a telek beépítésére pályázatot kiíró projektcég, az Unione-Clark, a Market Építő Rt. tulajdona, ami a Wallis Ingatlan Csoporthoz és Scheer Sándor üzletemberhez, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökségi tagjához tartozik. A szakmai tervpályázat kiírásakor Scheer a zsűri elnöki posztot töltötte be, az építtető projektcég ügyvezetője, László Árpád budapesti étteremtulajdonos pedig a szakértői csoportban foglalt helyet. Tervezői oldalról a hotel építésére számos remek ötlet érkezett, ezek közül a legjelentősebb, második helyezést kapott terv készítője a Stúdió100 építész iroda.Mint azt az iroda vezetőjétől, a korábbi cikkeinkben is szívesen nyilatkozó építésztől, Szász Lászlótól megtudtuk, második helyezésük valójában győzelemnek tekinthető, hiszen a zsűri nem választott első helyezettet a foghíjtelek beépítésére kiírt pályázaton. Furcsamód ennek az volt az oka, hogy így a zsűrinek nagyobb szabadsága maradt arra, hogy a beérkezett és megvásárolt tervek között válogasson. Ha született volna első helyezett, akkor nyilvánvalóan annak a cégnek a tervét kellett volna egyedül számításba venni.

A vaníliapuding próbája

A telek tulajdonosai azonban végül egyik beérkezett ötletet sem találták elég jónak a megvalósításra. A Stúdió100 tervét gazdaságtalannak tartották, a sajtóban megjelent látványtervek hatására ráadásul jelentős lakossági ellenkampány is indult, az I. kerület konzervatív polgárai ugyanis irtóztak a "gyümölcskocsonyának" és "vaníliapudingnak" is becézett aranyszínű épület ötletétől.Pedig a második helyezett alkotás egészen különleges eljárással csempészett volna panorámát az ablaktalan szobákba is. A telek szabálytalan alakja miatt ugyanis különleges formavilág, és ablakmentes szobák jellemezték a Stúdió100 tervrajzát, ahol a kilátást egy "camera obscura"-nak nevezett, tükrökkel vetítő eljárással oldották volna meg. A lencserendszer így a legsötétebb zugokba is eljuttatta volna a Duna panoráma élő képét - persze, ha megvalósulhatott volna az elképzelés. A helyiek és az önkormányzat tiltakozása, no meg az új technológiában rejlő kockázat miatt végül íróasztalban maradt az elképzelés.

"Így nem lehet várost építeni" - tette hozzá mindehhez Szász László. Szerinte a közízlés kiszolgálása sosem lehet a szakma legfontosabb feladata. Terveiket tavaly decemberben végül elutasították, jelenleg a többi beérkezett pályamű között válogatnak az építtetők. Ha minden jól megy, februárra találják meg újra a győztes építész irodát, aki valóban lehetőséget kap a hotel megtervezésére.

1. Luxusfoghíj a Clark Ádám téren
2. A konyhafőnök diktálLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés