free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Alternatív gyereknap

Borsa         Címkék: gyerekek, gyermeknap, kulturális, odafigyelés, program 0 hozzászólás

A gyereknap ma sokszor nem a szeretetről, vagy az odafigyelésről, hanem a pénzről szól. A mi gyereknapi ajánlatunk a lényegre koncentrál, magára a gyerkőcre.

Amíg az ember kicsi, a karácsony mellett legjobban a gyermeknapot várja, mert ilyenkor minden róla szól, és minden érte van, legalábbis ennek így kéne lennie. Kénytelenek vagyunk megint előjönni azzal a súlyos értékvesztési tényezővel, amit úgy hívunk, hogy a "könnyebb út elve". Ha valóban azt gondoljuk, hogy ez a nap arról szól, hogyan hallgattassuk el csemeténk akaratos kis igényeit, tömjük tele pocakját gyorséttermi koszttal vagy ültessük be egy vidámparki körhintába órákra, hogy addig se legyen vele gond, akkor súlyos téveszmékkel küszködünk. Mégis, ha körbenézünk, akkor mindenfelé ezt látjuk, hisztiző gyerkőcöket, akiket úgy húz maguk után az anyjuk, mint egy félfülű szatyrot.Ez most megint egy rémesen rossz példa lesz, mert az ember a saját gyerekkorát általában nosztalgikus dicsfényben látja, de valahogy akkoriban - jó régen - nem volt annyi nyavalygó kisember. Helyette voltak igazi, építő gyerekkönyvek, amikkel be lehetett telepedni a fotelba, mondjuk a nagyi mellé, aki természetesen szívesen segített kibogarászni a betűket, voltak családi programok, amik nem a zabálásról vagy a vásárlásról szóltak, volt virágzó gyermekszínház, ahova csak úgy dőlt be a gyereknépség; báb, musical, sőt még opera is.

Könyv, színház, kulturális családi nap persze most is van, csak az érdeklődés csökkent le, a tévében sugárzott idióta rajzfilmek és a playstation-vásárlók növekedésével egyenes arányban. Mi az oka? És ki a hibás? Mindig az, aki épp nincs képben; a tanár, az állam, a tévé, a kapitalista életszemlélet, a kor, a többi elkényeztetett gyerek, és így tovább. Pedig ha valaki hibás lehet, azok egyedül mi vagyunk.


www.kulturkuria.hu

Egy gyerek alapjáraton nem vágyik felfújható, motoros jetskire, mp3-as mobilra, vagy plazmatévére a szobájába, az egyedüli amit szeretne, az a figyelem kicsikarása, tőlünk felnőttektől. Egy gyerek akkor butítja a kis fejét tévével vagy videojátékkal, ha éppen nincs jobb dolga, motiválatlan vagy lusta, mint a föld. Egy jó könyv, foglalkoztató füzet, közös múzeumlátogatás, színes kis magyarázó részekkel tarkítva, vagy csak egy szimpla beszélgetés a gyerekkel - csak vele és rá figyelve - csodákra képes. Ez kéne, hogy legyen a normális állapot. Az időhiány nem elfogadható kifogás egy szülő részéről sem.

A gyereknap valójában - mint ahogyan az összes ünnep - egész évre szól, a május utolsó vasárnapja megjelölés csupán jelzés értékű, és nem a gyerekeknek üzen, hanem nekünk. Nem hisszük, hogy van egy olyan épeszű szülő is, aki elhiszi, hogy a tévé fejleszti a vizuális kultúrát, a videojáték meg a reflexeket.

A mi alternatív gyereknapi ajánlatunk az igényfelmérő közös nagy csevely, a közösen megtervezett program, legyen az akármi, és a közösen megélt élmények. Lehet ez a Kossuth téri programsorozat, a ÓMK, a Klebi, a Dózsa, a Bem6 vagy a Pecsa gyereknapi kulturális kínálata, a hangsúly minden esetben a "közösön" van. A tartalmas program nem pénzzel mérhető, és profitálni is csak olyan dologból lehet később, ami emlékezetes marad, ezt pedig nekünk kell látni, hiszen mi is voltunk egyszer gyerekek.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés