free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Depeche Klub, a hungarikum

Szirmai Hedvig         Címkék: depechemode, klub, martin, pecsa, rajongó 1 hozzászólás

A depesesek a '80-as években csak a rajongói klubban láthatták az új klippeket. Ma már bárhol hozzájuthatnak kedvenc zenéjükhöz, a Depeche Klub mégis aktív, 21 éve.

Magyarország nem csak a szalámiról, a tokajiról és a gulyáslevesről híres. Nálunk működik ugyanis a világ legnagyobb nemzetközileg bejegyzett Depeche Mode rajongói klubja, amelynek rendezvényeire évente ezrek látogatnak el.

A zenekar rajongói partikat szerveznek, magyar és külföldi fellépőket hívnak meg, tartják a kapcsolatot a nemzetközi klubokkal, és utazásokat szerveznek a külföldi Depeche Mode koncertekre. A történet immár 21 éve zajlik és nem lankad. A klub fennállása alatt a zenekar többször megfordult Magyarországon, ám a széles korosztályt felölelő rajongótábor mégis minden klubrendezvényre úgy készül, mint egy igazi Depeche Mode ünnepre.

www.depechemode.com

1988-ban a világért sem hagytuk volna ki a Depeche Mode klubot. Komoly szertartás előzte meg az indulást: feketébe öltöztünk, magunkra aggattuk a "Martinos" láncokat, a kitűzőket, belakkoztuk a hajunkat, kisminkeltük magunkat, és irány a Pecsa. A zsebpénzünkből csak a belépőre tellett, de mindent megértek azok a videóklippek, amiket máshol nem nézhettünk meg, vagy azok a remixek, amiket csak ott hallgathattunk meg. Elképzeltük, hogy Depeche Mode koncerten vagyunk és sikoltoztunk, táncoltunk egész este.

A folyosón barátságok, tinédzserszerelmek szövődtek, megbeszéltük, hogyan fordítanánk le a dalszövegeket és tájékozódtunk a zenekartagokról, mintha csak közös ismerősökről pletykáltunk volna. Aztán megtörtént a csoda is: nem csak képzeletbeli, de valódi Depeche Mode koncerteken csápolhattunk együtt az első sorokban. A koncertek újabb témákat adtak a klubban, és a Pecsában felvételről újra megnézhettük, meghallgathattuk, végigélhettük az egészet.

fotó: Luca Orsi

Talán ezért is volt a Depeche Mode még akkor is a kedvencünk, amikor már évek óta nem jelent meg stúdiólemezük. Őrült rajongóként külön jelnek tekintettem azt is, hogy a zenekar pont akkor jelentkezett új lemezzel, amikor Londonban dolgoztam. Boldogan sétálgattam az óriásplakátok alatt, és élveztem, hogy a megjelenés napján már a Depeche Mode kazettája szólt a walkmanemben.

A plakátokat már rég levettem a falról, a kazettákat ritkán veszem elő a fiókból, a koncerteken ma már nem az első sorban csápolok, de a zenekar lemezeit a mai napig megveszem. Azt soha nem gondoltam volna, hogy a klub, 21 évvel a megalakulása után még mindig létezni fog és európai rajongói találkozókat szervez, vagy a zenekar tagjai majd személyes videóüzenetben üdvözlik a rajongókat.

A Magyarországi Depeche Mode Rajongói Klub számokban

- 2000 regisztrált tag
- hétéves saját honlap
- 11 éves magazin: BANG
- 36 órás világrekord: 1990-ben a rajongói találkozón több mint hatezren vettek részt
- már 73 országból érkeztek Depeche Mode rajongók a rendezvényekre

A magyarországi Depeche Mode őrület elég furcsa jelenség. A külföldiek például hitetlenkedve hümmögnek, amikor kiderül, mi is az a DM Klub. "Nem is tudtam, hogy az egyik tag magyar származású. Vagy valamelyik ide udvarol?" Ilyen és ezeknél cifrább kommentekkel reagálnak. Legtöbbünknek itt Magyarországon is érthetetlen a klub töretlen sikere. Mégis hogyan töltheti meg a Petőfi Csarnokot egy 80-as években alakult zenekar rajongói klubja 2008-ban hónapról hónapra? Miért olyan érdekes egy 20-25 évvel ezelőtti lemezeket sztároló rendezvény ma, a cd-k, dvd-k, fájlmegosztók korszakában?

www.depeche-mode.hu, fotó: Disp

Csak úgy, véletlenül. Mert jókor alakult egy olyan városban, ahova a környező DM klubmentes országokból és nagyvárosokból át lehetett ruccanni. Mert jó ritmusban szerveztek koncertlátogatásokat, nemzetközi találkozókat; Mert ügyesen pályáztak és a klubesteket koncertekkel kötötték össze. Mert sokan utálták annak idején a Csillagfény diszkó Éliás-B.Tóth stílusát és a mindig ugyanolyan Arató diszkót; és mert igazi fanatikusok állnak a klub élén, akik anyagi nehézségeket is vállalnak és presztizskérdést csinálnak abból, hogy a világ legnagyobb Depeche Mode Klubja márpedig Budapesten legyen.

1. Depeche Klub, a hungarikum
2. Interjú a klub vezetőjévelLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés