free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Depeche Klub, a hungarikum

Szirmai Hedvig         Címkék: depechemode, klub, martin, pecsa, rajongó 1 hozzászólás

A depesesek a '80-as években csak a rajongói klubban láthatták az új klippeket. Ma már bárhol hozzájuthatnak kedvenc zenéjükhöz, a Depeche Klub mégis aktív, 21 éve.
Borsa: - 1993 óta vezeted a Magyarországi Depeche Mode Rajongói Klubot. Kecskeméten a saját Depeche klubod kudarcba fulladt, ezek után mi késztetett arra, hogy az országos, és később a hivatalos Magyarországi Depeche Mode Rajongói Klub vezetője legyél?
Borbély Lajos: - Rengeteg tizenéves zeneszerető fiatal indít ilyen vagy olyan rajongói klubot. Nem volt ez másképp az én középiskolás éveimben sem. A ’90-es évek elején még nem volt annyi alternatív szórakozó hely, mint manapság. A szülővárosomban működő depeche bulik nem éltek meg hosszú éveket, már csak azért sem, mert a főiskolai tanulmányaimat már Budapesten végeztem, 1993-ban elhagytam a várost. Hogy mi késztetett arra, hogy kezdetben részt vegyek a budapesti Klub szervezésében, és idővel átvegyem a vezetést?! A zene szeretete.

www.depeche-mode.hu, fotó: Disp

- Hogyan lehet az, hogy bár 1993-ig rendszeresen cserélődtek a vezetők, te azóta is ott vagy?
- Különböző emberek vagyunk. Volt, akinek csak pár évig tartott a zenei lángolás ezen formája. De volt olyan is, akinek öt-hat év után másfelé vezetett az útja. Nekem ez passzió, már bő 15 éve az. Amíg belefér az időbe, miért hagynám abba?!

- Mi a titka annak, hogy a Klub még ma is él és virul?
- Ha röviden akarok válaszolni, akkor a titok nem más, mint a Depeche Mode zenéjének időtlensége. Ha hosszabban, akkor vélhetően a klubvezetőség áldozatos munkája is sokat nyom a latba.

- Hányan foglalkoztok a Klub ügyeivel?
- A klubvezetőségi csapat viszonylag kicsi, tulajdonképpen összesen öten vagyunk. Az elmúlt két évtizedben, egyetlen évben sem haladta meg a vezetőség száma a 15 főt. Az idő elteltével szűkült kör, de az elmúlt négy-öt évben változatlan összetételű a csapat. Mindenki specifikus részfeladatot lát el, és hobbiként tekint a munkára.

www.depeche-mode.hu, fotó: Disp

- A Klub vezetése mellett mással is foglalkozol? Ez a főállásod, ebből élsz?
- A Klub non-profit szervezet. Senki, egyetlen vezetőségi tag sem lenne képes belőle megélni. Javarészt mindenkinek van más, normális munkahelye.

- Miből tartjátok fenn a Klubot? Pályáztatok, vannak szponzoraitok? Milyen bevételei vannak a Klubnak?
- A Klubestek jegybevételei fedezik a fenntartási költségeket. Esetenként akadnak szponzorok is, de azok vagy termékszponzorok, vagy egyetlen rendezvény, illetve rendezvénysorozat támogatói.

- Öregszik a zenekar, vele a rajongók is. Hogyan újultok meg mégis?
- A zenekar a mai napig aktív, így az átlagosan négy évente megjelenő új nagylemezek és turnék jelentik számunkra a megújulást.
 
- Van-e tudomásod még egy ilyen sikeres DM Klubról a világban? Tartjátok a kapcsolatot más klubokkal?
- Büszkén mondhatom, hogy a Magyarországi Depeche Mode Rajongói Klub a legrégebbi és legnagyobb tagsággal bíró zenei rajongói klub a világon, amely havi rendszerességgel tartja összejöveteleit. Vannak sikeres és bizonyos területeken nagyon eredményes rajongói klubok a világon, de összességében a magyar klub a leghíresebb. Hivatalosan csak a bejegyzett klubokkal tarjuk a kapcsolatot, mint a német vagy az izraeli.

www.depeche-mode.hu, fotó: Disp

- Mi a klublátogatók átlagéletkora?
- Erre a kérdésre nagyon nehéz válaszolni. Az átlag valahol 30 év körül lehet, de nagyon sok huszonéves és 35 fölötti is van. Sőt, egyre több 20 év alatti is lejár hozzánk. Az új albumoknak köszönhetően időről időre fiatalodik a Klub.

- Milyen kapcsolat fűz a zenekar tagjaihoz? Olvastam, hogy Martinnal nem egyszer töltöttél el jó pár hetet. Ez ma is így van?
- A zenekar három tagja tulajdonképpen három teljesen különböző személyiség. Martinon kívül nem fűz hozzájuk különösebb viszony. Martint nevezhetem barátnak, de mivel közel nyolc éve ismerem személyesen, azt kell mondjam a kapcsolatunk hektikus – vannak évek, amikor viszonylag sűrűn találkozunk, és vannak olyanok, amikor szinte egyáltalán nem. Mivel Santa Barbarán él és javarészt csak a turnék alkalmával mozdul ki, ez többé-kevésbé definiálja a személyes találkozók lehetőségét. Néha ugyan vannak kivételek, de az általad említett egyhetes közös telelés is már 3 éve volt. És telefonon sem beszéltem vele már vagy fél éve. Ráadásul a személyes kapcsolatunknak semmi köze ahhoz, hogy én vezetem a magyar Klubot. Mind az ismerettség, mind pedig a barátság más, ettől a ténytől eltérő alapokon nyugszik.

- Milyen volt egy Depeche Mode Klub rendezvény a kezdetekkor és milyen ma?
- Jómagam először 1992-ben jártam klubrendezvényen… Hogy mi változott 16 év alatt? A kapunyitás időpontja mindenképpen. A ’90-es évek elején délután öt és éjjel kettő között zajlott az esemény, ezzel szemben ma; este tíz és hajnali fél öt között tartunk nyitva. Változtak a szórakozási szokások, a program viszont ugyanaz. Csúnya kifejezéssel élve alternatív video discót csinálunk.

www.depeche-mode.hu, fotó: Disp

- Mik a tervek erre az évre? Milyen extrákat nyújtotok a látogatóknak?
- Ez az év csendesnek ígérkezik, az együttes nem jelentet meg új anyagot. Az év elején elindítottunk egy úgynevezett zenei korszak áttekintő sorozatot, amelynek keretében a páratlan hónapokban górcső alá vesszük a zenekar egy-egy stúdió albumát/korszakát. A kronológiai áttekintés két évig tart majd, amelyből mindössze fél év telt el eddig. Közel 30 esztendős a zenekar, bőven van zenei anyag az áttekintéshez.

- Az Internet, DVD elterjedése nem okozott gondot? Milyen nehézségekkel néztek ma szembe?
- A Klub 1987-es alapításakor szalagos magnókazettákról szólt a zene. Később jött a bakelit korszak, majd a CD-k és a DVD-k. A technikai fejlődése megállíthatatlan. Hogy okoz-e számunkra ez nehézséget? Nem, nem hinném. Alkalmazkodunk, ahogy a közönség is. Az Internet pedig kifejezetten segít reklámozni.

- Mi a Klub jövője? Meddig mehet tovább sikeresen?
- A Klub jövője lényegében az együttes aktivitásán múlik. Amíg van mondanivalójuk, addig a Klub örömmel segít közvetíteni azt.

1. Depeche Klub, a hungarikum
2. Interjú a klub vezetőjévelIlyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés