free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Epres parfé ráadással

Borsa         Címkék: eper, fagyi, mascarpone, parfé, rebarbara 0 hozzászólás

Ha nyár, akkor fagyi, jégkrém, parfé, minden mennyiségben, bár Borsamunkatárs téli torokfájásra is ajánlja. Az epres parfé mellé pedig most ajándék recept is jár.

Tekintve, hogy nyakunkon a kánikula és most már a legpesszimistábbak is elpakolhatják a tavaszi kabátokat, kitárjuk szívünket a könnyű, nyári ízek felé. Ha egy gyereket megkérdezünk, hogy mi a leginkább nyári kaja, biztos, hogy az fogja felelni, hogy: a fagyi. Ami ugye teljesen jogos, hiszen hiába kapható egész télen most már szinte minden cukrászdában fagylalt, sőt a mélyhűtő pultokban decemberben is halmokban áll a dobozos jégkrém, a gyerekek nem kapnak télen fagylaltot a torokfájásra hivatkozva.


Nézd meg, hogy készült az epres parfé!

A mókás ebben az, hogy bármilyen furcsán hangzik, a dologban tényleg van ráció. A fagyi ugyanis valóban lehűti belülről a nyálkahártyákat, amelyek a téli hűvösben nehezebben melegszenek vissza, így átmenetileg tényleg csökken az ellenálló képességük és könnyebben beficcen egy vírusfertőzés. Viszont, ha valaki hajlamos a mandulagyulladásra a fájó, gyulladt torok ellen nagy hasznát veheti a fagylaltoknak, ugyanis a hideg remekül nyugtatja a belobbant torkot. Ja igen, lázas gyereknek nem is kedveskedhetünk jobb falattal, mint a fagylalt a jégkrém, vagy a parfé. Magyarán a fagyasztott édességek egészségügyi haszna felbecsülhetetlen.

Kérdés azonban, hogy mi a fene különbség van a fent említett három édes jeges között. Mert a három szó, három különböző édességet jelöl és nem egymás szinonimái. Kezdjük a jégrémmel, ami voltaképpen a fagylalt tömegtermelve. A fagylalt ugyanis tojásos krémalappal és tejjel főzött krém, amit különböző módon ízesítenek, majd úgy fagyasztanak be, hogy közben sokszor megkeverik, illetve manapság már fagylaltgéppel folyamatosan keverik. Ez a titka annak, hogy egyenletesen, krémesen fagyjon és ne kristályos jéggel legyen tele az egész. A jégkrém készítésnél ezt a kevergetést helyettesítik ilyen-olyan anyagokkal, továbbá a tartósabbá tétel érdekében műanyag tejből, tojásból és ízesítőkből készül. A parfé a fagyasztott édességek királynője ízélmény és kalória tartalom szempontjából is. Itt tej alapú, változatosan ízesített krémet lazítanak felvert tejszínnel és formába téve fagyasztják. Hizlal és drága - tehát készítsük sokszor.



Borsamunkatárs sokáig ingadozott, hogy rebarbarából, vagy eperből készítsen-e parfét, szubjektív okokból végül az utóbbi gyümölcs mellett döntött, de a változatosság kedvéért mindkettő receptjét közöljük.

Így készül

Epres: 70 deka jó ízes epret megmosunk, megpucolunk és botmixerrel széttrancsírozzuk úgy, hogy azért maradjanak benne harapható darabok. Kislábosa tesszük és egy rúd vanília kikapart magjaival, egy darabka citromhéjjal és az eper édességétől függően némi cukorral lassan melegíteni kezdjük, de csak addig, míg bugyborékolni nem kezd, ekkor elzárjuk alatta a lángot. Míg hűl negyed kiló mascarponét habosra keverünk két evőkanál porcukorral, valamint habbá verünk három deci jéghideg tejszínt. A teljesen kihűlt eperpépet hozzáforgatjuk a mascarponéhoz, majd óvatosan beleforgatjuk a tejszínt is. Őzgerinc, vagy püspökkenyér formát kibélelünk műanyag fóliával és ebbe simítjuk az elkészült krémet. Legalább nyolc órán keresztül fagyasztjuk, de a háziasszony jutalma az, hogy mehet néha kóstolni.



Rebarbarás: Negyven deka rebarbarát pontosan úgy készítünk elő, mintha kompótot szeretnénk készíteni belőle. Megtisztítjuk, felszeleteljük és kevés vízben, sok cukorral és vaníliával pár perc alatt puhára főzzük. Amikor elkészült teljesen kihűtjük, leszűrjük és leturmixoljuk. Megkóstoljuk, és ha még mindig durván savanyú, cukorral beállítjuk a számunkra megfelelő ízt. Innentől pontosan úgy készül, mint az epres, tehát először a kikevert mascarponéba dolgozzuk bele, majd fellazítjuk a tejszínhabbal és fagyasztjuk.



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés