free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Budapest csak álom

Borsa         Címkék: álom, budapest, digitális, fotó, szegénység 1 hozzászólás

Míg mi tunéziai vakációnkat szervezzük, addig sok magyar még Budapesten sem járt soha. Pettendi Szabó Péter fotóin eljuthattak oda. Keserű pótlék a fényképes csalás.

A távolság nemcsak kilométerben mérhető. Ahol a térképen gyors autópályák kanyarognak, ott a valóságban áthidalhatatlan szakadékok húzódnak szegények és gazdagok, városiak és vidékiek között. Pettendi Szabó Péter fotográfus Magyarország legelmaradottabb falvaiban járt, ahol az emberek csak találgatnak, milyen lehet Budapest. Romos házak, elvadult kertek, segélyből élő családok, szegénység és kilátástalanság. Pettendi Szabó Péter utazásai során olyan magyar falvakat látogatott meg, ahol az emberek a létminimum alatt, alig pár ezer forintból tengetik az életüket. Megkérdezte tőlük, jártak-e már Budapesten, majd portréfotót készített róluk, nem is akárhogyan. Mielőtt azonban belevágnánk a nagyszabású projekt részleteinek bemutatásába, röviden az apropó: bár a fotográfus már 2006-ban kiállítást szervezett Háttér című sorozatának képeiből, most könyvben is megjelent a gyűjtemény a Holnap kiadónál, DVD melléklettel.A fotósorozat mellett ugyanis dokumentumfilm is készült, melyben a falvak lakói meglepő nyíltsággal mondják el, szerintük milyen lehet Budapest, - ahol még sosem jártak -, mit néznének meg, hová mennének, ha lehetőségük lenne eljutni a fővárosba.

Amikor a könyvet lapozzuk, elsőre feltűnik, hogy egyedülálló képek helyett fotópárokat készített a művész, minden szereplő színes és fekete-fehér változatban is megjelenik az oldalakon. A színes, közeli felvételeket analóg, filmes géppel, a fekete-fehéreket pedig digitális kamerával készítette Pettendi, mépedig egyidejű exponálással, saját koncepciója szerint. A színes háttér mindenütt a Lánchíd éjjeli, molinóra nyomott mása, a színtelen fotók pedig totálképen mutatják meg az alkalmi, szabadtéri stúdió berendezett valóságát.A munkát ugyanis nemcsak szociológiai tanulmánynak szánta a művész, célja nemcsak az volt, hogy bemutassa a legszegényebb falvakban élő emberek életét. Megfordítva a digitális és a filmes fényképészetről tartott sztereotípiákat, olyan képpárokat fotózott, ahol a fekete-fehér totál digitális, a színes, beállított háttér előtt fotózott kép pedig filmes géppel készült. A filmre rögzített kép csalóka, a Lánchíd előtt ábrázolja az alanyokat. Digitális párja ugyanakkor megmutatja a valóságot: a háttér műanyag, a szereplők valójában saját lakókörnyezetükben jelennek meg a fotókon.

Digitális valóság, analóg csalás

Érdeklődésünkre a fotográfus elmondta, hogy a képpárok nemcsak kétféle technológia csavaros összevetéseként értelmezhetők. A közvetlen környezetünkön kívüli világról mi, városi emberek is csak elektronikus médiumokból értesülünk, valóságképünk digitális, így nagy a felelősségünk abban, mennyire hagyjuk becsapni magunkat. Pettendi éppen ezért tudatosan használta a Lánchíd éjszakai, molinóra nyomott mását felvételeihez, hogy a képekben rejlő feszültséget tovább fokozza. Nappali fények, éjjeli háttér. Turistaképnek álcázott mesterséges helyzet, digitális valóság, analóg csalás.A projekt különlegessége nemcsak az, hogy a könnyen manipulálható digitális fotózás műfaját szembe állítja az analóg technikával. Videófelvétel is készült a fényképeken megjelenő szereplőkkel:

A különleges művészeti vállalkozás előzménye, hogy a 2000-es Tiszai ciánszennyezés idején már készített hasonló képpárokat a fotográfus. Akkor arra kérte a halászokat, hogy pontosan azon a helyszínen fotóztassák magukat, ahol korábban - a szennyezés előtti időkben nagy halat fogtak, és erről saját, amatőr felvételt is őriznek.

1. Budapest csak álom
2. Te voltál már valaha moziban?LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés