free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Nyári hajpara

Radnai Anna         Címkék: haj, klór, nyár, uv, védelem 0 hozzászólás

A drága hajápoló szerek nem csak a marketingesek céljait szolgálják, nyáron tényleg jobban oda kell figyelni a só, a klóros víz és a sugárzás miatt. De nem csak kívülről.

Mi nők a hajunkkal kapcsolatban általában érzékenyek vagyunk. Lehet ápolni vagy elhanyagolni, vágatni vagy növeszteni, a frusztráció elkerülhetetlen: olyat akarunk, amilyen nekünk épp nincsen. Pedig a fő szépítő szempont ezen ékességünknél is az egészség lenne, amit nyáron speciális intézkedésekkel tarthatunk meg.

Vannak olyan szépségápolási tippek, melyekről nagyanyáink még mit sem hallottak, mégis virágoztak éppen annyit, mint mi fogunk a hervadás előtt. Az ilyen egyszer csak elengedhetetlenné váló rafinériák mögött az ember mindig üzletet szimatol, és az esetek száz százalékában igaza is van ebben. Viszont ha belegondolunk, az sem teljesen kizárt, hogy a generációs hanyatlások mellett talán némi fejlődést is mutat az emberi nem, például felfedezéseket tesz a hajegészség vonatkozásában.
Ha pedig ez így van, akkor az is lehet, hogy nem kizárólag a hajápoló cégek kampányfőnökei találták ki: a haj speciális törődést igényel a nyári hónapokban. Hogy mit hiszel, azt döntsd el magad. Mi egészen elfogadhatónak érezzük a só meg a tűző napfény káros hatásával élő érveket (és egyébként sem hagynánk ki egy három hónapos hajparát semmi pénzért), ezért utánanéztünk néhány nyári hajápolási szempontnak.

Az UV sugarak haj elleni bűnét egyébként a szakértők abban látják, hogy a csaknem 90 százalékban fehérjéből álló hajat védő szarulemezkék fehérjekötéseinek egy részét lebontják, és így a haj mélyebb rétegei védtelenek maradnak. A tűző nap állítólag azért tesz rosszat, mert a hajszálakban vízmolekulák is találhatóak, és ezek nem azért vannak ott, hogy kiszáradjanak.A nyári szempontok előtt bevezetésként néhány általános tanács is a szívünkbe markolt, gondolván hogy ami mindig jót tesz, az nyáron sem árt. Alapvetően belülről lehet hajat ápolni, kívülről leginkább csak védeni tudjuk. Jót tesz a loboncnak, ha szervezetünket egyebek mellett ásványi anyagokkal, - például réz, vas, cink - vitaminokkal, - B1, B2, B6, C, B12 - köleshéjjal, vagy búzacsíra-kivonattal, fehérjékkel és folsavval bombázzuk. Erre vannak a haj és körömápoló vitaminok, ezer félét lehet kapni a patikákban és a drogériákban. Azt mondják a hal-, sajt-, és tojásfogyasztás is jót tesz, valamint a hajnak is fontos hogy elég vizet igyunk.

Az üzletekben egyébként tényleg minden van, amit el sem tudunk képzelni: fejbőrön ható energetizáló ampulláktól kezdve a balzsamon kívül alkalmazandó krémekig "revitalizáló" varázsszóval ellátott termékek tömkelege. Biztos jók, különösen azok lehetnek hatásosak, amik drágák is, de ezek felderítését ráhagyjuk a megszállottakra, és a haj-egészésgügyi problémával küzdők számára.A nyári hajvédelem nem feltétlenül igényel borsos áron beszerezhető eszközöket, bár - mint tudjuk - lehet kapni a hajunkra UV védő sprét. Ha nem sokkal drágább, akkor mindenképpen érdemes fényvédő sampont, balzsamot, hajlakkot és egyebeket venni, ha nincs rá pénzünk, gondoljuk azt, hogy csak a cégek hülyítik a népet. Sokat tehetünk már azzal is, ha odafigyelünk néhány dologra.

Védekezni ajánlott egyrészt az UV sugarak ellen, a sós tengervíz sem tesz jót hosszú távon, és nemkívánatos hatása lehet a strandok klóros vizének is. A fanatikusabbak a meleg széltől is óvnák hajukat, és a forró levegő lehelete elől is elmenekülnének. A légkondicionálókat nem is említjük, mert azokat a hajunk féltése nélkül is utáljuk.A nap és a káros sugárzás ellen tehát kitűnően véd a kendő és a vékony fehér sapka (a vastag fekete is, persze), a klóros és a sós víz ellen pedig az, ha a strandolás után mindig kiöblítjük a hajunkat.

Az erőszakot a haj sem szereti, így nem hülyeség odafigyelni arra, hogy aránylag gyengéden töröljük meg, és ne tépkedjük a kefével - ha összegubancolódott a vízparton, várjunk kifésülésével, amíg balzsammal segíthetjük e tevékenységet. Az alkohol pluszban szárítja a hajat, tehát ne öntsük le borral, és ne használjunk alkoholtartalmú hajformázókat. Ha egy mód van rá se a tűző napot, se a hajszárítót ne vegyük túl gyakran igénybe, inkább csöpögjön a frizuránk egy kicsit hosszabb ideig.Értelemszerűen hűvös-borús nyári napokon ne törődjünk az egésszel. Még mindig foglalkozhatunk azzal, hogy miért nem olyan típusú hajat adott az Isten, amilyen nincs nekünk.    LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés