free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A falcolás okai

puder@borsa.hu         Címkék: emo, falcolás, öngyilkosság, szakértő, vagdosás 1 hozzászólás

A Borsa pszichológusa nem mondja meg a frankót, nem adja meg a tuti receptet gondjainkra. Viszont segít új szempontokat találni problémáink megoldásához.

pszichológus

Ajánló

BúvárKund Pszichológusként nem feladatom megmondani a frankót. Arra vállalkozhatom csupán, hogy segítek olyan új szempontokat találni, amelyek felől nézve kissé más megvilágításba kerülnek az említett problémák. BúvárKend kizárólag azokra a levelekre válaszol, amelyek egyben publicitást is kapnak az oldalon, ezek szerkesztett formában, név nélkül kerülnek ki az oldalra.

Kedves Tita!

Beállnék azok közé a sorba, akik nem önmagukkal kapcsolatban kérdeznek. Általánosban volt egy nagyon jó barátnőm, akivel most a gimiben is tartjuk a kapcsolatot (nem olyan szorosan, mint mondjuk tíz évesen, de azért tudunk egymásról). Már télen észrevettem, hogy megváltozott az öltözködése, kevésbé nőies, inkább "szakadt", de nem foglalkoztam vele különösebben. Most, hogy végre tavasz van, feltűnt, hogy soha nem akarja levetni a dzsekijét vagy a kapucnisát. Rákérdeztem, hogy talán csináltatott valami tetoválást, amit megbánt, vagy hogy bírja így beöltözve negyven fokban. Erre megmutatta az alkarját, ami teljesen szét volt vagdosva. Nem tudtam belőle sok mindent kihúzni: időnként feszült, akkor "segít" a fájdalom, ilyeneket mondott, amikor megkérdeztem, miért falcol. Mindig vidám, nyitott lány volt, nehezen tudom megérteni, hogy igazából miért van erre szüksége. A kérdésem lényegében annyi volna, hogy mennyire vegyem komolyan a vagdosást. Jelentheti ez tényleg azt, hogy meg akar halni (amit ő határozottan visszautasít!), vagy intézzem el annyival, hogy nem is igazi emos az, akinek nincs pár karcolás a csuklóján?

Előre is köszönöm!

Üdv, Anna

Kedves Anna,

időről időre felbukkannak olyan szubkultúrák, amelyek az érzékenységet, a törékenységet állítják a középpontba - vagyis a prototipikus "gót" vagy "emos" olyasvalaki, aki intenzívebben reagál a negatív történésekre. A csoporttagok többnyire külsőségekkel is igyekeznek ezt a fogékonyságot megragadni. Ilyen szimbolikus kifejezőeszköz lehet az éjfekete dzsánkismink, a halálfejes bevásárlószatyor vagy éppen az összekaszabolt alkar (lásd például az egyik Kontroll csoport lemezborítót). Annak ellenére azonban, hogy divatjelenség a falcolás - és sokan egyenes összefüggést vélnek felfedezni a pszichés sérülékenység/érzékenység és a sebek száma között -, azt mondanám, hogy minden hasonló esetet érdemes komolyan venni.

Az öngyilkossági kísérletek legjobb bejóslója egy korábbi kísérlet, vagyis akiknek már volt szuicid próbálkozása, nagyobb valószínűséggel vág neki újból, mint aki sohasem vett pengét vagy tízmaroknyi nyugtatót a kezébe. Bár a barátnőd azt állítja, hogy nem a "meghalás szándéka" vezérli, nem árt végiggondolni, hogy miért a fájdalommal akar szabadulni egy erősebb, belső fájdalomtól. Miért nincsenek eszközei arra, hogy a feszültségeit kezelje - akár például úgy, hogy veled megbeszéli azokat, hogy tanácsot, támaszt keres -, és miért nem képes arra, hogy ezeket a negatív hangulatokat önsértés nélkül elviselje. A pszichológusok az "érzelemkiürítés" kifejezést használják azokra az esetekre, amikor valaki csekély mértékben vagy ideig sem képes a negatív érzéseit elviselni, és azonnal szüksége van valamire, ami az adott érzelemtől megszabadítja. Ez lehet drog, alkohol, négy tábla Milka egyszerre, vagy a havi fizetés fél óra alatti elszórása egy plázában.

Abból ráadásul, hogy a hosszú ujjú ruháit nem veszi le a legnagyobb kánikulában sem, úgy tűnik, hogy nem szándéka a sebeket afféle identitáserősítő jelvényekként mások elé tárni, vagyis elsősorban nem csoportjelölőkről lehet szó, hanem valóban súlyos pszichés probléma húzódik a háttérben. Azt javaslom, hogy mindenképp beszélgess el vele, és javasold, hogy keresse fel az iskolapszichológust, aki a tanácsadás mellett akár tovább is küldheti őt egy hosszabb ideig tartó, feltáró jellegű terápiába. A terápiát azért is ajánlom, mert a felnőttkori, súlyos zavarok jó része serdülőkorban kezdődik; minél korábbi a beavatkozás, annál nagyobb a gyógyulás esélye. Mindehhez nagyon sok sikert és kitartást kívánok.

Üdvözlettel: Fiáth Tita



LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés