free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Békateszt és bababiznisz

Borsa         Címkék: gyerek, szülés, terhesség, ultrahang, üzlet 0 hozzászólás

A technika fejlődése nagy változásokat hozott a gyerekvárás terén. Egyre nehezebb meghúzni a határt a szükséges befektetés és a felesleges pénzkidobás között.

Amikor mi születtünk, szüleink nagy valószínüséggel a kórházban tudták meg rólunk, hogy fiúk vagyunk-e vagy lányok, de az egészen biztos, hogy csak a szülőágyon szembesültek azzal, hogy milyen vonásaink vannak, milyen a testalkatunk, kicsik vagyunk-e, vagy nagyok.

Ehhez képest ma már, mire megszületik egy baba szinte már nincs, amit ne tudnánk róla. A technikai és tudományos fejlődés alaposan átalakította és kibővítette az orvosok tudását és vélekedését egy születendő gyerekről, vagy egy újszülöttről. De az újdonsült szülők is máshogy várják babájukat, más információk birtokában készülnek fel arra, hogy gyerekük lesz. Tény, hogy az orvostudomány fejlődése kevésbé kockázatos vállalkozássá tette a gyerekvállalást és számos új találmány, időközben kifejlesztett termék - mint például az eldobható pelenka - hasznos segítség a szülőknek, de valahogy van egy olyan érzésünk, hogy a gyermekvállalás már sokkal inkább üzlet, mint misztérium. Amikor gyermekünk érdekében súlyos pénzeket fizetünk az orvosi rendelőben, vagy az áruházak gyermekosztályain, sok esetben érdemes elgondolkodni azon, hogy valódi szükségletről, hasznos tudományos fejlődésről, vagy csak marketingfogásról van -e szó.


Hogy átfogóbb képet kapjunk minderről, összehasonlítottuk, hogy, milyen volt terhesnek lenni, és gyermeket szülni harminc éve, és milyen most. Megkérdeztünk két újdonsült anyukát apró porontyokkal, egy fiatal nagymamát, akinek harminc feletti lányától már unokái vannak, egy nőgyógyászt, és egy gyermekorvost, aki három évtizeddel ezelőtt maga is szült, de szakmájából kifolyólag saját szemével is követhette, hogy jutottunk el a laboratóriumi béka-teszttől, az otthoni, pár perces terhességi tesztekig. A magzatok nemének és számának megtippelésétől a négydimenziós ultrahangig.

Megdöglött a béka

Megkötött a gipsz. Bekapta a legyet. Megdöglött a béka. A teherbe esésre számos humoros köznyelvi szófordulat létezik, de a három közül az utolsó egy valóban létező laboratóriumi eljárás emlékét őrzi. Ma már mosolyogva meséli, aki még tudja, mit is jelent, pedig, a maga korában már a békás teszt is tudományos áttörés volt. Régen, ha egy nő gyanakodni kezdett, hogy netán terhes, vizeletét különböző állatok, például nőstény egér bőre alá fecskendeztek, ami terhesség esetén tartalmazta a HCG hormont, és ez hormonális változásokat indított el a kísérleti állatban is. Az áldott állapotot gyanító nő, akkoriban akár napokig is malmozhatott, mire az egeres próba eredményt hozott, arról nem is beszélve, hogy a hőn áhított igen, vagy nem több állat halálába is került.Egy fokkal gyorsabb teszt volt a békateszt, ugyanis a hím kecskebékák a HCG-re reagálva, akár már órákon belül is heves spermiummozgással árulták el, hogy a vizelet gazdája valóban terhes. Ezt a megbízható és gyors tesztet évtizedekig használták. Valljuk be, ennek is megvan a romantikája, de azért saját fürdőszobánkban a teszt csíkjait számolgatni mégis kényelmesebb, és sokkal gyorsabb is, hiszen percek alatt megvan az eredmény.

Jé, ez mozog?!

Persze egy teszteredménynek még kevesen hisznek. Zsuzsa, aki már egy öthónapos kislány anyukája, négy terhességi teszt után hitte el, hogy valóban terhes. A tény beépített az agyába, de mint mondja, nem hiába van kilenc hónap, hogy anyuka és gyermeke egymásra hangolódjanak. Ez az összeszokás egészen más most, amikor már gyakorlatilag mindent tudunk a saját gyerekünkről, mire megszületik, mint 30 évvel ezelőtt, amikor az ultrahangot alig-alig ismerték itthon. "Amikor én voltam terhes, a kilenc hónap alatt összesen négy alkalommal volt kötelező a nőgyógyászati vizsgálat, vizsgálták a testsúlyt, vérnyomást, vércukrot, hallgatták a szívhangot, de jó részt az anya tapasztalataira, érzéseire hagyatkozhatott az orvos. Hallottunk már az ultrahangról, de nem volt elterjedt. Ha valakit ultrahangra küldtek, az nem jelentett jót, mert csak azoknál használták, akiknek nem jól fejlődött a babája." - emlékszik vissza Ági, a fiatal nagymama arra a korra, amikor saját gyerekeivel volt terhes.Ma egy kismama jóformán folyamatosan jár valamilyen vizsgálatra. "Ennek mennyisége sajnos a magán nőgyógyászok pénzéhségétől is függ, volt már olyan kismamám, akire előző orvosa rögtön a terhesség elején azzal ijesztett rá, hogy meghalhat a kisbabája, ha nem jár hetente kontrollra"- mondja István. Nőgyógyászként úgy véli, az egészségbiztosítás keretén belül is megkaphat egy terhes nő, minden olyan vizsgálatot, ellátást, ami garantálja, hogy minden rendben menjen.

A mostani rendszer szerint havi egy terhesgondozás van, négy kötelező ultrahang, és a harminchatodik héttől hetente egy a magzat szívhangját ellenőrző CTG viszgálat. Ezeken kívül vizsgálják, hogy van e a magzatnak fejlődési, genetikai rendellenessége, erre való a 12 hetesen elvégzett ultrahangos nyaki bőrredő vastagságának vizsgálata és a 16 hetesen mért AFP szint (ez egy alfa-föto-protein nevű fehérje rövidítése, amit a magzat termel) mérése. Ha bármilyen gyanú felmerül, hogy a baba beteg lehet, a kismamának lehetősége van, hogy magzatvíz levételével biztosabb információhoz jusson, de ez a vizsgálat nem kötelező.

"Az AFP vizsgálatot teljesen ingyen megkapja minden kismama, mégis sokan inkább fizetnek 25-30000 forintokat egy alig valamiben különböző vizsgálatért, aminek az eredményét Angliából küldik vissza. "Nekem már ez is elég üzlet szagú"- mondja István, majd hozzáteszi, hogy tulajdonképpen a négy dimenziós ultrahangot is sokszor "baba moziként", családi programként árulják, és sokan az élmény kedvéért vásárolják meg ezt a szolgáltatást, nem pedig orvosi szempontok miatt.Míg szüleink a babával való kapcsolatépítésben kilenc hónapig csak a fantáziájukra és az érzéseikre tudtak hagyatkozni, nekünk már házi videóink között ott szerepel a párhetes magzatról készített DVD felvétel. A kevésbé rutinos nagymamák gyakran el is csodálkoznak, amikor a néhány centis lényt, unokájukat meglátják a képernyőn: Jé, ez mozog?! Hiszen nekik akkor mondták, hogy "megmozdult a baba", amikor körülbelül négy hónaposan először érezték, hogy rúgkapál odabent valaki.

Kata és férje is tapintatosan ismerkedtek születendő gyerekükkel, nem rohanták le, hagyták, hogy legyenek titkai. "Rossz érzés, hogy szegényt ennyire kikémleljük, nem kell minden titkát kifürkészni, ezért sem akartuk tudni, hogy fiú –e, vagy lány, legalább az maradjon meglepetés."

Mikor lesz már ennek vége?!

A szüleink idejében bezzeg nem volt ritka a meglepetés. Azt, hogy milyen nemű az utód, csak a szülőágyon tudták meg a szülők, de nem volt ritka, hogy a születő gyerekek valós számára is ott derült fény. Az még az egyszerűbb eset, amit egy most sem épp kisnövésű barátnőm mesélt, hogy mielőtt megszületett volna, ikreknek hitték méretei miatt. Viszont olyan is előfordult - meséli Réka, a gyermekorvos -, hogy az szülész kétszer fordult vissza az ajtóból, mert újra és újra előbukkant egy újabb kobak. "Szerencsétlen nő, a hármas ikerszüléstől kimerülve, csak azt tudta kérdezni: Doktor úr, mikor lesz már ennek vége?!"."Az ultrahang hiánya azonban gyakran vezetett veszélyes komplikációkhoz" - vált komolyabb hangra a doktornő. Nemcsak az ikerterhesség okozhatott bonyadalmat. Az ultrahangos korszak előtt nem látták azt sem, ha farfekvéses volt a magzat, és azt sem, ha fejlődési rendellenessége volt. Az ilyen váratlan esetek nagyban veszélyeztették a gyerekek életben maradási esélyeit.

Maga a szülés folyamata is rengeteget változott, szüleink számára az apás szülés fogalom teljesen ismeretlen volt, és azt pláne elképzelni sem tudták, hogy szülőágyon kívül (vízben, labdán, bordásfalnál) is lehet vajúdni. A megszületett csecsemőt legtöbbször azonnal becsomagolták és elvitték, míg ma már úgy, ahogy van mázasan, véresen ráfektetik az anyuka hasára, és az apuka vághatja el a köldökzsinórt. Ahogy Ági visszaemlékszik, jó harminc éve neki egyáltalán nem hangsúlyozták az anyatej jelentőségét. Újszülött babáját - akár a többit - tápszerezték a kórházban, és ha nem tiltakozik, akkor a jól bevált cukros teát is megkapta volna gyereke.

1. Békateszt és bababiznisz
2. Kevesebb titok, több pénzLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés