free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Perverz kíváncsiság

Borsa         Címkék: film, középszerű, kritika, premier, thriller 0 hozzászólás

Gregory Hoblit legújabb thrillere aktuális kérdésre épít, de az ideológiai vonal hanyag elmaszatolásával csak a vérben tocsogás marad. Újabb középszerű mozipremier.

A történelem folyamán talán sohasem kerültünk még olyan közel a brutalitáshoz, mint napjainkban. Az internetről, a tévéből és az újságok hasábjairól is folyik a vér, mintha másnak már nem is lenne hírértéke, csak az erőszakos cselekedeteknek, a gyilkosságoknak és a tömeges halálnak. Valami perverz ösztöntől hajtva az ember egyszerűen kíváncsi ezekre; akárcsak régen, a nyilvános kivégzések a város főterén, most sterilebb, szagok nélküli, de intenzívebb adagban kapjuk az erőszakot. Talán már kicsit hozzá is szoktunk, ezért minél kegyetlenebb egy esemény, annál jobban csillog a hírszerkesztők szeme, és annál jobban zabálja a nép is. Döbbenet, de így van.

www.cinemablend.com

Erre az alaptézisre és persze néhány gyanúsan hasonló filmötletre (lásd Cronenberg  Videodrome-ját) építette új moziját Gregory Hoblit amerikai rendező, aki például a Törés, Frequency, Legbelső félelem vagy a Letaszítva című filmeket is jegyzi. Szóval a piszok aktuális téma meglenne egy vérbő filozófiai thrillerhez, de az ötlet hamar kifullad, és marad a vér meg az unalom. De még azok sem fognak felhőtlenül élvezkedni, akik mondjuk pont ez utóbbi aspektus miatt ülnek be a moziba, mert hiába a Fűrész-sorozat áthallás, kevésbé gore és poszthorror a jelenetezés, az erőszakos snittek inkább csak szolidan stilizáltak.

A történet egy pszichopata sorozatgyilkos és az őt üldöző különleges - kíberbűnözés elleni - FBI ügyosztály nyomozóinak macska-egér játszmájára épül. Az ügynökök egy fura weboldalra lesznek figyelmesek, ahol a látogatottsági mutatónak megfelelően kerülnek kivégzésre élő-egyenesben az elrabolt áldozatok. Az oldal persze lenyomozhatatlan, és a klikkelők száma is egyre nő, tehát gyorsul a tempó, ömlik a vér, az FBI emberei pedig minduntalan zátonyra futnak.

www.sonypictures.com/homevideo/untraceable, www.cinemablend.com

Míg rá nem jönnek, hogy az online-gyilkos nem véletlenszerűen szedi áldozatait, igen szembeötlően evidens az a szisztéma, ami szerint válogat. Itt most megint emlegethetnénk pár megelőző filmes alkotást, ahol szintén bűn-bűnhődés és a "senki sem ártatlan" ideológia mentén hullottak az emberek (Hetedik), de az a baj, hogy ez a verzió nyomába sem ér a példaelődöknek.

Ráadásul a gyilkos kiléte is viszonylag hamar felfedésre kerül, tehát az utolsó harmadra már azon sem izgulhatunk, hogy ki az aktuális elmebeteg, és mi hajtja. Hoblit sajnos megint túl komolyan vette saját magát, az aktuális téma olyan kiaknázatlan maradt, hogy csak pislogunk, pedig lett volna mire reflektálni. Mindenesetre sablonos softthrillernek elmegy, de ennyiben ki is merül.

www.sonypictures.com/homevideo/untraceable, www.cinemablend.com

Karakterei sem különösebben érdekesek, Diane Lane alakítja a kicsit leharcolt fő-nyomozónőt, aki vergődik a munka és a család között, és csupán csapzott ábrázatával adja vissza a XXI. századi életérzést, társát a bambaképű Colin Hanks - igen, nem véletlenül ismerős a név - hozza stílszerűen. És az X-akták óta már mi is tudjuk, hogy FBI ügynök csak éjszaka, esőben és valami halálelhagyatott helyen hajlandó gyilkost üldözni, ennyiben a hatásvadászat is abszolválásra kerül. 


www.cinemablend.com

Tehát a nem túl egyedi, de mindenképpen aktuális ötlet a saját farkába harapott, unalmas, sablonos és érdektelen mozit kreálva. Mi maradunk az említett klasszikusoknál. 

Gyilkosság online / Untraceable

Színes feliratos amerikai thriller, 100 perc, 2008
Rendező: Gregory Hoblit
Forgatókönyvíró: Robert Fyvolent, Mark Brinker
Zeneszerző: Christopher Young
Operatőr: Anastas N. Michos
Vágó: David Rosenbloom
Szereplők: Diane Lane, Billy Burke, Colin Hanks, Joseph Cross, Mary Beth Hurt, Christopher Cousins, Jesse Tyler Ferguson
Játékidő: 100 perc
Hazai mozibemutató: 2008. május 29.
Forgalmazza: Budapest FilmLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés