free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Tejszínben sült újkrumpli

Borsa         Címkék: csőbensült, ízi, recept, tejszínes, újkrumpli 0 hozzászólás

Újburgonyás időszakban mindenhez újburgonyát eszünk. Borsmamunkatárs most könnyű főételt varázsolt fél kiló krumpliból. Könnyedén, franciásan, húsmentesen.

Nem lenne szép tőlünk, ha a szezon kellős közepén nem foglalkoznánk az újburgonyával, ugyanis június végéig csak olyan ételeket eszünk, ami vagy újkrumpliból készül, vagy újkrumpli a köret. Azon túl, hogy kifejezetten finom, szerintünk az eperrel együtt a visszavonhatatlan tavasz-nyár kezdet, amikor megjelennek a zöldségeseknél a nagy, rózsaszínű kupacok. Az egyik legbájosabb vetemény, érdemes időt szánni rá, hogy egyszer pár percig elnézegessük az ormótlan kis göböket kunkorodó héjkezdeményükkel, rózsás bőrükkel. A legkézenfekvőbb étel belőle a petrezselyemmel vastagon megszórt pirított változat, de erről már volt szó, ahogyan a paprikás krumpliról is.

Ha valami ünnepélyesre és különlegesre vágyunk, vagy olyasmire, ami köretként és főételként is megfelelő, készítsünk tejszínben sült újkrumplit. Ez az étel eredetileg az előkelő gratin dauphinois névre hallgat, de nem kell franciás műveltség az elkészítéséhez.


Nézd meg, hogy készült a tejszínben sült újkrumpli!

Borsamunkatárs mamája például jelentős ismeretekkel rendelkezik a francia nyelv és kultúra terén, egyetlen próbálkozása  a fent említett étellel mégis katasztrofálisra sikeredett. Felkarikázott egy halom krumplit, tepsibe terítette, nyakon öntötte egy csomó sós tejjel, sütni kezdte, aztán egy hétig súroltuk a sütőből a kifutott, odaégett tejet és szellőztettük a bűzt, ami utána maradt. Szóval, a dolog kifinomultabb kissé. A végeredménynek krémesen puhának, de szeletelhetőnek kell lennie, valamint diszkréten fűszerezettnek is, hogy lehetőleg minden szárazabb húsféléhez, vagy csak úgy magában tökéletes legyen. Egyébként eredetileg nem is újkrumpliból készítik, tekintve, hogy a fiatal vetemény keményítő tartalma nem elegendő ehhez a bizonyos krémes állag kialakulásához, de ezen könnyen segíthetünk, bár egy kicsit macerásabb az elkészítése, mégis megéri. Amit még érdemes tudni róla, hogy ez is ahány ház annyi szokás alapon készül számtalan változatban, tojással, sajttal, változatos fűszerekkel. Viszont nem győzzük hangsúlyozni, hogy friss, jó minőségű hozzávalók nélkül nem ugyanaz az eredmény, mint ha házi tejszínnel, friss vajjal készítjük.

Így készül

Fél kilónyi újburgonyát alaposan megsikálunk, aki akarja le is kapargathatja a héját, de ez nem szükséges. Vékonyan felszeleteljük, de nem gyaluljuk csipszméretűre, hanem éles késsel lehetőleg egyforma vastagságú (vékonyságú) karikákra szeljük. Három evőkanál lisztet megsózunk, borsozunk, kevés szerecsendióval ízesítjük és elkeverjük a fűszerekkel. A krumpli karikákat egyenként a lisztbe mártjuk, de ügyeljünk rá, hogy csak vékony bevonatot képezzen rajtuk. Nem szükséges mindkét oldalát beleforgatni a szeleteknek, elég, ha csak az egyik oldalukat lisztezzük.

Egy kisebb sütőedényt vastagon kivajazunk és a lisztes burgonya karikákat egyenletesen, tetőcserépszerűen belerakosgatjuk. Ekkor annyi tejszínt öntünk rá, ami a válláig ér és egy kicsit megmozgatjuk a burgonyákat a tálban, hogy a tejszín a szeletek közé is befolyjon. Lefedjük az edényt, és 200 fokon sütni kezdjük az ételt. (Érdemes egy cseppfogó tepsit is csúsztatni a sütő aljára, mert egy kicsit elkerülhetetlenül csöpögni fog.) Úgy háromnegyed óra múlva ránézünk és tűpróbával ellenőrizzük az állapotát. Ha a villát akadály nélkül tudjuk beleszúrni, elkészült. Levesszük a fedőt és még annyi ideig sütjük, míg megpirul a teteje. Ízlés szerint ekkor reszelhetünk rá sajtot is.
 



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés