free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Epres, hamis tiramisu

Borsa         Címkék: eper, mascarpone, recept, tiramisu, tojás 0 hozzászólás

Az eperszezon valahogy mindig hamarabb ér véget, mint ahogy szeretnénk. Tehát addig kell epret rakni mindenbe, amíg van. Borsamunkatárs a tiramisuba is azt tett.

Borsamunkatárs világéletében imádta az olaszok mokkás-habos-piskótás csodáját, a tiramisut. Magát hozzáértőnek titulálva - noha Olaszországban még sosem kóstolta - kritizálta bárhol, ahol hozzájutott. Voltak helyek, aminek istenítette a cukrászt a remek tiramisuért, máshol csúnyán pocskondiázott. Tartott ez mindaddig, amíg sok év után egy szép napon meg nem tudta, hogy a tiramisuban nyers tojás is van. Jól formált fóbiája a főzetlen tojástól jócskán megakasztotta abban, hogy tovább folytassa a keresést és kritizálást.Sőt, undorodva gondolt a sok évnyi elfogyasztott édességre, annak ellenére, hogy belátta, valószínűleg azok a készítmények voltak legjobbak, amelyek az eredeti recept alapján nyers sárgájával kikevert mascarponéval készültek. Mégis szent borzadállyal osztotta az igét szalmonelláról, rettenetes hasmenésekről, ha valahol meghallotta, hogy a háziasszony tiramisut készített. Ebben az időben Borsamunkatárs társas kapcsolatai megfogyatkoztak, és soha nem hívták vendégségbe, ha a menüben az olasz édesség is szerepelt.

Ám szó, mi szó, hiányzott neki és néha elmélázott, ha egy különösen szépen sikerült darabot látott, hogy hogyan is lehetne elkészíteni tojás hozzáadása nélkül úgy, hogy az a legjobban hasonlítson az eredetire. Végül sok kísérletezés után sikerült az eredetihez valami egészen hasonlót előállítania, mégpedig a csodafegyvere bevetésével. Ez a fegyver pedig nem más, mint a nőnevű, hidegen kikeverhető krémpor. Igaz ugyan, hogy Borsamunkatárs ügyel arra, hogy a lehető legtermészetesebb alapanyagokat használja a főzéshez, de a kamrájában mindig megtalálható néhány csomag a nőnevű vaníliás változatából.Tudja, hogy tele van mindenféle E betűs szörnyűséggel, de ennek ellenére, vagy pont emiatt, remek kötő és selymesítő anyag, voltaképpen a cukorral kikevert tojássárgája - mint klasszikus krémalap - gyári mű változata vaníliás ízesítéssel. Ha kollégánknak nincs ideje, vagy kedve gőzön sűrítéssel, sárgája habosra keveréssel bíbelődni, már kapja is elő a csodaport és sűríti, selymesíti vele a tortakrémeket, dúsítja a tejszínt, keveri hidegen gyümölcslevesekbe. Ez az ő kis bűne, mért pont ő lenne tökéletes.

És persze ennek segítségével született meg nála a tojás nélküli tiramisu, amikor gondolt egyet és krémporral keverte ki a hozzávalókat. Azóta mindig így készíti, mindenki legnagyobb örömére, sőt azóta már cifrázza is. Most például eperrel.

Így készül

Fél kiló epret megmosunk, megtisztítunk, és félbe-negyedbe vágunk. Ha óriási génkezelt csodáink vannak, azokat inkább karikázzuk. Fél kiló mascarponét két evőkanál vaníliás porcukorral (a porcukros üvegbe állítunk egy felhasított vanília rudat és pár nap múlva dicsekedhetünk a saját vaníliás cukorral) habosra keverünk és félbe tördelünk harminc-negyven deka babapiskótát. Két csomag nőnevű vaníliás krémport elkeverünk egy kevés tejjel, majd hat deci tejszínt öntünk hozzá és habosra, krémesre keverjük. Ezt és a kikevert mascarponét gyengéden összeforgatjuk. Megkóstoljuk és, ha nem elég édes, még egy kis vaníliás cukrot keverünk hozzá.Egy nagyobb tál aljára lerakunk egy szoros sor babapiskótát, ráegyengetjük az eper felét és rásimítjuk a krém felét is, majd megint piskóta, eper és végül a maradék krém következik. Jó pár órára hűtőbe tesszük, hoyg az eper leve átitathassa a piskótákat és csak akkor tálaljuk, ha már megpuhultak. Ez egy elég tisztességes adag, négy személynek egy egész hétvégére elegendő, de nyugodtan lehet az adagot felezni, csak az arányok megtartására ügyeljünk, hogy valóban csupa krém, csupa gyümölcs édesség legyen és ne száraz piskóta rakás.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés