free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Indie nemcsak mozisztár

Szirmai Hedvig         Címkék: gumipop, indie, irányzat, koncert, zene 1 hozzászólás

Az indie szót hallva legtöbbekenk Indiana Jones ugrik be, pedig egy népszerű zenei stílusnak is ez a neve. Most kiderül, hogy mi is szeretjük, csak eddig nem tudtuk.

A 80-as években bukkant fel Nyugat-Európában az indie vagy indie pop kifejezés. Hogy ez pontosan mit is jelent, azt Magyarországon tíz emberből jó, ha egy tudja, pedig a világ meghatározó zenei irányzatáról van szó. Annak ellenére, hogy Magyarországon is egyre többen próbálják propagálni ezt a stílust, a hazai közönség nincs képben az új angolszász zenei irányzatokkal kapcsolatban. A Muse 2007-es budapesti koncertjére mindössze háromezren figyeltek be az Arénába, a Hives idei április elsejére meghirdetett koncertje pedig a tréfa kedvéért és az érdeklődés hiánya miatt elmaradt.

Bevallom, nekem az indie szóról nem Indiana Jones jut eszembe, de rögtönzött (nem reprezentatív) közvélemény-kutatásom azt mutatja, hogy a legtöbb magyarnak igen. Persze nekem is volt olyan osztálytársam, akinek a szülei vagy a távoli nagynénik, nagybácsik már a 80-as években is megszerezték a legfrissebb londoni independent lemezeket. Indiana Jones-t akkor meg lehetett nézni a moziban, ha késve is. Ma Spielberg azért küzd, hogy az indie szóról a filmfolyam legújabb része ugorjon be mindenkinek, ne az a zenei stílus, amely közben meghódította a világot.

Magyar indie zenekarok

Sexepil - 1988
Kőnig Péter zenekarai, például a Babyline - 1988-1992
 Kortársak -1991-ben megnyerte a magyar popfesztivált
Heaven Street Seven - 1996
Időrablók - 1998
Amber Smith - 2000
The Moog - 2006
Jacked - 2007
EZ Basic - 2007
Hangmás - 2007

Amikor a 2000-es évek elején Pulp-ot, Blurt meg Oasis-t hallgattam, fogalmam sem volt róla, hogy mit hallgatok. Amikor megkérdezték tőlem, szeretem-e az indie-t, azt mondtam, hogy nem. Sokkal később jöttem rá, hogy nagyon is. Addig minden zenei stílus olyan egyértelműnek tűnt, a rock and roll, a blues, a heavy metal, a reggae, a ska vagy a house. Ez meg valahogy olyan megfoghatatlan izé, olyan massza – legalábbis akkor még azt gondoltam. Pedig dehogyis! Olyan, mintha megállt volna a határnál az egész, miközben nem állt az meg, csak éppen azt nem tudtuk, mi az, ami nem állt meg.

Kedves Borsa-olvasó! Válaszolj őszintén a monitornak! Szereted a Nirvánát? Tomboltál már a Disco 2000-re? Dereng az a klip, amikor egy fickó egykedvűen nyomul az utcán, félrelökdösi az embereket, énekel, és a háttérben szól egy "keserédes szimfónia"?


Hallottad már a Gallagher fivéreket? Ha bármelyik kérdésre a válasz igen, akkor te már elvileg tudod, mi az az indie. És azt tudod, hogy az elmúlt években a Szigeten a legnagyobb sztárok is az indie világából jöttek? Sorolom: Oasis, Pulp, Hives, Muse, Franz Ferdinand. Ha ezek közül a koncertek közül bármelyiket is láttad, akkor már a gyakorlat is megy. Velem már az is megtörtént, hogy egy fantasztikus Arénabeli nagykoncert után (az illető zenész 20 éves késéssel érkezett hozzánk) sem tudtam nemet mondani egy indie-bulira. Pedig csak annyi infóm volt, hogy három brit beatles-frizurás hülyegyerek ugrál majd a színpadon.

www.vblurpage.com

Az átlagéletkor a színpadon és a táncparketten is 20 év volt, a hangulat pedig extrém. A zenekar a buli után együtt szórakozott a közönséggel, bár az ugyancsak brit előzenekar tagjai közben azt filmezték, ki tud ügyesebben belehányni a mosdóba. Hazafelé az is eszembe jutott, 20 év múlva milyen zenei csemege lesz majd ugyanez az Arénában. Szóval, én is csak mostanában döbbentem rá, hogy valahogy régóta az indie zenekarok tetszenek a legjobban. És bár nem mozgok otthonosan az indie-univerzumban, nem ismerem oda-vissza a zenekarokat, de azért utánanéztem. Íme az eredmény.

Lévai János, a Gumipop indie-klub egyik alapítója már akkor ilyen zenét hallgatott, mikor még a világon senki sem tudta, hogy az indie már megérkezett. Az elnevezést ugyanis csak jóval később a brit zenei szaksajtó jóvoltából ragasztották rá erre az irányzatra. A Borsa úgy gondolta, hogy Lévai segítségével lebbenti fel a fátylat az indie múltjáról és jelenéről.


Lévai János (középen) és a Neat People zenekar Colchesterből

Tehát, Lévai János szerint: az indie angolszász gitárközpontú popzene, ami a hatvanas évek beatzenéjéből eredeztethető. Magát az indie kifejezést a 80-as évek közepén használták először: független, kis kiadók által terjesztett zenekarokra húzták rá ezt a nevet. Az indie az angol independent (független) szó rövidítése. A punk lecsengése után a post punk popzenébe (twee pop) hajló ágából kialakult indie lassan népszerű lett a brit klubokban, de még mindig nem volt elég kommersz ahhoz, hogy a nagy kiadók felkarolják. Így egyre több kis kiadó, házilag szerveződött független lemezcég adta ki a kis- és nagylemezeket. A 80-as évek második felében Magyarországon mi még egy hangot sem hallottunk az indieből, pedig Londonban ekkor már külön slágerlistájuk volt.

Az indie kifejezést pejoratív értelemben is használják a Beatles-szerű zenekarokra, amelyekben négy sápadt arcú srác tinglitangli zenét játszik gitárral. Valójában hihetetlenül széles skálán mozog. Menő indie partikon nem ritka, hogy elektro, hiphop (grime), sőt még vállalható mainstream popslágerek is megszólalnak.

Az irányzat Amerikában is fejlődésnek indult, de az ottani indierock a 80-as évek eleji hardcore punk szcénából alakult ki, elsősorban a K Records-nak köszönhetően. Nagy-Britanniában a hetvenes évek végén alakult Rough Trade Records volt az első komoly kiadó, amely fantáziát látott a post punk finomított változatában. A Rough Trade futatta be az első nagy indie zenekart, a Smiths-t. A lemezkiadó azóta is él és virul, máig rengeteg lemezboltot tart fenn Nagy-Britanniában is az Egyesült Államokban egyaránt.

http://thep5.blogspot.com, www.harpmagazine.com

Az indie előfutárának tekinthető Joy Division megjelenése nem keltett akkora feltűnést, mint a hetvenes évek punkzenekarai, nem szerveződött köré egy egész mozgalom, ám az új vonalat a brit zenei szaksajtó és az újdonságra éhes közönség is lelkesen fogadta.
Az indie ekkor alternatívnak számított, nem lehetett széles körben eladni. A 80-as évek közepére az angolszász alternatív gitárzenei paletta egyre szerteágazóbbá vált: a Byrds-ös pszichodelikustól a késő újhullámosokig mindenki képviseltette magát.

1. Indie nemcsak mozisztár
2. sok irányzat, egy stílusLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés