free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Meghalt Yves Saint Laurent

Borsa         Címkék: chanel, dior, divat, kishír, yvessaintlaurent 0 hozzászólás

Meghalt a divatszakma egyik legkiemelkedőbb alakja, aki úgy öltöztette öltönybe a nőket, hogy cseppet sem vesztettek nőiességükből. Yves Saint Laurent 71 éves volt.

Hetvenegy éves korában elhunyt Yves Saint Lauren, a huszadik század egyik legkiemelkedőbb divattervezője. Úgy tekintetenek rá, mint a Christian Dior és Coco Chanel nevével is fémjelzett divatgeneráció utolsó képviselőjére, akinek nagyban köszönhető, hogy Párizs a divat fővárosa lett.

Algériában született, 1936-ban. Már kisgyerek korától jobban érdekelte a színház és a ruhák, mint bármi más. Első modellje, és későbbiekben is legnagyobb rajongója saját édesanyja volt. Bár jogásznak szánták, 17 évesen Párizsba ment divatot tanulni. Christian Dior, amint megismerte, felvette alkalmazottnak, annyira tehetségesnek látta. Amikor  három évvel később, Dior váratlanul meghallt, Saint Laurent egy pillanat alatt - 21 évesen - a világ egyik legjelentősebb divatcégének élén találta magát. 1960-ban  besorozták, a francia-algériai háborúban kellett katonai szolgálatot teljesítenie, de idegösszeomlást kapott, még sokáig kezelték depresszióval.
   
www.vogue.de

1961-ben hozta létre örökös üzlettársával, Pierre Bergé-vel közösen saját divatcégét. Saint Laurent nem divatot, hanem stílust teremtett, maga is vallotta, hogy míg a divat múlandó, a stílus örök. Munkáihoz ihletet merített az utcai viseletekből is, de ruháin a minták gyakran idéztek nagy festőket. Megteremtette a női öltönyt, és ballonkabátot, elfogadtatta, hogy egy nadrágos nő is lehet elegáns. Ruháin visszaköszöntek Picasso, Miró, Matisse motívumai, egyik leghíresebb kollekcióját Mondrian geometrikus festményei nyomán készítette.

2002-es visszavonulására sokan úgy tekintettek, mint egy korszak lezárulására. Ezt követően többször beszélt arról, hogy depresszióval küzd, magányosnak érzi magát. 

Furcsa egybeesés, hogy a Montreáli Szépművészeti Múzeumban épp halála előtt két nappal nyílt meg az Yves Saint Laurent divatház 40 évét bemutató kiállítás, Love Yves Saint Laurent címmel,  ami még szeptember 28-ig látogatható.
 LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Fenék-tömés

Ha már a fenekünk méretével sem vagyunk elégedettek, mindössze 18 000 forintért miénk lehet egy fenék-tömés.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés