free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A méret a lényeg

Borsa         Címkék: adag, elhízás, gyorsétterem, kalória, kishír 2 hozzászólás

Az, hogy mi számít nagynak, viszonylagos. Gyorséttermi kajákból például, ami régen nagy adag volt, az ma kicsinek számít, de az ebből adódó elhízás sokkolóan nagynak.

Egy amerikai egészségügyi szervezet (National Heart, Lung, and Blood Institute) felmérése szerint az átlagos amerikai gyorséttermi ételek mérete harminc év alatt megduplázódott. Ugyanez alatt az idő alatt 15 százalékról 30 százalékra nőtt a kórosan túlyúlyosak száma Amerikában. Ami régen a nagy méret volt, az ma a normál adag, ami korábban a kis adag volt, akkora mennyiséget már nem is árulnak a gyorséttemekben. A mozipénztárnál lavórnyi popcornt adnak, a fánkok és csokis sütik átmérője dupla annyi lett - persze lehet, hogy a térfogatnövelők miatt is. Teljesen hozzászoktattak minket ahhoz, hogy az étel, amit elénk tettek nagyobb adag, mint amire valójában szükségünk van.

A baj az, hogy a nagy adagokhoz annyira hozzászoktunk, hogy már otthon is 20 százalékkal többet teszünk tányérunkba például egy reggeli alkalmával tejből és corn flakesből, mint 20 évvel ezelőtt -mutatta ki a vizsgálat. De erre sarkallnak minket az évtizedek alatt szintén megnövekedett tányérok, edények is.A szervezet végigvette, hogy mekkoráról mekkorára nőtt a hamburger, a muffin, a csokis süti, a pizza és egyéb éttermi ételek adagja. Hogy még kézzel foghatóbb legyen a növekedés mértéke, azt is feltűntették, hogy, mennyi mozgással tudnánk ezt a különbözetet ledolgozni.

Egy mai átlagos hamburger befalása után másfél órát kellene súlyzóznunk, egy popcorn adag után 75 percig vízi aerobikoznunk, de még egy cézár saláta után is elvihetnénk másfél órára a kutyát sétálni, ahhoz, hogy elégessük a megnövekedett adagok miatt bevitt többlet kalóriát.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés