free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Múlttal átszőtt jelen

Borsa         Címkék: kiállítás, művészet, szőttes, textil, tradíció 0 hozzászólás

A régi viseletek motívumai nemcsak díszítő elemek, szimbolumok is voltak. A múltról beszélnek, de a jelen művészeit is megihletik. Beszámoló egy angliai textilkiállításról.

A norwich-i Sainsbury Centre, amely a vizuális művészetek központja, Textil és kultúra napjainkban címmel kiállítást rendezett a nemzetközi kortárs textil művészek munkáiból. A kiállítás egy teljesen egyedülálló kollekcióval mutatja be 35 művész izgalmas, innovatív munkáját azzal kapcsolatban, hogyan fejlődik a kultúra és fonódnak egybe a tradicionális módszerek a mai kortárs textil készítéssel és művészettel együtt. A kiállítás július 1-ig látható, és igazi izgalmas művészeti élmény.

A kiállított darabok Észtországból, Finnországból, Japánból, Litvániából, Lettország érkeztek és egy két helyi darab is látható az Egyesült Királyság néhány művészétől. A kiállítás kurátora Lesley Millar, a kreatív művészetek egyetemének (University College for Creative Arts (UCCA) a professzora arra törekedett, hogy olyan országokat hozzon össze egy vizuális kirándulásra, ahol a kulturális identitás és a tradíció erősen kifejeződik a ruházatban és a textil előállításban.

Az alapgondolat, hogy a népviselet, a népi motívumok az anyagok szimbolikus vagy gyakorlati használata sokkal több mindenről mesél, mint a fizikai munkáról, amellyel készült. A textilkészítés mindig is egy rejtett kapcsolat volt az országok és a kultúrák között: egy olyan dolog, amelyet egyszerre értett mindenki, és mégis sajátosan egyedi volt a kultúrákra nézve.

fotó: Rebecca Mckevitt
Nézz még több képet a kiállításról!

A bemutatott országok művei sajátságos - az ország történelméhez kapcsolódó - módon hordozzák a kulturális identitást, és ez sokszor meghatározza a technikát amellyel dolgoznak. Vannak tudatosan ismételt motívumok, a melyek szociális vagy politikai jelentést hordoznak, és egyéb szimbolikus tradicionális vonalak. Mert a a globalizáció és tömegkultúra összemosó, egyesítő hatása a kulturális identitás elbomlásához vezet, és Miller hiszi, hogy a textíliáknak, és a ruhaanyagoknak jutott az a feladat, hogy megtartsa a határvonalat az országok és a kultúrák között.

Hogy a textíliának egyedi kultúra konzerváló szerepe van, az a Szovjetunió felbomlása után alakult balti államoknál érezhető a legjobban. Lettország, Litvánia és Észtország textilművészeinek politikával átszőtt nyilatkozataiból, egyértelműen kiviláglik, hogy a népi motívumokat és a tradicionális textil formákat tudatosan használták ezek az államok, a szovjetektől, és egymástól való különbözőség érzékeltetésére.

De a japán művészek is arról meséltek, hogy a második világháború alatt, az amerikai megszállás idején a  japánok erősebben képviselték a korábban kialakult, ősi Jomon művészetet a későbbi Yayoi kulturával szemben, amely többnyire összeolvadt az amerikai modernista irányvonalakkal. Emellett természetesen egy-két művészre az atomtámadás utáni állapotok is nagy hatással voltak.

A művészek által használt textil előállítási technikák igen széles skálán mozognak. A kiállítás a tradicionálisból - mint például a gobelin, a kötés, vagy a hímzés - jut el az a XXI századi digitális technológiákig. Láthatunk formázott műanyagból, optikai szálakból, rozsdás fémből de még szemetes zsákból készült alkotásokat is.

A művek természetesen összehasonlíthatatlanok, de ha rangsort kell állítani, Észtország egyértelműen viszi a prímet. Az alkotók közül Krista Leesi, James Bond költeményét, a For your eyes only(kép1) című munkát emeljük ki.

fotó: Rebecca Mckevitt

Leesi munkásságában nem nagyon találunk vezér elemet. A művész olyan tradicionális módszereket gondol újra, mint a horgolás, a hímzés. Ezeket általában mindennapi, úrhasznosítható, vagy textiltől távol álló (műanyag zacskók) anyagokra viszi át. Leesi minden munkája teljesen egyedi, és különböző, de általában gondolatai emberközpontúak, és a testtel kapcsolatosak.

A kiállított művéről Leesi így nyilatkozott: "Mivel a projekt az Egyesült Királyságból indul, úgy gondoltam James Bond aktuális figura lehet. Tetszett az ötlet, hogy egy ilyen férfias ideált összerakjak egy annyira nőies módon, mint a patchwork, és az apró virág minták."
A kiállításon résztvevő további észt művészek: Aune Taamal, Mare Kelpman, Kadri Viires, Katrin Pere.

Japán szorosan ott van Észtország mögött a kiállított munkák egyediségében. Mitsuo Toyazaki, Hideaki Kizaki, Jun Mitshuhashi, Shoko Nomura, Masaaki Tate alkotásai mellett Masae Bamba Flame(kép2) című darabját találtuk érdekesnek, amihez a művésznőnek ennyi a hozzáfűzni valója: "Jártam Hirosimában a munkám során, és a város megszenvedte az atomtámadást. Amikor a bomba felrobbant, az emberi testek árnyéka ott maradt a falon, a földön. Ennyi nyom maradt utánuk. Nagyon sokkoló volt látni mindezt. A munkámban általában nyomokra fektetem a hangsúlyt ezeket szeretném kifejezni."

fotó: Rebecca Mckevitt

Hogy az Egyesült Királyság kultúrájában hol mutatkozik az erős kapcsolat a textil előállítás és a tradíciók között, azt nehezen tudtuk megfejteni. De Michael Brennand-Wood lélegzetelállító munkája, a Stars underfoot(kép 2), és a művész nyilatkozata saját alkotásról talán elárulja ennek a kapcsolatnak a lényegét: "Nagyon érdekelnek azok a történelmi textil anyagok, amelyeken a virágminták tömegesen fordulnak elő. A Stars Underfoot (csillagok a láb alatt) alkotásomat, egy könyv ihlette, amelyet az Indián Mughal kor szőnyegeiről olvastam. A kompozícióhoz friss virágok ezreit szárítottuk meg és fényképeztük le, azokhoz a darabokhoz, amit aztán a műbe helyeztem."

A kiállításon láthatóak még az Egyesült Királyságból Freddie Robins, Maxine Bristow, Shelly Goldsmith, Diana Harrison, Sue Lawty munkái.

1. Múlttal átszőtt jelen
2. Litvánia, Lettország, FinnországIlyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés