free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Múlttal átszőtt jelen

Borsa         Címkék: kiállítás, művészet, szőttes, textil, tradíció 0 hozzászólás

A régi viseletek motívumai nemcsak díszítő elemek, szimbolumok is voltak. A múltról beszélnek, de a jelen művészeit is megihletik. Beszámoló egy angliai textilkiállításról.

A norwich-i Sainsbury Centre, amely a vizuális művészetek központja, Textil és kultúra napjainkban címmel kiállítást rendezett a nemzetközi kortárs textil művészek munkáiból. A kiállítás egy teljesen egyedülálló kollekcióval mutatja be 35 művész izgalmas, innovatív munkáját azzal kapcsolatban, hogyan fejlődik a kultúra és fonódnak egybe a tradicionális módszerek a mai kortárs textil készítéssel és művészettel együtt. A kiállítás július 1-ig látható, és igazi izgalmas művészeti élmény.

A kiállított darabok Észtországból, Finnországból, Japánból, Litvániából, Lettország érkeztek és egy két helyi darab is látható az Egyesült Királyság néhány művészétől. A kiállítás kurátora Lesley Millar, a kreatív művészetek egyetemének (University College for Creative Arts (UCCA) a professzora arra törekedett, hogy olyan országokat hozzon össze egy vizuális kirándulásra, ahol a kulturális identitás és a tradíció erősen kifejeződik a ruházatban és a textil előállításban.

Az alapgondolat, hogy a népviselet, a népi motívumok az anyagok szimbolikus vagy gyakorlati használata sokkal több mindenről mesél, mint a fizikai munkáról, amellyel készült. A textilkészítés mindig is egy rejtett kapcsolat volt az országok és a kultúrák között: egy olyan dolog, amelyet egyszerre értett mindenki, és mégis sajátosan egyedi volt a kultúrákra nézve.

fotó: Rebecca Mckevitt
Nézz még több képet a kiállításról!

A bemutatott országok művei sajátságos - az ország történelméhez kapcsolódó - módon hordozzák a kulturális identitást, és ez sokszor meghatározza a technikát amellyel dolgoznak. Vannak tudatosan ismételt motívumok, a melyek szociális vagy politikai jelentést hordoznak, és egyéb szimbolikus tradicionális vonalak. Mert a a globalizáció és tömegkultúra összemosó, egyesítő hatása a kulturális identitás elbomlásához vezet, és Miller hiszi, hogy a textíliáknak, és a ruhaanyagoknak jutott az a feladat, hogy megtartsa a határvonalat az országok és a kultúrák között.

Hogy a textíliának egyedi kultúra konzerváló szerepe van, az a Szovjetunió felbomlása után alakult balti államoknál érezhető a legjobban. Lettország, Litvánia és Észtország textilművészeinek politikával átszőtt nyilatkozataiból, egyértelműen kiviláglik, hogy a népi motívumokat és a tradicionális textil formákat tudatosan használták ezek az államok, a szovjetektől, és egymástól való különbözőség érzékeltetésére.

De a japán művészek is arról meséltek, hogy a második világháború alatt, az amerikai megszállás idején a  japánok erősebben képviselték a korábban kialakult, ősi Jomon művészetet a későbbi Yayoi kulturával szemben, amely többnyire összeolvadt az amerikai modernista irányvonalakkal. Emellett természetesen egy-két művészre az atomtámadás utáni állapotok is nagy hatással voltak.

A művészek által használt textil előállítási technikák igen széles skálán mozognak. A kiállítás a tradicionálisból - mint például a gobelin, a kötés, vagy a hímzés - jut el az a XXI századi digitális technológiákig. Láthatunk formázott műanyagból, optikai szálakból, rozsdás fémből de még szemetes zsákból készült alkotásokat is.

A művek természetesen összehasonlíthatatlanok, de ha rangsort kell állítani, Észtország egyértelműen viszi a prímet. Az alkotók közül Krista Leesi, James Bond költeményét, a For your eyes only(kép1) című munkát emeljük ki.

fotó: Rebecca Mckevitt

Leesi munkásságában nem nagyon találunk vezér elemet. A művész olyan tradicionális módszereket gondol újra, mint a horgolás, a hímzés. Ezeket általában mindennapi, úrhasznosítható, vagy textiltől távol álló (műanyag zacskók) anyagokra viszi át. Leesi minden munkája teljesen egyedi, és különböző, de általában gondolatai emberközpontúak, és a testtel kapcsolatosak.

A kiállított művéről Leesi így nyilatkozott: "Mivel a projekt az Egyesült Királyságból indul, úgy gondoltam James Bond aktuális figura lehet. Tetszett az ötlet, hogy egy ilyen férfias ideált összerakjak egy annyira nőies módon, mint a patchwork, és az apró virág minták."
A kiállításon résztvevő további észt művészek: Aune Taamal, Mare Kelpman, Kadri Viires, Katrin Pere.

Japán szorosan ott van Észtország mögött a kiállított munkák egyediségében. Mitsuo Toyazaki, Hideaki Kizaki, Jun Mitshuhashi, Shoko Nomura, Masaaki Tate alkotásai mellett Masae Bamba Flame(kép2) című darabját találtuk érdekesnek, amihez a művésznőnek ennyi a hozzáfűzni valója: "Jártam Hirosimában a munkám során, és a város megszenvedte az atomtámadást. Amikor a bomba felrobbant, az emberi testek árnyéka ott maradt a falon, a földön. Ennyi nyom maradt utánuk. Nagyon sokkoló volt látni mindezt. A munkámban általában nyomokra fektetem a hangsúlyt ezeket szeretném kifejezni."

fotó: Rebecca Mckevitt

Hogy az Egyesült Királyság kultúrájában hol mutatkozik az erős kapcsolat a textil előállítás és a tradíciók között, azt nehezen tudtuk megfejteni. De Michael Brennand-Wood lélegzetelállító munkája, a Stars underfoot(kép 2), és a művész nyilatkozata saját alkotásról talán elárulja ennek a kapcsolatnak a lényegét: "Nagyon érdekelnek azok a történelmi textil anyagok, amelyeken a virágminták tömegesen fordulnak elő. A Stars Underfoot (csillagok a láb alatt) alkotásomat, egy könyv ihlette, amelyet az Indián Mughal kor szőnyegeiről olvastam. A kompozícióhoz friss virágok ezreit szárítottuk meg és fényképeztük le, azokhoz a darabokhoz, amit aztán a műbe helyeztem."

A kiállításon láthatóak még az Egyesült Királyságból Freddie Robins, Maxine Bristow, Shelly Goldsmith, Diana Harrison, Sue Lawty munkái.

1. Múlttal átszőtt jelen
2. Litvánia, Lettország, FinnországLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés