free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Variációk Fütyülősre

Borsa         Címkék: dizájn, formatervezés, fütyülős, kreatív, pályázat 0 hozzászólás

Nem sokunknak jutna eszébe a pálinkáról egy láthatósági mellény, vagy egy gyöngyfüggöny. Ezért is nem mi nyertük a Fütyülős és az Arc dizájnversenyét.

Fütyülős óvszer, tulipános tanga, komplett ruhakollekció, erotikus művészkönyv és szerelmes busó akcióbaba is érkezett a Fütyülős és az Arc közös tárgytervezői pályázatára. A fődíjakat azonban egy magyaros motívummal pimpelt láthatósági mellény és egy légyoltalmi gyöngyfüggöny vitte el.Nem volt könnyű dolga a zsűrinek a Fütyülős pályázatra beérkezett munkák elbírálásakor, a cuccok, kütyük és mütyürök versenyére ugyanis rekord számú pályamű érkezett. A kiírás szerint olyan tárgyakat, ruhadarabokat, kiegészítőket illetve technikai eszközöket lehetett beküldeni, amelyeken valamilyen formában megjelenik a népszerű magyar szeszesital tulipános retro motívuma. A 800.000 forintos fődíj sokakat megmozgatott, a pályázat ugyanis nyitott volt, bárki nevezhetett a profiktól az amatőrökig.

A Fütyülős név eredete

A név az üveg formájára utal, melynek legfőbb jellemzője, hogy a nyaka lényegesen nagyobb, mint maga a teste. A jellegzetes palack a 18-19. században terjedt el a zsúfolt kocsmákban. Ha kiürült az üveg elég volt belefújni, a füttyszó hallatán a kocsmáros azonnal tudta, hogy már jöhet is a következő kör.

A beérkezett tervek és prototipusok közül az előzsűrizés után is még több mint 300 maradt versenyben. "A pályamunkák prezentációs anyaga és az ötletek sokszínűsége széles spektrumon mozgott" - mondta el Elek Márton formatervező, a szakmai zsűri egyik tagja érdeklődésünkre. "Voltak nagyon szépen kivitelezett dolgok, amiken látszott, hogy eredetileg máshova készültek, a mintát, akárcsak egy logót, utólag tették rájuk, de voltak igazán eredeti ötletek is elég rosszul prezentálva. Mi megpróbáltunk a prezentációk mögé nézni, olyan ötletet kerestünk, ami erős, önmagában is megáll, és új értelmet ad Fütyülős a mintának.
Azt már az elején leszögeztük, hogy olyan tervnek nem adunk díjat, amiből több is született, nagyon sok olyan ötlet volt ugyanis, amit öten-hatan is beadtak. Ugyanaz a tárgy, csak épp jobban vagy rosszabbul prezentálva illetve kivitelezve. Ezeket nagyon nehéz egy ilyen volumenű díjjal jutalmazni, ezért próbáltunk olyan munkákat keresni, amik egyedi, önmagukban is értelmes tárgyak" - tette hozzá a Gepetto stúdió vezetője.A síp vagy épp tulipán formájú pendriveok, a Fütyülős nyomot hagyó papucsok és cipőtalpak, laptoptáskák, iPod totkok, a furulya formájú mp3 lejátszók, órák és hangfalak így sajnos eleve hátránnyal indultak a zsűrizésnél. Ha a tervben nem volt valami egyedi ötlet, akkor nem nyerhetett fődíjat. "Nagy szívfájdalmam volt, hogy ezért nem tudtuk jutalmazni a Fütyülős nyomot hagyó biciklikereket, a személyes kedvencemet" - árulta el a interjúalanyunk.

Cuccok, kütyük, mütyürök

A legnépszerűbb és legtöbbeket megihlető kategóriának az úgy nevezett mütyürök bizonyultak, különösen sok használati tárgyon jelent meg a Fütyülős minta. A tervezésnél alapvető szempont, hogy a tárgy a feladatnak megfeleljen. Itt az volt a feladat, hogy olyan tárgyat készítsenek vagy tervezzenek, ami kivitelezhető, használható és népszerűsíti a motívumot. Alapvető fontosságú volt a nyertesek kiválasztásánál, hogy megfeleljenek ezeknek a feltételeknek.Az igazán kreatív, alaposan végiggondolt ötleteket részesítették előnyben az elbírálásnál. Mütyür kategóriában a fődíjat végül Herczeg Balázs "légoltalmi" gyöngyfüggönye(kép 1) vitte el. A nyolcvanas évek szalagfüggönyeit idéző alkotás a fütyülős minta elemeiből, tulipánokból, szívecskékből áll, a két retro elem összeötvözésével az egyébként Észtországban élő tervezőnek sikerült valami teljesen újat, egyedit létrehoznia. A kategória megosztott díját Hubai Orsolya Tavaszi mese könyvecskéje(kép2) kapta, a gyönyörűen kidolgozott alkotás néhol finoman erotikus rajzokat is tartalmaz. A művészkönyvben végigvonul a Fütyülős letisztult motívuma kiegészítve a fotókat, rajzokat.

Nem minden kategóriában született fődíjas alkotás, Kütyüben a zsűri nem talált a többihez mérhető nevezést. Pedig szerintünk akadtak jó ötletek a technikai eszközözök között is, a Borsának különösen tetszett a leolvashatatlan óra(kép3), amin a Fütyülős mintába rejtett világító pontok megszámolásával lehet megtudni a pontos időt, de jónak tartottuk azt a poharat(kép4) is, ami folyamatos bluetoothos kapcsolatban áll az italpulttal, és automatikusan rendel egy következő felest, amint az előző elfogyott.A Cucc kategória tervei között elképesztően gyönyörű ruhakollekciókat, egyedi ruhadarabokat és kiegészítőket is találtunk. A kanyargós magyaros mintát a legtöbb profi és amatőr tervező igazán kreatívan használta fel. Fütyülős alsónadrág, tanga, nyári ruha és kapucnis pulcsi is akadt a kiállított munkák között, a győztes Soós Károly puritán, de annál feltűnőbb láthatósági mellénye(kép5) lett. A zsűri szerint éppen az egyszerűségében rejlik a terv sikere. A megosztott díjat Oláh Lilla Fütyülök mindenre feliratú kapucnis pulcsija(kép6) és László Beáta Orsolya Ruhakollekció Beangobrand című művészien kidolgozott kollekcióterve(kép7) kapta.

"Nagyon érdekes volt látni azt, hogy ki, honnan merítkezhetett, amikor ezt az anyagot készítette"- mondta a kiállítás megnyitó után Elek Márton, aki szerint azért volt a ruha szekció a legerősebb, mert könnyen adja magát a motívum öltözékbe szerkesztése. "Profi munkákat készítettek valószínűleg profi tervezők , de nagyon jó ötletekkel álltak elő valószínűleg nem profi tervezők is, akik lelkesen, valószínűleg az internetet is kutatva figyelték a trendeket. – tette hozzá."A beérkezett pályaművekből válogatott kiállítás június 8-ig látható a Merlinben. Érdemes megnézni a bemutatott munkákat és közben azon gondolkozni, vajon hogyan lehet, hogy közterületeinken olyan csúf vizuális kultúrával találkozunk, miközben nem először bizonyosodik be, milyen tehetségesek a fiatal hazai formatervezők.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés