free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Éves könyvszeánsz

Borsa         Címkék: éves, irodalom, könyvhét, kultúra, ünnep 0 hozzászólás

Csütörtökön nyit a 79. Ünnepi Könyvhét. A hagyományok szerint idén is lesz rengeteg program, és halomnyi könyv, Budapesten és vidéken. Csak győzzünk válogatni!

Hajlamosak lehetünk azt gondolni - főként a kritikusabb hajlamokkal megáldottak -, hogy a Könyvhét valamiféle suta kompenzációja az elhanyagolt könyves, irodalmi és kulturális szcénának. Hiszen olvasni és könyvet venni mindig lehet, az igények pedig nem fognak nőni egy kollektív köztéri összekapaszkodástól sem. Persze az is igaz, hogy nem titkolt szándék a szakma szélesebb körben való bejáratása, ahogyan az eredeti ötlet is a Magyar Könyvkiadók és Könyvkereskedők Országos Egyesületének közgyűlésén fogalmazódott meg. Supka Géza vetette fel még 1927-ben, hogy mi lenne, ha minden évben legalább pár napra összhangba kerülnének a kiadók egymással, és nem utolsó sorban az olvasóközönséggel. Amennyiben ez az ideális állapot kivitelezhető lenne, méltán nevezhetnénk ünnepnek is a szerencsés egymásra találás nevében. A dolog bejött; az eredeti gondolat szellemében a nem sokkal rövidebb nevű jogutód, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése 1929-től kezdve minden évben összedurrantja a szakmát, hogy pár napos közösségi örömködést szervezzen magának és az aktív olvasórétegnek persze.Tehát igazi pirosbetűs ünnep az, amiről beszélünk, és hogy úgy is tudjuk kezelni, kellenek a hétköznapok is, az Ünnepi Könyvhétre így minden évben lehet készülni, várni, körmötrágni előre az újdonságokra és feltankolni szemcseppel, hogy bírjuk a strapát.

Ez az időszak a legintenzívebb kiadói és vásárlói szempontból is; a Könyvhétre idén is közel 400 magyar író, költő munkái (a tanulmányok és az esszék mellett mintegy 50 verses, megközelítőleg 100 kortárs széppróza, 10 antológia és 50 gyermekkönyv), friss, ropogós kötetei kerülnek a standokra, és 218 cég képviselteti magát helyes kis sátrakban. A helyszín Budapesten marad a régi, leginkább a Vörösmarty téren, a Váci utcában és a Deák Ferenc utcában számíthatunk kultúr-tumultusra, itt 142 pavilon kerül felhúzásra, és telik meg csurig könyvekkel.

www.papiruszportal.hu

De mint azt már megszokhattuk, nem csak Budapesten öntik el a könyvek az utcákat, egyre több vidéki város csatlakozik a rendezvényhez, idén - többek között - Balatonfüreden, Békéscsabán, Cegléden, Dunaújvárosban, Egerben, Gödöllőn, Kaposváron, Kecskeméten, Miskolcon, Nagykőrösön, Szegeden, Pécsen, Sopronban, Szombathelyen, és Zalaegerszegen is érdemes lesz a frekventált helyek közelében szemlélődni.

A tavalyihoz hasonlóan a szervezők az Ünnepi Könyvhéthez csapták a Gyermekkönyvnapokat is, amiből már a hetediket rendezik idén, és több mint dicséretes kezdeményezés, a hosszú gyeremekirodalmi pangás felszámolására és az ifjúság visszahódítására a könyvek elé.A kísérőrendezvények között szerepelnek előadások és beszélgetések, amiket a kitelepülő közszolgálati rádiók prezentálnak élő-egyenesben, lesznek a már jól megszokott dedikálási ceremóniák is, bemutatók, előadások, koncertek és langy meleg nyári hangulat. Nem is nagyon kell ennél több egy valamirevaló ünnephez, a lényeg amúgyis a sorok között lesz majd.

Az idei újdonságlista már olvasható a honlapon a rengeteg kísérőprogrammal és pontos dedikálási időpontokkal egyetemben, aki nem bír csütörtökig várni, az vesse rá magát az oldalra, és lélekben készüljön, intenzív hétvége elé nézünk!
 LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés