free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Lassi, a habosított joghurt

Borsa         Címkék: india, joghurt, lassi, nyár, recept 0 hozzászólás

A bolti, műanyagból készült joghurtitalok helyett inkább készítsünk otthon lassit. Remekül hűsít, bármilyen diétába beleillik és még a lázas betegek is hálásak érte.

Az átmeneti enyhülések ellenére, ha olyan nyarunk lesz mint tavaly, vagy azelőtt, csak a legbátrabbak állnak majd naponta a tűzhely mellé. A hőség a legjobb fogyókúra, mert, aki hét óra után kel reggel, az már a reggelit is kihagyná, hogy az ebédről vagy vacsoráról - kivéve, ha éjfél utánra esik - ne is beszéljünk. A forróságban eljön a szabad akaratunkból és nem fogyókúrás tanácsok mentén kezdeményezett gyümölcs-, zöldség-, ásványvíznapok ideje és nem irígységgel, hanem némi undorral tekintünk azokra, akik 30 fok felett is ragaszkodnak a jól megszokott menüjükhöz. Egész nap csak innánk és ha megkordul a gyomrunk, maximum egy jéghideg gyümölcsjoghurtot tudunk letuszkolni a torkunkon. Ilyenkor érdemes egy kicsit körülnézni a világ konyháiban és néhány receptet átvennünk az igazán meleg tájak háziasszonyaitól.


Nézd meg az összes képet a lassiról!

A lassi (nem Lassie) Észak-India Punjab tartományának jellegzetes itala, ami az indiai éttermek elterjedésével indult világhódító útjára. Manapság a mangolassi pont olyan kötelező eleme egy Európában működő indiai étterem menüjének, mint a nápolyi saláta egy magát olasznak mondó vendéglőének. A lassi eredetileg fűszerezett, habosított, higított és hűtött joghurt, ami egyrészről remekül hűsít a forró napokon, másrészről tökéletesen nyugtatja a nyálkahártyát egy egy fűszeresebb fogás után. Ízesítésére kizárólag nem csípős, ízlelést segítő fűszereket használnak, mint a római kömény, vagy a kurkuma. Édes változatai aromás gyümölcsökkel készülnek, például mangóval, vagy banánnal és gyakran ízesítik rózsavízzel is.



Házi kivitelezésben nem kell ragaszkodnunk a tradicionális receptekhez, a saját ízlésünknek megfelelően  bármilyen karakteres ízű gyümölcsöt (barack, sárgadinnye), fűszert (petrezselyem, menta), zöldséget (sült paprika) összedolgozhatunk a joghurttal, amit itthon vizezni sem kell, mert már gyárilag elég híg. Érdemes variálgatni, próbálkozgatni, mert etet és itat is egyszerre, könnyen emészthető és semmi köze a boltokban kapható tejipari melléktermékből, és csodás E-kből előállított joghurtitalokhoz. És még egy haszon. A fent említett okok miatt lázas betegek számára ideális folyadék és tápanyag forrás. Nincs az a lázas gyerek, aki ne fogadna szívesen egy pohárka eperlassit, főleg ha hőségben beteg szegény.

Így készül

Eperlassi: Két deci natúr joghurtot összeturmixolunk három-négy szem zamatos eperrel, két-három levélke mentával és ha nem találjuk elég édesnek, egy kevéske mézzel. Addig keverjük, míg homogén és habos nem lesz.




Banánlassi: Két deci jughurthoz egy jó érett banánt veszünk. Egy szem csillagánizst porrá törünk mozsárban, majd a banánnal és joghurttal összeturmixoljuk. Tehetünk hozzá egy kis tejet is, ha hígan szeretnénk, de sűrűbbre hagyva, kanalazgatva is nagyon finom.

Uborkalassi: Tíz centi kígyóuborkát lereszelünk és besózunk. Amikor kidobta a levét, hozzákeverjük két deci joghurthoz, teszünk bele némi kaprot és az egészet habosra turmixoljuk.



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés