free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Szex, cipők és női barátságok

Borsa         Címkék: , barátság, cipő, fallosz, szappanopera 0 hozzászólás

A Szex és New York egy tündérmese négy tipikus városi nőről. De bármennyire is banálisnak tűnik a csomagolás, a cipőmániánál azért jóval többről szól a történet.

A Szex és New York egyesek szerint csak egy banális szappanopera a cipőkről, mások viszont úgy vélik, a női barátság természetének valaha volt egyik legkiválóbb ábrázolása. De vajon hogyan befolyásolta a nők megítélését ez a kultikus tévésorozat? A Guradian újságírója erre kereste a választ.

Nőknek, nőkről

Az eredeti sorozat 1998 és 2004 között készült, összesen 94, félórás epizódból áll. Egy szokatlan és szemérmetlen történet nőknek, nőkről, melyet azért nem kizárólag nők alkottak meg. Candace Bushnell cikkeiből illetve könyvéből adaptálták, de a producerek, forgatókönyvírók és rendezők többsége férfi volt. A négy főszereplőnő az öntudatos nő négy archetípusát képviseli.

www.cinemablend.com

Charlotte a konzervatív, romantikus, naiv hercegnő, aki hisz a megfelelő emberrel kötendő tökéletes házasságban. Samantha a megfellebbezhetetlenül független, menő PR menedzser, aki szerint a jó szex előbbre való a szerelemnél. Miranda az okos és sikeres ügyvédnő. Az egész középpontjában pedig ott áll Carrie, az újságírónő, aki navigálni próbál a barátnői által képviselt, különféle értékrendek között: idealista, mint Charlotte, elbűvölő, mint Samantha és cinikus, mint Miranda. Minden epizódot azok a kérdések fognak keretbe, melyeket Carrie fogalmaz meg a rovatába készülő legújabb cikkének írása közben. Olyan nőket érintő témák ezek, mint például a mellrák, a leszbikusság vagy a karrier és az anyaság összeegyeztethetőségének kihívásai.

Férfiak, gyötrődések

A Szex és New York meghatározóan újat hozott a mainstream televíziózásban. Kezdettől fogva magas nézettségi adatokat produkált, díjakat kapott, ám a feministákat nem győzte meg olyan könnyen. Ennek a fő oka az lehetett, hogy bár a sorozat nőkről szól, különös hangsúlyt kapnak benne a férfiakkal kapcsolatos gyötrődések.

www.cinemablend.com

Ahogy a négy karakter közül magát talán leginkább feministának tartó Miranda megfogalmazta az egyik részben: "Hogy lehet az, hogy négy okos nő nem tud másról beszélgetni, mint a férfiakról?" A sorozat központi témája ugyanakkor az, hogy milyen harmincas, egyedülálló, városi nőnek lenni a huszadik-huszonegyedik század fordulóján, szerelem és szex között lavírozva. Ezt pedig nehéz lenne férfiak nélkül bemutatni. Ráadásul az sem elhanyagolható körülmény, hogy a Szex és New York voltaképpen egy romantikus szappanopera, melyet bizony kötnek a műfaj követelményei.

Fallosz a tündérmesében

Janet McCabe a Manchesteri Egyetem kutatója és Kim Akass a Londoni Egyetem adjunktusa 2006-ban, Reading Sex And The City címmel jelentettek meg könyvet, melyben a sorozatot kulturális-feminista oldalról is elemezték. "A nőket még mindig tündérmesékkel fogják meg. A tökéletes pár, Carrie és Mr Big már az első epizódban találkozik. Bizonyos szempontból az egész sorozat arról szól, hogy őket összehozzák, amit persze halogatnak a végsőkig, hiszen ez a produkció egyik fő hajtóereje." Ez a központi szerepet játszó kapcsolat természetesen problematikus.

http://movies.nytimes.com

Mr Big arrogáns, egocentrikus és látszólag nem látja a fától az erdőt. A sorozat végén aztán - jön a klisé - mégis ő lesz a lovag, aki megmenti Carrie-et Párizsból, egy másik önző alfahímmel folytatott kapcsolatából. "Mr Bignek még a neve is férfias. Ő a fallosz a történet közepén." - jelentette ki Imelda Whelehan professzor, a The Feminist Bestseller című könyv szerzője.

A sztori jelentős része arról szól, hogy a karakterek kapcsolatokat keresnek. A sorozat végére pedig mind a négyen - még Samantha is, akinek a célja elsősorban mindig az érzelemmentes szex volt - rá is lelnek arra a bizonyos boldog párkapcsolatra. “A végére tehát beáll a hagyományos értékrend. A jövő pedig a legtöbb nő számára házasságot és gyerekeket jelent” - jegyezte meg Whelehan.

Vákuumban

A karakterek mindegyike fehérbőrű, heteroszexuális, gazdag és a baráti kapcsolatain illetve - ha épp van - a pasiján kívül látszólag tehermentes bármiféle kötődéstől. Nem kell azzal foglalkozniuk, hogy családi vagy pénzügyi problémáik merülnek fel, így egyszerűen kaphat prioritást a szex. "Egyfajta vákuumban élnek, a problémáik forrása a partnerük. Minden más viszont voltaképpen rendben van az életükben, ami pedig mégis elromlik, azt pénzzel könnyedén meg tudják oldani."- állapította meg Whelehan. Ez magyarázza azt is, hogy a Szex és New Yorkot miért emlegetik egyesek szimplán úgy, mint egy sorozatot, ami a cipőkről szól.

www.hbo.com, www.latimes.com

Valódi küzdelmek nélkül épp elég műsoridőt lehet szentelni a fogyasztás meséinek. Ezt is meg lehet azonban cáfolni, hiszen a könnyed témák közé, mint a randik, a szex vagy a vásárlás, időről időre olyan fajsúlyosabb problémák is beékelődtek, mint a betegség, terméketlenség, gyász, egyedülálló anyaság, válás, öregedés, szexuális diszkrimináció. A csomagolás tehát lehet, hogy banális, azonban magabiztosan állítható, hogy a cipőknél azért jóval több van ebben a történetben.

A Szex és New York megmutatta mennyi feszültség van a függetlenség és a szex iránti vágy, szerelem és párkapcsolat, férfi és nő között. Ezeket a témákkal nagyon is értelmes módon foglalkozik a sorozat. A különböző személyiségű karakterek a maguk szempontjából szólnak hozzá a kérdésekhez, melyből érdemi diskurzusok születnek, elmaradnak viszont a fajsúlyos végkövetkeztetések, hiszen mégiscsak egy tévés szappanoperáról van szó. Nem kínálják fel az emancipált nő hibátlan modelljét.

Forradalmi

"A dolgok, amikről és ahogyan beszéltek, forradalmi volt. Emellett a sorozat nagyszerű tanulmány a női barátságról is." - jegyezte meg McCabe. Négyükkel kezdődött az egész és úgy tűnik, mindig együtt is maradnak. Nem csupán négy nőről szól ez a történet, hanem négy olyan nőről, akik szeretik egymást. Lelki társak, akik érzelmi, gyakorlati és erkölcsi támogatást nyújtanak egymásnak. Nem versenyeznek egymással a férfiak figyelméért. Meg tudják nevettetni egymást. Valószínűleg ez a szappanopera a női barátság természetének és fontosságának valaha volt egyik legkiválóbb ábrázolása, mely megérdemelten nyert Emmy-díjat is.

www.cinemablend.com

Mindent egybevetve, nincs azzal gond, ha kedveled ezt a szappanoperát, ettől még nyugodt lelkiismerettel lehetsz akár feminista is. Nem csupán azért, mert, ha különféle doktrínák határozzák meg, hogy a kultúra mely szeletére reagálhatsz, akkor akár feladhatod az egészet és behódolhatsz a patriarchátusnak, hanem azért is, mert ez a produkció okos, szórakoztató és a mondanivalója az, hogy a nők fontosak.

A Szex és New York mozifilmes folytatása június 5-étől a magyar mozikban is látható.
 LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés