free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Tiszteld az öregedet!

HT         Címkék: hímtag, képregény, öregek, pif, rahan 3 hozzászólás

Hímtagunk már ideje korán megtanulta tisztelni az öregeket. És, hogy ez a Kockás képregényújságnak, és a benne feltűnő Rahannak, a hősnek köszönhető, mindegy is.

A második világháború után jelent meg a Vaillant magazin első száma. A lapot a francia komancs párt adta ki, és közvetlenül a felszabadulás után került piacra a képes folyóirat, ennek megfelelően nem meglepő, hogy náciellenes, antifasiszta, de hazafias és kommunista politikai üzenetek is kiolvashatóak voltak a magazin képregényeiből. Öt évre rá, hogy megindult a szekér, a magazin megduplázta a példányszámot, megszületett a Vaillant legismertebb rajzfigurája Pif, a példakutya. 1956-ban már négyszer annyian vették, mint a kezdetekkor, a hatvanas évek végén pedig a tulajdonosok úgy gondolták, hogy lecserélik a magazin nevét, és Vaillantról Pif Gadgetre váltanak.

Úgy jöttek ki a placcra, hogy a legismertebb hősük, a mindig példásan viselkedő és mindig talpraesett rafkós képregénykutyájuk, Pif nevét biggyesztették a címlapra, és megcsinálták az azóta is oly népszerű eladásserkentő, kettő az egyben akciót: a laphoz mellékelt ajándék típusú marketingstiklit, de ennek ellenére a hetvenes évek végére elszállt a varázs, az olvasók elhidegültek, csökkent a példányszám, romlott a minőség tipikus láncolata következett.

www.geocities.com

A memetika tudománya is nagyjából a hetvenes években szökkent szárba, a tudományág elnevezése a mimézis és a genetika szavak egyesítéséből jött létre. A mém az emberi tudatot meghatározó információs tényező. A mémeknek köze van az énképünkhez, a kultúráinkhoz,  és a mémek a génekhez hasonlóan akkor életképesebbek a társaiknál, ha több agyban terjednek el tartósan, és másolódnak le. A mémtudósok szerint a legnépszerűbb eszmék, vallások bár nem biztos, hogy a földlakók számára a legszázszázalékosabbak, de mindig valamilyen szempontból, például a mémek aspektusából eszményiek. A fogyasztói társadalom gerjesztette modern média és tömegkommunikáció önálló életre kelt, kiad és befogad, új és új kultúránkat meghatározó jelentéshordozó egységeket. Az anti kezdeményezések is kapitalisták, mégha alternatívak, akkor is. Persze legalább olyan fontos, hogy észleljük a dolgokat, mint egy kisdednek az énkép.

A hetvenes években született meg Rahan, az arculat és névváltáson átesett Vaillant egyik legnépszerűbb képregényhőse, a tűzhajú férfi, az őskori magányos harcos alakja, aki csontkése iránymutatása alapján járja a vidéket és kíséreli meg a túlélést. A figura megteremtője Roger Lécureux francia képregényes, aki a képeslap háború utáni indulástól kezdve rendületlenül törte az utat előre és hitt a képregénybiznicben.

Ennek ellenére az évtized végére a Vaillant kiadó Pif Gadetje romló eladási adatokat produkált Franciaországban, viszont Magyarországon, a Fülesben megjelentek az első pártvonalon érkezett Vaillant képregények a kádári zsírság jóléti bizonyítékaként. Sőt a hetvenes évek végére a francia képregénymagazin nem volt többé imperialista kultúrmocsoknak kikiáltva itthon, a magyar komancsok bizalmukba fogadták a francia elvtársaik képregényújságját, és a Pif Gadget volt az egyetlen nyugati comics, amit legálisan lehetett kapni hazánkban.
retronom.hu, www.fototac.net

Rahan elvtárs kalandjait a legtöbb magyar a Kockás című képregénylapból ismeri. A Kockás a magyarított Pif Gadget. Arról csak homályos elképzeléseink és súlyos összeesküvés-elméleteink lehetnek, hogy a Kockásnak mi köze a mémekhez, a gyerekkori beszervezéshez, az ideológiai agymosáshoz, a bibliai parancsolatokhoz, vagy a kommunista ifjúsági mozgalmak pontokba tömörített vezérelvéhez és propagandájához, de alap, hogy Rahan is erősíti a népek barátságát, szorgalmasan tanul, a világ és önmaga megismerésére törekszik, igazat mond és igazságosan cselekszik, ahol tud segít, önként szolgálja a közösséget, edzi testét és óvja egészségét. Bátor és fegyelmezett, szereti és védi a természetet, tiszteli szüleit, nevelőit és az idősebbeket. Rahan hatását a tudatra inkább szemléltesse egyik epizódjának rövid kivonata.

Rahan magányosan élt. Mindig arra vette az irányt amerre megpörgetett csontkésének a hegye állt, és általában liánokon szeretett utazni. Mivel Rahan önmaga és a világ megismerésére törekedett egy alkalommal egy tisztás közepén egy olyan fatuskóra bukkant, amit láthatóan nagy tisztelettel öveztek a fa kivágói. A megbecsülést jelezte, hogy a több száz éves fa földben hagyott tuskójának a felületét valakik gondosan fényesre csiszolták, és a tuskó évgyűrűibe kis faékeket vertek. Rahan megfigyelésének éppen ezen szakaszában járt, amikor rátámadt számos őszhajú, aszottestű öregember. Mivel Rahan óvta egészségét és edzette testét,  könnyedén legyűrte erőtlen támadóit, később lőtt nekik egy bivalyt.

www.cizgiroman.gen.tr, http://livre.fnac.com

Miközben Rahan a tonnányi húst vonszolta a vadászat helyszínéről az öregek tábora felé számos fiatal támadta meg, és el akarták venni a zsákmányát. Rahan először szép szóval próbálkozott, majd mivel az nem használt megagyalta fiatal támadóit is. Rahan megetette az öregeket, akik elmesélték neki a fatuskó, azaz az emléktönk sztoriját.

Az emléktönk egy történelemkönyv, az évgyűrűkbe szúrt mini faékek a törzs életének jelentős eseményeit jelzik, de a fiatalok fel akarják gyújtani. Ekkor fiatalok támadtak Rahanra és az öregekre égő fáklyákkal a kézben, olyan sokan, hogy még Rahan sem lett volna képes megakadályozni, hogy a suhancok felgyújtsák az emléktönköt. A megoldás nem meglepő módon hirtelen fordulatként érkezett, mert a támadó és gyújtogatni vágyó fiatalok rosszul lettek, összeestek mind egy szálig.

Az egyikük el tudta mondani, hogy valami kék bogyóból ettek a támadás előtt, az öregek meg tudták az emléktömb történelemből, hogy a kékbogyó mérgező, de a pirosbogyó az ellenmérge. Az epizód végén pedig egy újabb mini faék került az aktuális évgyűrűbe azt jelezvén, hogy újabb jelentős esemény történt a törzs életében.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés