free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Neohippi szétesés és osztrák precizitás

Borsa         Címkék: elektronikus, fesztiválstreetart, goa, wiesen 0 hozzászólás

Wiesen érezhetően nyugatabbra van tőlünk. Az itteni elektro fesztiválon tisztaság volt, és kedves biztonsági őrők. És velünk együtt egy magyar street art delegáció.

Urban Artforms, azaz nagyvárosi művészetek címmel háromnapos fesztivál volt hétvégén a Bécshez közeli Wiesenben, ahol a helyi partiarcok mellett ott volt a közép-európai street art szcéna számos magyar képviselője, és persze mi is.

A megabuli elsősorban az elektronikus zenék ünnepe volt, de azért a magyar graffiti sztárjai is kitettek magukért egy közösségi festészeti porjektben. Beszámolónkból az is kiderül, miért érdemes epret enni a kis osztrák faluban, és, hogy miért gondoljuk azt, hogy még nagyon sokat kell tanulniuk a magyar szervezőknek a nyári fesztiválokat illetően. Wiesen közismert osztrák fesztiválhelyszín, a magyar határ mentén, Eisenstadttól alig negyedórányi autóútra található falu.

www.urbanartforms.com
Nézz még több képet a fesztiválról!

Már 1976 óta rendeznek szabadtéri bulikat a közelben húzódó, barátságos völgykatlanban. A hely szimbóluma a nagyszínpadot rejtő sátor csipkés toronyzata, emellett azonban számos további, kisebb-nagyobb alkalmi építmény is hozzárendelhető az épp aktuális eseményhez. Jazz, reggae, és mindenféle zenei program van itt gyakorlatilag egész nyáron, a helyiek mégsem elégedetlenkednek, inkább kihasználják a fellendülő kereskedelmet és kedvesen fogadják a furcsán támolygó fiatalokat is.

A negyedszer megrendezett Urban Artforms fesztivál a kortárs elektronikus zene és a partivizuálokat vetítő, VJ szcéna ünnepe: három központi színpadon zajlott a többnapos mulatság: a központban elsősorban house és techno szólt hetvenkét órán át megszakítás nélkül, az idén mintha kevésbbé népszerű Drum and Bass, no meg a szintén jelentős, ám zárt szubkultúrát vonzó psytrance goa műfajok kisebb sátrakba szorultak.

www.urbanartforms.com

A "dárenbéz" bulikat nyilván legtöbb olvasónk ismeri Budapestről is, aki azonban még sosem hallott a Goa trance zenéről, nem számít műveletlennek. A műfaj nevét az Indiához tartozó szigetről kapta, ahol egész évben hippimenyország honol, csak trance bulikat tartanak. Ez a zene elsősorban a pszichedelikus hatásokra épít, rajongói legtöbbször batikolt pólós neohippik, vagy rasztahajú természetbarátok.

Mi csütörtök délután érkeztünk a művészi graffitiket készítő Budhatomival és ruhatervező szakos barátnőjével. A terv az volt, hogy a fesztiválon további magyarok csatlakoznak majd delgációnkhoz, és más országokból érkezett művészekkel közösen alkotnak majd valamit. Vendéglátónk, Momo egy huszonéves bécsi graffitis srác, kisebb dombbal elkerített részre vezetett bennünket, ahol gyors és interkulturális lerészegedést követően közös sátorverésbe fogtunk a közben megérkezett többi magyarral, az 1000 % graffiti csoporthoz tartozó, Stark Attilával és Torz Merev Ricsivel. Attilát korábban is ismertük, ő számít az egyik legfelkapottabb fiatal magyar képzőművésznek, könyve, a Kulocity, igazi műfajteremtő munka Magyarországon. Torzmerev munkái az utcán járva köszönnek vissza. Ahogy a weboldalán is látható, ő a felelős a városszerte kiragasztott levágott fejekért, és még számtalan ikonná vált utcai munka dícséri a nevét.

fotó: Tóth Judit

A nemzetköziséget rajtunk kívül egy prágai konstruktivista festőművész és több helybéli street art művész biztosította, a projekt pedig röviden az volt, hogy egymás munkáját kellett kiegészíteni, miközben a folymatról videó készült.

Kibicnek semmi sem drága...

Nekünk a kibic hálás szerepe jutott, fotókat készítettünk, jegyzeteltünk, legfontosabb célunkká azonban hamarosan a kézhez kapott ingyen italbónok minél kreatívabb elköltése vált. Szerénytelenség nélkül állíthatjuk, hogy a három nap alatt mesteri szintre fejlesztettük a rendelkezésre álló választék végigkostolását, miközben beható ismereteket szereztünk a nyugat-európai fesztiválszervezés csodáit illetően is. Bónokat egyetlen kasszánál árusítottak nagy tételben, a legtöbb helyszínen ezekkel lehetett a legegyszerűbben vásárolni 1 jegy/ 1 termék alapon, villámgyorsan, pénzforgalom nélkül. Ha visszavittük az üres műanyagpoharakat, egy eurót visszafizettek a vételárból: nyilván kiszámolták, hogy így sokkal jobban járnak, hiszen a fesztiválon gyakorlatilag nem volt szemét egyáltalán, nem kellett rengeteg pénzt költeni a folyamatos takarításra.

fotó: Tóth Judit

Érdekes megfigyeléseket tettünk az egyes zenei műfajokhoz kapcsolódó kereskedelem tekintetében is. Észrevettük, hogy az említett Goa rajongók legalább akkora vásárlóerőt képeznek, mint egy busszal a fővárosba hozott megyei polgári kör: zászlók, ékszerek, színes tárgyak és fluoreszkáló falvédő mandalák egész univerzumában veszhetett el, aki fogékony az ilyesmire. Bennünket elsősorban a nagyszínpados bulik vonzottak, a második nap végére viszont már mindenre táncoltunk, amiben repetitív basszusokat fedeztünk fel. Egy átbulizott trance DJ szett után például megállapítottuk, hogy egész vicces dolog ez a Goa, különösen, ha az ember körül mindenféle erdei manók és németül kiabáló, rasztafrizurás tündék ugrálnak.

A graffitisek közösségi projektje egyébként remekül sikerült, három napon át ment a festés éjjel-nappal, és akkor sem vált senki kedvetlenné, amikor egyik reggel Budhatomit alvás közben kirabolták lezárt sátrában, Stark Attilát pedig konkrétan körülárkolták és csak azért nem vitték el a hátukon, mert a békésen szendergő festőművész túl nehéznek bizonyult, arra pedig biztosan felébredt volna, ha megkérik másszon elő a sátorból, ne akadályozza a megélhetési fesztiválbűnözők munkáját. Sokat tapasztalt fesztiválozók is megdöbbentek a merészség láttán. Egy egész sátrat ellopni, és úgy, ahogy van, felverve háton elcipelni, na ehhez azért pofa kell.

www.urbanartforms.com

A zenét végig különlegesen jó minőségűnek találtuk, a hangzás tökéletes volt, a sátrakban viszont hajnalban is csak füldugóval lehetett aludni - mondanunk sem kell, ezt ingyen osztogatták mindenhol. Jó volt a meglepetésre teljesen sláger- és hakniszag mentes Groove Armada buli (hallgass bele a brit DJ duó zenéjébe itt), meg az utána következő Pendulum szett is kiemelkedőnek bizonyult a felhozatalból.

Csak ajánlani tudjuk a helyet, és ha a közeljövőben Wiesenben jártok valami fesztiválon, ne hagyjátok ki a faluban árusított kajszibarack méretű epret (5 Euro/kiló), és készüljetek fel arra, hogy a boltokban dél és három között sziesztát tartanak. Vedd tudomásul, hogy a biztonsági őrök udvariasak, és ragaszkodnak a szabályokhoz, a rendőrök hivatalnokként vannak jelen és legfontosabb feladatuk az eltűnt iratokra vonatkozó bejelentések rögzítése, a mentősök mosolyogva segítenek a gyanús fűcsomók és agresszív pitypangvirágok között pánikba esett fiataloknak, a VIP galérián pedig ingyen legyezőket, meg a fesztivál fellépőinek zenéiből mixelt CD-t osztogatnak.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés