free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Epres túróval töltött zsömle

Borsa         Címkék: eper, recept, túró, vacsora, zsemle 0 hozzászólás

Pontos nevét nem tudjuk, nem is az eredeti recept szerint készítettük, de körbeírjuk, hogy miről is van szó: az epres túróval töltött zsemléről. Jó kis nyári vacsora.

Borsamunkatárs nosztalgikus hangulatba került a héten és többször felidézte azokat a családi vacsorákat, amelyeket még nem neki kellett előállítania, hanem a szüleinek, míg ő lobogó hajjal, táncoló lepkék közt, boldogan hintázott az öreg cseresznyefa hatalmas ágán. Na, jó ilyen nem volt, kicsit elragadták az agyát a hollywoodi ufók, de azért mindig kapott vacsorát gyerekkorában. Mivel a menzakoszt már akkoriban is az ehetetlenség határát súrolta, gyakorta volt főtt étel a vacsora, hiszen szülei nem szerették volna, ha a közétkeztetés következményeként gyermekük megáll a fejlődésben.

Így aztán gyakran került tányérjukra a mamája által bulicskunak nevezett étel, ami voltaképpen nem volt más, mint édes-vaníliás túróval töltött, ropogós zsemle. De hogy ezt a nevet honnan kapta az étel, Borsamunkatárs a mai napig nem tudta kideríteni. Az interneten a bulicsku, bulicska szavakra rákeresve, kizárólag ostobácska írásokkal találkozott, ahol a szerzők valami furcsa kényszer, vagy betegség okán, a zenés táncos összejövetelt becézték a fenti szavakkal. Ha elhagyta az s-t, akkor a bulicku szóra kizárólag azonosíthatatlan szláv nyelvű találatok jöttek, amelyekből természetesen még azt sem tudta kideríteni, hogy receptek -e, vagy borotva reklámok. Hagyjuk tehát a nevét szegény ételnek, ami egyébként egy nagyon gyorsan elkészíthető és ideális vacsora. (Szorgalmas borsaszerkesztők utánajártak a szó eredetének is kiderítettük, oroszul a bulocska szó zsömlét jelent. Bármivel is töltik. Vagy nem töltik. Hol van már a kötelező orosz..., ugye.)


Nézd meg hogy kerül a zsömlébe epres túró!

Feltehetőleg egyébként a receptnek lehet valami komolyabban és hosszabban készülő eredetije, amikor nem bolti zsömlébe töltik a túrókrémet, hanem házigyártású, illatos, kelt tésztába. Mindegy, zsömlével is nagyon finom, ráadásul tökéletesen felhasználhatók hozzá a kenyértartó mélyén meglapuló többnapos darabok is. Az eredeti recept mazsolás, vaníliás, citromhéjas tölteléket ír elő, olyasmit, mint amivel a palacsintát töltjük. Ezt szabta Borsamunkatárs kicsit nyáriasabbra, amikor epret kevert hozzá.

Így készül

Fejenként egy zsemlének levágjuk a tetejét és kikaparjuk a belsejét úgy, hogy körülbelül félcentis falvastagsága maradjon. Kívül belül meglocsolgatjuk a pékárut annyi langyos tejjel, hogy ne ázzon szét, de azért szívja magába. Öt dekányi túrót - szintén fejenként - összetörünk, vaníliás porcukorral ízesítjük. Ehhez a mennyiséghez három-négy szem epret veszünk, elturmixoljuk, kevés reszelt citromhéjjal ízesítjük.Az összetört túrót alaposan összeforgatjuk az eperpéppel (ez is mehet a turmixban), majd beletöltjük a kivájt zsemlékbe. Visszatesszük a kalapjukat és kívülről mindegyiket alaposan bevajazzuk. Nem csak a tetőket, hanem a zsömlék oldalát is. Egy hőálló tálat vastagon kivajazunk - vajat használjunk és véletlenül se margarint, mert tönkreteszi az ízét - és beleültetjük a megtöltött zsömléket. 200 fokon, takarás nélkül sütjük őket, így negyedóra alatt fényesek, ropogósak lesznek. Hidegen, melegen egyaránt finom. Kínálhatunk hozzá a tálalásnál némi vaníliás porcukorral ízesített tejfölt is.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés