free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Hangos bohócok és néma szerzetesek

Borsa         Címkék: csendfilm, esélyegyenlőség, kértakör, programajánló 0 hozzászólás

Teszünk róla, hogy akkor se unatkozzatok, ha éppen nem a Borsát olvassátok. Minden péteken megmondjuk, hogy mikor, hol keressétek a szórakozást és a kultúrát.

Fotóikonok, ingyen mulatság a tolerancia jegyében, dizájnékszer kiállítás, bohócparádé, Krétakörmenet és a nagy csend. Programok, melyeket elmoshat az eső és amelyeket biztosan nem. Válasszatok! Borsa programajánl.

Lélek, test, tolerancia

Június 6-án nyílik és augusztus 24-ig marad a Szépművészeti Múzeumban a Lélek és test fotótárlat. A kiállításon a fotóművészet legnagyobb mestereinek ikonikus alkotásait vehetjük szemügyre, valamint olyan műveket is bemutatnak, melyek ugyan még nem fotóikonok, de alkotóik rendkívül fontos szerepet játszottak a fotó története során. Az emberi létezés két esszenciális megközelítése által szervezett tematikus rendbe szedve követhetjük nyomon a fotótörténet esztétikai, illetve technikai változásait: az 1900-as évek legelejétől napjainkig.

Brassai fotó: www.bjp-online.com

Trendi dolog a tolerancia jegyében rendezvényeket tartani, pláne, hogy az ilyen eseményekre leginkább azok szoktak elmenni, akiknek egyébként sincs a toleranciával gondjuk. Akikre viszont ráférne a fejlődés e témában, azok meg többnyire otthon maradnak. Mindenesetre szombaton az Erzsébetvárosi Önkormányzat a Madách téren rendezi meg a Sansz Elysées fesztivált, melynek a kissé erőltetett módon eltorzított néven kívül semmi érdemi köze nincsen a párizsi sugárúthoz. Élményközpontú művészeti fesztivál ígérkezik, mely a vitákra és interakcióra építő esélyegyenlőségi találkozó, valamint a hátrányos helyzetű csoportok civil szervezeteinek működését és termékeit bemutató információs vásár hármasát ötvözi.

A nagyszínpadon elsősorban a hátrányos helyzetű csoportok és területek művészeti reprezentánsaiból válogatott, valamint a többségi-kisebbségi közös fellépést célul kitűző zenei- és mozgásprodukciók futnak. A két színpad között public art jellegű installációk, kiállítások, 10-12 információs stand és a térre kitelepült alkalmi kávéházak - köztük egy ízig-vérig "esélyegyenlő" kávézó, melyben fogyatékossággal élők szolgálnak fel - gondoskodnak az információra, élményre éhes fesztivállátogató kikapcsolódásáról. A kisszínpad és a Castro Kávéház a dokumentumfilm-vetítéseknek, a felolvasásoknak és a kerekasztal-vitáknak ad otthont. A fesztivál este fél kilenctől a Budapest Bár produkció kamara előadásával zárul.

Ékszerek, lufik

A dizájnékszerek szimpatizánsai az Árpád híd pesti hídfőjénél valamikor bútoráruházként funkcionáló épület felé vegyék az irányt a hétvégén, ott rendezik ugyanis a Design Ékszer Láz - hiába ez nem a jól sikerült rendezvénycímek hete lesz - elnevezésű kiállítás és vásárt. Hazai iparművész és kézműves ékszertervezők természetes és mesterséges anyagokból készült egyedi és kisszériás ékszerit lehet majd nézegetni illetve megvásárolni, de lesz dekoltázsverseny, valamint exkluzív ételek és italok is fogyaszthatók.

www.designekszerlaz.hu, www.bohocparade.hu

Vasárnap bohócok tucatjainak felbukkanása várható az Állatkerti körúton. No nem azért, mert bombariadó lesz a Nagycirkuszban, hanem mert ekkor esedékes a második Bohócparádé. A nem bohócfóbiás gyerekeket - akár Állatkert vagy Vidámpark látogatással egybekötve - érdemes rá kivinni. Lesz minden, ami bohócok jelenléte esetén elvárható, délután négykor pedig tömeges lufieregetésben csúcsosodik ki az esemény.

Krétakörmenet, szerzetesek

Hazánk egyik legsikeresebb független színházi társulatának, a Krétakörnek az életében az évad végével lezárul egy korszak, felhagynak ugyanis eddigi repertoárjukkal. Mielőtt azonban újrarajzolnák a kört, június 10. és 12. között, a Trafóban, Krétakörmenet címmel áttekintést nyújtanak az elmúlt időszak munkájáról. Visszakanyarodva a legutóbbi fordulóponthoz, felidézik 2002-ből az előző periódus utolsó, s az új első produkcióját. A Leonce és Lénából kiindulva megmutatják miként alakult a Hamlet-motívum Schilling Árpád rendezéseiben a Sirájon át a hamlet.ws-ig. A HazámHazámat a FEKETEországgal párba állítva pedig felelevenítik Magyarország rendszerváltás utáni történetének sajátos, krétakörös olvasatát.

www.ll.kretakor.hu, www.siraj.kretakor.hu, www.port.hu

Június 12-én a magyar mozik is bemutatják Philip Gröning 2005-ben készült, sajátos atmoszférájú csendfilmjét, A nagy csendet. A rendező egy évre beköltözött a Grenoble közelében lévő karthauzi kolostorba, mely Európában az egyik legszigorúbb rendház. Odaadással, ám távolságtartóan filmezte a szerzeteseket. A négy évszakban, a nap minden órájában megörökítette őket, úgy, hogy jelenléte a teljes csend jegyében telt. A néző részesévé válhat e kolostor életének, hogyan telnek az imádság órái, a keresztény szertartások, az együttlétek a hegyekben, a templomi szertartások idején, a magányos órák, a csendek és harangok idején. Nem mindennapi dokumentumfilm készült, méltó a kolostor életéhez, a csend hangjain meséli el egy zárt közösség aszkétikus, ugyanakkor felemelő életét.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés