free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Kiskorú, gyilkos gengszterek

Krisztina O'Brien         Címkék: banda, gengszter, gyerekek, gyilkosság, london 0 hozzászólás

Londonban sokan már nyolcévesen bandatagok, és az utcai harcok miatt nem érik meg a felnőttkort. Londoni Borsamunkatárs szerint London lett Európa Los Angelese.

London bensőbb bugyraiban több rivalizáló gengszterbanda áll egymással állandó háborúban, sokszor olyan komolytalan okok miatt, mint egy park használata. Általánosak az utcai verekedések, az elmúlt időszakban négy kiskorút megkéseltek, egyet kalapáccsal agyonvertek, többet pedig ceremoniális körülmények között agyonlőttek. A bűncselekmények száma egyre több, a betörések, lopások, rablások egyre durvulnak és az eseteknek "civil" (a bandákon kívüli) halálos áldozatai is vannak.

A Scotland Yard adatai szerint a fővárosban, több mint 160 "crew" (így nevezik magukat a gengsztercsoportok az amerikai szleng alapján) létezik több, mint 5000 taggal. A csoportok kisebb-nagyobb fegyver és kábítószer kereskedelemmel foglalkoznak, egy hagyományos crew többnyire tizenévesekből áll, a legidősebb tagja sem több 22-nél. A szokás az, hogy az idősebbek szervezik be a fiatalabbakat utánpótlásnak, a kisebbek feladata pedig, hogy eldugják a kábítószereket és különböző helyszínekre szállítsák a fegyvereket. A tradíció abból alakult, hogy ezeket a srácokat lehetetlen elkapni, mert a büntetőjogi felelősségre vonás az Egyesült Királyságban csak tízéves kortól lehetséges. Emiatt előfordul, hogy már 8 évesen beszerveznek valakit fullajtárnak. A korai tréning miatt a srácok már 12-14 évesen érett utcai bűnözők, késekkel járkálnak, és az erőszak hozzá tartozik a mindennapjaikhoz.London fekete negyedében, Brixton-ban működik a két leghírhedtebb angol banda: a Peel Dem Crew és a Muslim Boys, de a város más részein is számos olyan csoport van, akik komoly befolyással bírnak. A Ghetto Boys (Deptford), a Peckham Boys (Peckham), és a South Man Syndicate (Tooting, Streatham, Thornton Heat) bandák mindegyikével külön részleg foglakozik a Scotland Yard-on. Ezek a bandák a szegénység miatt és sokszor a brutális családi körülmények elől kényszerülnek a gengszter életre, ami persze nem mentség, de a jelenség az urbán társadalom kellemetlen mellékterméke.

A bandába tömörülésnek van azonban egy újabb generációja. Az amerikai East Coast/West Coast bandák stílusát sokszor az utolsó apró részletig utánozó fiatal csoportok gombamód szaporodnak. Ezeknek a csoportoknak a fent említett bandák nagy példaképei, de a srácok sokszor nem kényszerűségből verődnek össze, hanem divatból vagyis inkább vélt, mint valós okokból. Sokuk ráadásul jómódú középosztálybeli szülők gyermeke. Az újabb összetűzések közül nem egy London előkelőbb negyedeiben történt.Az agresszív videójátékokon felnőtt bandatagok bizarr neveket adnak maguknak, fegyverekkel fényképezkednek, gangsta RAP stílusban mesélnek bűneikről az interneten. Ezeknek a bandáknak a tagja 16 éven aluliak, akik szeretik azt gondolni, hogy komoly és körmönfont emberek, akik ismerik az utca törvényeit. Mivel többségük nem az utcán nőtt fel és igen fiatal, kényeztetett családi helyzeténél fogva nincs teljes tudatában annak, mi zajlik körülötte, pláne, hogy mibe keveredik, csak amikor már végzetesen késő.

Élt 16 évet

Alex Mulamba, maszkkal és kapucnisan látható az interneten, a Man Dem Crew weboldalán, ahogy egy igazinak látszó pisztolyt szegez a kamerának. Az, hogy a fiú gengszter volt teljes sokként érte a szülőket a fiú halálakor. Ők semmit sem tudtak fiúk titkos életéről, aki csendes, jó tanuló volt és elektromérnöknek készült.

http://moderntribalist.blogspot.com

Egy csütörtöki napon, a 16 éves fiú elmenet házúról, hogy sikeres vizsgáit megünnepelje, és soha nem tért vissza. Alexet - vagy Tini Alient, ahogy a bandában és a neten ismerték - haza fele menet a rivális banda tíz tagja körbevette, megverte és az egyikük szíven szúrta a fiút egy késsel vagy kardal. A kórházban belehalt sérüléseibe.

Stefan Persaud szintén 16 évesen lett A Take Them Out és a Till Death csoportok háborúskodásának az áldozata. Stefant Norwoodba kerítette be egy tucat fiatal, - akik közül a legfiatalabb alig volt 14 éves - és förtelmes brutalitással agyonverték kalapáccsal, ököllel, ezután pedig téglát dobtak az arcára. A fiú azért volt "stoned", hogy megtanítsák a tiszteletre, és 30 különböző sebbel vitték kórházba, de nem tudták megmenteni.

www.croydonguardian.co.uk, http://stlcofcc.wordpress.com

Az esetnek szemtanúja is volt Eunice Fearin, aki a következőket vallotta: "Öklöket láttam, és hogy egy csapata srác a földre ránt egy fiút és nem engedi felállni. Láttam ahogy az egyik srác újból meg újból lecsap a fiú fejére egy kalapáccsal. Sokszor lecsapott, az egyik kezével fogta a srác fejét a másikkal meg ütötte." Két 18 és egy 17 éves gyereket - akik mindegyike tagadta a tettét - a kiskorúak börtönében a fiatalkorúaknak járó legszigorúbb büntetéssel sújtottak. Egy 14 éves fiú - aki ugyancsak részt vett a gyilkosságban - pedig négy évre került javítóintézetbe.

1. Kiskorú, gyilkos gengszterek
2. Öljétek meg, öljétek meg!LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés