free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Szingli-művészet

Borsa         Címkék: divatos, irodalom, művészet, nők, szingli 0 hozzászólás

A társadalmi, szociális problémák leképeződnek a művészetben is. A szingli művészet megjelenése természetes folyamatnak is tűnhet, bár sokszor inkább marketingfogás.

Bár fogalmilag elég esetlenül definiálható, hogy mi is pontosan ez a művészet, vagy hogy kiknek a művészete, de a szingliséget, vagyis az egyedüllét központi kérdését/tragédiáját választja tárgyának. Az egyedüllét pedig univerzális problémája az emberiségnek, nemcsak a művészetek, de a filozófia is lelkesen kutatja már évezredek óta. Így nem beszélhetnénk igazán aktuális problémáról, hiszen a közelmúltban betörő szingliségi kérdéskör valójában mindig is létezett. Ha tetszik, ha nem, egy agglegény is szingli, ahogyan a múlt század vénlányai is azok voltak, csak akkor még senki sem használta rájuk ezt a csúf, angolból magyarított szót.

www.trailerfan.com

Mindenesetre az autentikus szingli irodalom Helen Fielding  Bridget Jones paradigmája körül robbant, bár hasonló köntösben nyilatkozott Nick Hornby is a Pop, csajok, satöbbiben, csak ugye ő a hímek felől futott neki a szingliségi szerepkörnek. Szűken mérve a szingli szót manapság kizárólag a fiatal, értelmiségi és anyagilag független nőkre használjuk, akik nem kényszerből, hanem önmegvalósítási folyamataik hozományaként mellőzik szándékosan életükből a hosszú távú kapcsolatokat.

Mivel a karrier, lakhatás és anyagi téren nincsenek gondjaik, ezért tudnak százszázalékosan a párkapcsolati problémáikon pörögni. Nézzük csak meg Candace Bushnell írásaiban szereplő New York-i szinglijeinket (Szex és New York), akik ugyan keresnek valamiféle ködös "nagy Ő" figurát, azonban alapjáraton mégiscsak a függetlenség mámorító gondtalansága boldogítja őket - persze csak egy ideig. Vagyis ha nincs gond, akkor csinálnak maguknak. Bushnell tökéletesen steril alapot szerkesztett a modern nők és férfiak összeférhetetlenségére, ami a sziporkázó önirónia és az abszurd helyzetek miatt válhatott vizuális közkinccsé is. Ez a nőtípus rögtön a vászonra illetve a képernyőkre kívánkozott, és sokak által irigyelt ideálkapitalista zsánert teremtett.

www.candacebushnell.com

Némiképp más a helyzet az itthoni irodalmi fronton, ahol Terézanyu próbált dűlőre jutni a hímek között, bár az ő létszituációja is teljesen valószerűtlennek mondható, azért Rácz Zsuzsa regénykaraktere a munkanélküliség démonával és a családtagok devianciájával is rendre megküzd. Vagy éppen a magyar származású német írónő, Ildikó von Kürthy regényeit is emlegethetnénk, aki 30 körüli súly- és önbizalom-problémás szinglikről értekezik munkáiban (Mikor hívsz már, te gazember?, Szívzökkenő, Pasit vissza nem adok!).

Az irodalmi és filmes oldal tulajdonképpen teljesen kézenfekvőnek mutatja magát, de vajon mi a helyzet a képzőművészetek terén? Hiszen eddig is voltak úgymond autentikus "szingli" képzőművészek, akik a lelkükben lakó kétségeket festették, rajzolták, fotózták le. De akkor hogyan különböztessük meg a hagyományos énkereső identitást és a divatos szingli művészetet? A dolog annyiból egyszerű, hogy a szingli művészet nem átallja néven nevezni magát, másrészt a tipikus sztereotip felhangokkal kampányol. Ehhez példának elég csak az újfeminista mozgalmakat említeni, amik a keleti és nyugati régiókban ugyanúgy hódítottak, csak némi időeltolódással. A mai kelet-európai nők nagyban idealizálják a nyugatról jött mintákat, mind az életben, mind a művészetekben, mind pedig a filmvásznon.

www.port.hu, www.netzeitung.de

Tehát a rengeteg sztereotípia, ami bennünk él magáról a szingli fogalmáról, az mind helyes. Ha nagyon bele akarnánk magyarázni, akkor egyértelmű marketingfogásként értékelnénk mindent, ami ennek a szónak a vonzáskörzetébe kerül, igen, a művészeteket is. Mert a pejoratív felhang - akárcsak az angolszász chicklit, vagyis csirkeirodalom esetében - nem az egyedülálló nőknek szól, hanem a fogalmi sivárságnak és felületes problémafeszegetésnek, ami miatt sokkal szerencsésebb, ha a valóban nőkre koncentráló irodalom marad női és nem sablonosan szingli. Vagy ha már az, akkor legyen anti, újító és ellenlábas, mint Sümegi Noéminek Lukács Eszter álnéven írt naplóregénye.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés