free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Szingli-művészet

Borsa         Címkék: divatos, irodalom, művészet, nők, szingli 0 hozzászólás

A társadalmi, szociális problémák leképeződnek a művészetben is. A szingli művészet megjelenése természetes folyamatnak is tűnhet, bár sokszor inkább marketingfogás.

Bár fogalmilag elég esetlenül definiálható, hogy mi is pontosan ez a művészet, vagy hogy kiknek a művészete, de a szingliséget, vagyis az egyedüllét központi kérdését/tragédiáját választja tárgyának. Az egyedüllét pedig univerzális problémája az emberiségnek, nemcsak a művészetek, de a filozófia is lelkesen kutatja már évezredek óta. Így nem beszélhetnénk igazán aktuális problémáról, hiszen a közelmúltban betörő szingliségi kérdéskör valójában mindig is létezett. Ha tetszik, ha nem, egy agglegény is szingli, ahogyan a múlt század vénlányai is azok voltak, csak akkor még senki sem használta rájuk ezt a csúf, angolból magyarított szót.

www.trailerfan.com

Mindenesetre az autentikus szingli irodalom Helen Fielding  Bridget Jones paradigmája körül robbant, bár hasonló köntösben nyilatkozott Nick Hornby is a Pop, csajok, satöbbiben, csak ugye ő a hímek felől futott neki a szingliségi szerepkörnek. Szűken mérve a szingli szót manapság kizárólag a fiatal, értelmiségi és anyagilag független nőkre használjuk, akik nem kényszerből, hanem önmegvalósítási folyamataik hozományaként mellőzik szándékosan életükből a hosszú távú kapcsolatokat.

Mivel a karrier, lakhatás és anyagi téren nincsenek gondjaik, ezért tudnak százszázalékosan a párkapcsolati problémáikon pörögni. Nézzük csak meg Candace Bushnell írásaiban szereplő New York-i szinglijeinket (Szex és New York), akik ugyan keresnek valamiféle ködös "nagy Ő" figurát, azonban alapjáraton mégiscsak a függetlenség mámorító gondtalansága boldogítja őket - persze csak egy ideig. Vagyis ha nincs gond, akkor csinálnak maguknak. Bushnell tökéletesen steril alapot szerkesztett a modern nők és férfiak összeférhetetlenségére, ami a sziporkázó önirónia és az abszurd helyzetek miatt válhatott vizuális közkinccsé is. Ez a nőtípus rögtön a vászonra illetve a képernyőkre kívánkozott, és sokak által irigyelt ideálkapitalista zsánert teremtett.

www.candacebushnell.com

Némiképp más a helyzet az itthoni irodalmi fronton, ahol Terézanyu próbált dűlőre jutni a hímek között, bár az ő létszituációja is teljesen valószerűtlennek mondható, azért Rácz Zsuzsa regénykaraktere a munkanélküliség démonával és a családtagok devianciájával is rendre megküzd. Vagy éppen a magyar származású német írónő, Ildikó von Kürthy regényeit is emlegethetnénk, aki 30 körüli súly- és önbizalom-problémás szinglikről értekezik munkáiban (Mikor hívsz már, te gazember?, Szívzökkenő, Pasit vissza nem adok!).

Az irodalmi és filmes oldal tulajdonképpen teljesen kézenfekvőnek mutatja magát, de vajon mi a helyzet a képzőművészetek terén? Hiszen eddig is voltak úgymond autentikus "szingli" képzőművészek, akik a lelkükben lakó kétségeket festették, rajzolták, fotózták le. De akkor hogyan különböztessük meg a hagyományos énkereső identitást és a divatos szingli művészetet? A dolog annyiból egyszerű, hogy a szingli művészet nem átallja néven nevezni magát, másrészt a tipikus sztereotip felhangokkal kampányol. Ehhez példának elég csak az újfeminista mozgalmakat említeni, amik a keleti és nyugati régiókban ugyanúgy hódítottak, csak némi időeltolódással. A mai kelet-európai nők nagyban idealizálják a nyugatról jött mintákat, mind az életben, mind a művészetekben, mind pedig a filmvásznon.

www.port.hu, www.netzeitung.de

Tehát a rengeteg sztereotípia, ami bennünk él magáról a szingli fogalmáról, az mind helyes. Ha nagyon bele akarnánk magyarázni, akkor egyértelmű marketingfogásként értékelnénk mindent, ami ennek a szónak a vonzáskörzetébe kerül, igen, a művészeteket is. Mert a pejoratív felhang - akárcsak az angolszász chicklit, vagyis csirkeirodalom esetében - nem az egyedülálló nőknek szól, hanem a fogalmi sivárságnak és felületes problémafeszegetésnek, ami miatt sokkal szerencsésebb, ha a valóban nőkre koncentráló irodalom marad női és nem sablonosan szingli. Vagy ha már az, akkor legyen anti, újító és ellenlábas, mint Sümegi Noéminek Lukács Eszter álnéven írt naplóregénye.Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés