free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

5 tipp ökogrillezéshez

Borsa         Címkék: grill, környezetszennyezés, lista, öko, természet 0 hozzászólás

Nem gondolnánk, de egy grillparti meglehetősen környezetromboló szórakozás. Elmondjuk miért, és azt is, hogy csinálhatjuk másképp. Öt tipp ökogrillezéshez.

Grillsütés után nem kell mosogatni - szól a kerti partik törvénye, hiszen a vendégek műanyag tányérokról esznek műanyag villával, a tűzhelyen pedig órákig izzik a faszén, lábasok, serpenyők sem kellenek. Nem akarunk ünneprontók lenni, de bizony egy hangulatos nyári sütögetéssel annyi vegyi szemetet termelünk, ami több ezer év múlva sem bomlik majd el teljesen.

Nyáron nagyobb kedvvel mozdulunk ki otthonról, hosszú hétvégézünk, vendégségbe járunk, sorra kapjuk a vacsorameghívásokat, hisz mindenki, akinek kertje van ilyenkor rendez kerti sütögetést. A nyári kerti partik az utóbbi időben szinte szétválaszthatatlanul összeforrtak a grillezéssel, alig van olyan baráti vagy családi összejövetel, ahol nem része a programnak a szénfüstös hússzeletek fogyasztása. Na persze, mert grillezni olyan egyszerű, a magazinok szakácsrovataiból már mindannyian megtanultuk, hogyan készül a mustáros, a borsos és a zöld fűszeres pác, elrontani nem lehet, ha mégis, az sem baj, hiszen mire megsül a hús, addigra már mindenki farkaséhes, vagy legalább annyira illuminált, hogy ne tegye szóvá.

Az utolsó dolog, ami egy tóparthoz közeli kerti grillpartin sült csirkecombbal a kézben az ember eszébe jut, az valószínűleg a globális felmelegedés, a föld, meg a széndioxid ujjlenyomat. Pedig gondoljunk csak bele, mennyi káros anyagot juttatunk a levegőbe, mire a tányérunkban unatkozó saláta mellé kerül a mustáros tarja, vagy a csirkenyárs. A faszén füstje, a gyújtó folyadék, a vacsora után még órákig hangulatosan izzó széndarabok, műanyag poharak és tányérok mind-mind károsan hatnak környezetünkre, hozzájárulnak a globális felmelegedéshez. Persze azért még nem kell lemondani a grillezés örömeiről, nem kell környezettudatosságból kizárólag nyers répát rágcsálni, elég az is ha kicsit tudatosabban sütögetünk a kertben. Van öt ippünk, hogyan lehet zöldebb a kerti grillparti.

www.pureenergysystems.comVegyünk környezetbarát a grillsütőt!

Nem mindegy, hogy milyen grillsütőt használunk, akármilyen furcsán is hangzik, de az elektromos árammal illetve gázzal működő sütők sokkal környezetkímélőbbek. Ezeknél ugyanis sokkal kevesebb az elpazarolt hő mennyisége, hiszen az csupán egy irányba távozik. A faszénnel működő sütőknek minden oldala forró, a hő nagy része nem hasznosul, ráadásul sokkal több szenet kell elégetni ahhoz, hogy ugyanolyan forrón maradjon a sütőfelület. Aki nem akar lemondani az autentikus füstös ízről, az használjon jó minőségű, jól szigetelt sütőt. Bár ezek általában drágábbak, megérik az árukat, hiszen sokkal takarékosabban lehet használni őket. Ma már léteznek szolár grillsütők is, ezeket azonban csak azoknak a fanatikusoknak ajánljuk, akiknek van türelmük kivárni, amíg a nap felmelegíti a sütőlapot, ami akár órákba is telhet.

Szenet csak természeteset!

A faszén minősége, fajtája rengeteget számít, a gyújtófolyadékkal impregnált szenek például kifejezetten környezetszennyezőek, hiszen az égés során rengeteg káros anyagot bocsátanak a levegőbe.  A legjobb, ha minél természetesebb anyagot választunk, olyan szenet illetve brikettet, ami minél kevesebb hozzáadott kemikáliát tartalmaz. Ezek a tüzelők ráadásul a legolcsóbbak, és a teljesen természetes faszénből hátramaradt hamut a komposztba is nyugodtan bele lehet keverni.

 

Oltsuk el a parazsat!

A legtöbb esetben a sütés végén még hosszú ideig parázslik a szén a grillsütőben, úgy hogy közben nem sül rajta semmi. Talán még sosem gondoltunk bele, de ez hatalmas pazarlás, felesleges pénzkidobás, ráadásul a környezetet is szennyezi. Ha végeztünk a sütögetéssel, takarjuk le a parazsat, úgy hogy egyáltalán ne jusson oxigénhez, így hamarabb elalszik, és a legközelebbi sütésnél is felhasználható.Legyen környezetkímélő a teríték!

Az újrahasznosítás nem csak a faszénre vonatkozik, hanem az egyéb grillezésnél használt eszközökre, tálcákra, tányérokra, nyársakra is. A legjobb, ha ezek nem egyszer használatosak, hanem strapabíró, jó minőségű darabok, fémből készült nyársak, rácsok, tálcák. Ha félted a porcelánokat, használj újrahasznosított műanyagból készült tányérokat illetve evőeszközöket, ma már ezek között is lehet jobb minőségűeket találni, olyanokat, amik akár egy-két mosogatást is kibírnak.


Vásároljunk helyben!

A szupermarketek helyett inkább a helyi piacról, a helyi termelőktől szerezzük be a húst és a zöldségeket. A nagy áruházakban megvásárolható csirke, marha és paradicsom sokszor több száz kilométert is utazik. Az ételek szállítása nagyban hozzájárul a klímaváltozáshoz, ezért nem mindegy, hogy honnan származik a hús és a zöldség, amit megeszel. A piacon ráadásul sokkal olcsóbban, közvetlenül a termelőtől lehet vásárolni, így sokkal több információt is megtudhatunk az étel eredetéről.
LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés