free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Pozitív vibrációk és raszta szív

Szirmai Hedvig         Címkék: bobmarley, raszta, reggae, vallás, zene 1 hozzászólás

Egy etióp császár, egy vallás, pozitív gondolkodás - ezeket a látszólag egymástól távoleső dolgokat a reggea köti össze. Folytatjuk zenei felvilágosításunkat. Reggae.

Éjjel-nappal szól a rádiónk, az utcán is fülhallgatóval járunk, és imádunk koncerteken csápolni. Ám a könnyű zenei művajok tekintetében gyakori a zűrzavar a fejekben, Borsa tisztázni próbál egyet s mást. Az indie után most a reggae-ről mesélünk nektek.

Mindig is szerettem volna berasztásítani a hajamat, de csak egy szép színes tincsig jutottam. Azt mondták a hozzáértők, hogy nincs elég hajam a raszta frizurához, én meg szép lassan letettem róla. A tincset vagy fél évig büszkén hordtam, igazi rasztaman fonta a hajamba külföldön egy kultpiacon. Semmi közöm nem volt a rasztafarizmushoz, csak azért kellett az a kis hajdísz, mert nagyon tetszett. Aztán, ahogy nőtt a hajam, a tincs egyszer csak kezelhetetlenné vált, ki kellett bontani. Szomorú voltam, de a színes cérnákat sokáig őriztem egy gyufásdobozban. Talán még most is megvan egy fiók aljában.A reggae-ről mindig az jut eszembe, amikor életemben először táncoltam egy igazi karibi reggae zenekar buliján a szépemlékű ős West balkánban, a Kopaszi gáton. A Ladánybenés Tibit arról kérdezgettem, ki lesz a legnagyobb dobás az este. Közölte, hogy egy karibi banda, a Guadeloup szigetről. Nevetve, hitetlenkedve fogadtam a hírt, de később megkövettem. A színpadon tekintélyes ganjafelhőben csupa rasztahajú feka zenélt, és remek volt a hangulat. Gondolatban Kingstonban voltam és magával ragadott a zene ritmusa. Akkor még annyit tudtam a reggae-ről, ami a színpadról átjött.

Szubjektív reggae top 12 Bodnár Tibortól

Skatalites: Latin Goes Ska - remek ska nóta, minden reggae party-n játszom, ha DJ-zek…

Bob Marley: Rastaman Vibration - Positive! - Marley szerint a reggae pozitív vibráció…szerintem is.

Lee Scratch Perry: Dreadlocks In Moonlight - Perry nem maradhat le semmilyen reggae listáról…

Burning spear: Columbus - az ős arawak indiánok a mai napig élnének, ha Columbus nem jár arra.

Yellowman: Jamaica nice - a korai dancehall legnagyobb alakja és legnagyobb nótája, ráadásul 2007-ben a Reggae Camp-en is hallhattuk…

Buju Banton: Champion - a kőkemény dancehall egyik legjobb nótája a reszelős hangú Buju-tól.

Steel Pulse: Steppin Out - az egyik legjobban megkomponált roots reggae dal…

Max Romeo: War inna Babylon - alapmű, ami ráadásul Lee Scratch Perry munkája.

Israel vibration: Fallin in angel - egyszerűen fantasztikus.

Third world: Rhythm of life - mert a reggae tényleg az élet ritmusa.

Abyssinians: Satta massa ganna - igazi rasta reggae, ráadásul mi is játsszuk.

Peter Tosh: Bush doctor - jó kis ganjalegalizáló cucc.

Ha jól belegondolok, ma tíz koncertre járó emberből tizenegy Bob Marley-t említi, ha megkérdezem, mi jut eszébe a reggae-ről. Ha azt is meg merem kérdezni, ki is volt ő valójában, akkor maximum Jamaicát, a No woman no cry-t és a Stand up for your rightot említik.

A reggae kultúra zeneileg és külsőségeiben is jelen van Európában, így Magyarországon is: divat a rasztahaj és némelyek szerint a marihuánás cigaretta. Jamaica nagyon messze van, de bármily meglepő, a klasszikus reggae nálunk is népszerű. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy 23 éve létezik a Ladánybene 27, a stílus magyar helytartója. A Borsa azt a nem egyszerű célt tűzte ki maga elé, hogy rendet vágjon a fejekben reggae és raszta ügyben. Ennek érdekében a Ladánybene 27 gitárosát, Bodnár Tibort vonszolta a klaviatúra elé.

www.lb27.hu

Bodnár Tibor definíciója szerint: a reggae Jamaica zenéje. Szokták mondani, hogy népzene, de nem az, csak az 50-es, 60-as évek óta létezik. A rocksteady és a ska előzte meg. Valahogy úgy alakult ki, hogy az amerikai rádiókból átszűrődő rockandroll és jazz hatott a szegény sorban élő jamaicaiakra, akiknek nyomorukban a zene vált a legfontosabbá. A kezdeti időkben a fúvósokat előtérbe toló klubzenekarok játszottak skat, ami akkoriban igazi tánczene volt. Az 50-es, 60-as évek alapvető slágerei a My boy lollipop és a Skatalites dalai. Utóbbi igazi bulizene: ska és jazz egyszerre.

Jamaicában néhány producer és sok pici, egyszerű stúdió működött, akik hangmérnököket, zenészeket, zeneszerzőket foglalkoztattak. A stúdióban elkészítették az alapokat, az utcáról betévedt emberek pedig ráénekelhettek. Egy-egy dub plate használatával rengeteg verzió született. Az egyik leghíresebb producer Sir Coxsone Dodd, a Studio One tulajdonosa volt, akinél sok zenész és énekes fordult meg. A dalokat rögzítették, a helyi lemezgyár hét hüvelykes lemezeket préselt manufakturális módszerekkel. A jamaicai Irie fm csak reggae-t játszott, a rádiónak és a sound systemek bulijainak köszönhetően gyorsan terjedtek a legfrissebb zenék.

www.urbanimage.tv, www.reggae-wise.eu

A dj-k hangfalakból, erősítőből, bakelitlejátszóból, effektekből álló felszerelésüket az utcákon állították fel, és már szólhatott is a zene - bárhol, akár a város közepén is. A selecta lemezeket válogatott, a dj egymásba keverte a különböző tempójú dalokat, az effektező hozzátette a különleges hangzásokat és az mc-k szövegeket rögtönöztek az alapokra. Ez a sound system.

Az mc-k amolyan kisbírók, hírtovábbító emberek lettek: helyi híreket, társadalmi eseményeket, pletykákat szőttek bele a dalok szövegeibe, de sokan énekesek is voltak egyben. Néprádiószerű szerepet töltöttek be a városokban. A sound systemek a legfrissebb zenéket nyomták, igazi fekamuzsika szólt az utcákon mindenfelé, de Kingston volt a központ. Ezek a sound systemek a mai napig jellemzőek a városra, 99-ben én is találkoztam a jelenséggel Jamaicában.
A reggae királya: Bob Marley

Bob Marley egy énektrióban kezdte Bunny Wailerrel és Peter Tosh-sal The Wailers néven kiugrottak a korai skából, a reggae felé lassuló zenét játszottak. Erre a legjobb példa a világhírű One love című daluk. Mivel a reggae inkább zeneközpontú stílus volt, sokszor nem az előadó személye volt a legfontosabb, de néhányan mégis kiemelkedtek a többiek közül. Például U-Roy és Bob Marley szépen lassan kezdtek sztárrá válni.

www.primary.uk.com, www.top-10.us

A Wailers már nem énektrió, hanem zenekar lett, élőben játszottak és lassan megszületett a roots reggae. Egyre fontosabb lett a dob és basszus szerepe. A reggae-ben a one drop stílusú dobolás alapvető, ma is ez a meghatározó. A tempó nagyon hasonlít az emberi szívverés ritmusához.

1. Pozitív vibrációk és raszta szív
2. Raszta mint vallás és nyelvIlyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés