free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Pozitív vibrációk és raszta szív

Szirmai Hedvig         Címkék: bobmarley, raszta, reggae, vallás, zene 1 hozzászólás

Egy etióp császár, egy vallás, pozitív gondolkodás - ezeket a látszólag egymástól távoleső dolgokat a reggea köti össze. Folytatjuk zenei felvilágosításunkat. Reggae.

Éjjel-nappal szól a rádiónk, az utcán is fülhallgatóval járunk, és imádunk koncerteken csápolni. Ám a könnyű zenei művajok tekintetében gyakori a zűrzavar a fejekben, Borsa tisztázni próbál egyet s mást. Az indie után most a reggae-ről mesélünk nektek.

Mindig is szerettem volna berasztásítani a hajamat, de csak egy szép színes tincsig jutottam. Azt mondták a hozzáértők, hogy nincs elég hajam a raszta frizurához, én meg szép lassan letettem róla. A tincset vagy fél évig büszkén hordtam, igazi rasztaman fonta a hajamba külföldön egy kultpiacon. Semmi közöm nem volt a rasztafarizmushoz, csak azért kellett az a kis hajdísz, mert nagyon tetszett. Aztán, ahogy nőtt a hajam, a tincs egyszer csak kezelhetetlenné vált, ki kellett bontani. Szomorú voltam, de a színes cérnákat sokáig őriztem egy gyufásdobozban. Talán még most is megvan egy fiók aljában.A reggae-ről mindig az jut eszembe, amikor életemben először táncoltam egy igazi karibi reggae zenekar buliján a szépemlékű ős West balkánban, a Kopaszi gáton. A Ladánybenés Tibit arról kérdezgettem, ki lesz a legnagyobb dobás az este. Közölte, hogy egy karibi banda, a Guadeloup szigetről. Nevetve, hitetlenkedve fogadtam a hírt, de később megkövettem. A színpadon tekintélyes ganjafelhőben csupa rasztahajú feka zenélt, és remek volt a hangulat. Gondolatban Kingstonban voltam és magával ragadott a zene ritmusa. Akkor még annyit tudtam a reggae-ről, ami a színpadról átjött.

Szubjektív reggae top 12 Bodnár Tibortól

Skatalites: Latin Goes Ska - remek ska nóta, minden reggae party-n játszom, ha DJ-zek…

Bob Marley: Rastaman Vibration - Positive! - Marley szerint a reggae pozitív vibráció…szerintem is.

Lee Scratch Perry: Dreadlocks In Moonlight - Perry nem maradhat le semmilyen reggae listáról…

Burning spear: Columbus - az ős arawak indiánok a mai napig élnének, ha Columbus nem jár arra.

Yellowman: Jamaica nice - a korai dancehall legnagyobb alakja és legnagyobb nótája, ráadásul 2007-ben a Reggae Camp-en is hallhattuk…

Buju Banton: Champion - a kőkemény dancehall egyik legjobb nótája a reszelős hangú Buju-tól.

Steel Pulse: Steppin Out - az egyik legjobban megkomponált roots reggae dal…

Max Romeo: War inna Babylon - alapmű, ami ráadásul Lee Scratch Perry munkája.

Israel vibration: Fallin in angel - egyszerűen fantasztikus.

Third world: Rhythm of life - mert a reggae tényleg az élet ritmusa.

Abyssinians: Satta massa ganna - igazi rasta reggae, ráadásul mi is játsszuk.

Peter Tosh: Bush doctor - jó kis ganjalegalizáló cucc.

Ha jól belegondolok, ma tíz koncertre járó emberből tizenegy Bob Marley-t említi, ha megkérdezem, mi jut eszébe a reggae-ről. Ha azt is meg merem kérdezni, ki is volt ő valójában, akkor maximum Jamaicát, a No woman no cry-t és a Stand up for your rightot említik.

A reggae kultúra zeneileg és külsőségeiben is jelen van Európában, így Magyarországon is: divat a rasztahaj és némelyek szerint a marihuánás cigaretta. Jamaica nagyon messze van, de bármily meglepő, a klasszikus reggae nálunk is népszerű. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy 23 éve létezik a Ladánybene 27, a stílus magyar helytartója. A Borsa azt a nem egyszerű célt tűzte ki maga elé, hogy rendet vágjon a fejekben reggae és raszta ügyben. Ennek érdekében a Ladánybene 27 gitárosát, Bodnár Tibort vonszolta a klaviatúra elé.

www.lb27.hu

Bodnár Tibor definíciója szerint: a reggae Jamaica zenéje. Szokták mondani, hogy népzene, de nem az, csak az 50-es, 60-as évek óta létezik. A rocksteady és a ska előzte meg. Valahogy úgy alakult ki, hogy az amerikai rádiókból átszűrődő rockandroll és jazz hatott a szegény sorban élő jamaicaiakra, akiknek nyomorukban a zene vált a legfontosabbá. A kezdeti időkben a fúvósokat előtérbe toló klubzenekarok játszottak skat, ami akkoriban igazi tánczene volt. Az 50-es, 60-as évek alapvető slágerei a My boy lollipop és a Skatalites dalai. Utóbbi igazi bulizene: ska és jazz egyszerre.

Jamaicában néhány producer és sok pici, egyszerű stúdió működött, akik hangmérnököket, zenészeket, zeneszerzőket foglalkoztattak. A stúdióban elkészítették az alapokat, az utcáról betévedt emberek pedig ráénekelhettek. Egy-egy dub plate használatával rengeteg verzió született. Az egyik leghíresebb producer Sir Coxsone Dodd, a Studio One tulajdonosa volt, akinél sok zenész és énekes fordult meg. A dalokat rögzítették, a helyi lemezgyár hét hüvelykes lemezeket préselt manufakturális módszerekkel. A jamaicai Irie fm csak reggae-t játszott, a rádiónak és a sound systemek bulijainak köszönhetően gyorsan terjedtek a legfrissebb zenék.

www.urbanimage.tv, www.reggae-wise.eu

A dj-k hangfalakból, erősítőből, bakelitlejátszóból, effektekből álló felszerelésüket az utcákon állították fel, és már szólhatott is a zene - bárhol, akár a város közepén is. A selecta lemezeket válogatott, a dj egymásba keverte a különböző tempójú dalokat, az effektező hozzátette a különleges hangzásokat és az mc-k szövegeket rögtönöztek az alapokra. Ez a sound system.

Az mc-k amolyan kisbírók, hírtovábbító emberek lettek: helyi híreket, társadalmi eseményeket, pletykákat szőttek bele a dalok szövegeibe, de sokan énekesek is voltak egyben. Néprádiószerű szerepet töltöttek be a városokban. A sound systemek a legfrissebb zenéket nyomták, igazi fekamuzsika szólt az utcákon mindenfelé, de Kingston volt a központ. Ezek a sound systemek a mai napig jellemzőek a városra, 99-ben én is találkoztam a jelenséggel Jamaicában.
A reggae királya: Bob Marley

Bob Marley egy énektrióban kezdte Bunny Wailerrel és Peter Tosh-sal The Wailers néven kiugrottak a korai skából, a reggae felé lassuló zenét játszottak. Erre a legjobb példa a világhírű One love című daluk. Mivel a reggae inkább zeneközpontú stílus volt, sokszor nem az előadó személye volt a legfontosabb, de néhányan mégis kiemelkedtek a többiek közül. Például U-Roy és Bob Marley szépen lassan kezdtek sztárrá válni.

www.primary.uk.com, www.top-10.us

A Wailers már nem énektrió, hanem zenekar lett, élőben játszottak és lassan megszületett a roots reggae. Egyre fontosabb lett a dob és basszus szerepe. A reggae-ben a one drop stílusú dobolás alapvető, ma is ez a meghatározó. A tempó nagyon hasonlít az emberi szívverés ritmusához.

1. Pozitív vibrációk és raszta szív
2. Raszta mint vallás és nyelvLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés