free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Hírhedt divatbotrány-hősök

Borsa         Címkék: botrány, divat, hordhatatlan, kifutó, tervező 0 hozzászólás

Régen még egy áttetsző blúz is felháborodást keltett, de a múlt botrányos ruhái közül sok ma már beépült a mindennapi divatba. Merész ötletek nélkül nincs fejlődés.

A divatvilágnak is megvannak a saját botrányai, ezek néha hangosabbak néha pedig csak mosolyra fakasztják a nagyközönséget. Ki gondolta volna, hogy a Coco Chanel által tervezett nadrágkosztümöket a saját korában merésznek tartották és fiúsan rövidre vágott haján, pedig sokan megbotránkoztak. Manapság a divat nagyasszonya által megálmodott nadrágkosztüm a tökéletes elegancia védjegye.

Napjainkban az áttetsző blúzok sem számítanak polgárpukkasztásnak, de ez nem volt mindig így, amikor Yves Saint Laurent megálmodta az első úgynevezett "nude" kollekcióját, amelyben főszerepet játszottak a mindent látni engedő ruhadarabok a párizsi divatélet nagyjai egyöntetűen megdöbbenésüket fejezték ki. Csakúgy, mint akkor, amikor a francia tervező haute coture kollekció keretében farmernadrágokat mutatott be, ma már ezen sem lepődünk meg. Mostanában szinte minden divatház kínálatában szerepel a farmer, ráadásul ezeket a régen perifériára szorult termékeket csillagászati áron kínálják a lelkes divatimádóknak.

www.fashionencyclopedia.com, www.style.com, http://enewsbuzz.typepad.com

Ha már botrányokról beszélünk akkor mindenképpen meg kell említeni az olaszok egyik tervező zsenijét, Roberto Cavallit. Kollekciói mindig híresek voltak arról, hogy előszeretettel használ bőr és valódi szőrme alapanyagokat, sőt élete első önálló bemutatóján a ruhák mindegyike bőrből készült. Azonban, ha valaki a tűzzel játszik akkor fel kell készülnie arra, hogy megégeti magát, és ezzel Cavalli sincs másként, a szezononkénti bemutatóit szinte mindig botrányok kísérik. A luxust imádó Cavalli fanatikusok a mennyekbe emelik a tervező minden egyes kollekcióját, ezzel szemben az állatvédők minden egyes lehetőséget megragadnak, hogy hangot adjanak a véleményüknek. Az sem véletlen, hogy a botrányairól híres Kelly Osborne szinte mindegyik Cavalli bemutatón az első sorban ül.

Igaz, egy jól megkreált fellépőruháról évekig beszél a tisztelt publikum, például nem hivatalos közvéleménykutatásunk során, 20 megkérdezettből 20-an emlékeztek, 14-en pedig még a színét is pontosan megmondták annak a csúcsos melltartónak, amelyet Jean Paul Gaultier álmodott meg Madonna számára. Nem csoda, hogy a nemrégiben visszatért Kylie Minogue is Gaultiert kérte fel fellépőruhái megtervezésére.

www.smh.com.au, www.bridezilla.com, www.flickr.com

Gaultier a menyasszonyi ruhákat is sajátos szemszögből nézi: "Miért is ne lehetne ki az egész melle a menyasszonynak?". A férfiaknak tervezett szoknyák is vegyes érzelmeket váltottak ki a kritikusok körében, de ezen talán már senki sem lepődött meg, mint ahogy azon sem,  hogy Marilyn Manson  is az általa  megálmodott - vagy inkább rémálmodott - ruhákban lép fel.

Egy ilyen felsorolásból semmiképpen sem maradhat ki John Galliano, aki ugyan az elmúlt években a Dior ház művészeti vezetője, azonban saját kollekcióiban nem hazudtolja meg magát. 2001-ben tervezte meg az úgynevezett Pirate-dzsekit, a meglehetősen bizarr darabot most már bárki kedve szerint elkészítheti, ugyanis a szabásminta tökéletes mása egy kattintással letölthető az internetről. Galliano már a saját megjelenésével is felkavarja divat állóvizét, hol kalózkapitánynak öltözik, hol pedig saras gumicsizmával vonul a tisztelt nagyérdemű elé. A kollekciói pedig évről évre "kiverik a biztosítékot", a bemutatóján felvonuló modellek szinte mindig másvilági sminkben vonulnak, arról már nem is beszélve, hogy ruhái teljességgel hordhatatlanok. Ahhoz viszont nem fér kétség, hogy Diornak tervezett kollekciói minden évben a párizsi divathét legszebb darabjai.

www.showstudio.com, www.javno.com, www.style.com

A Benetton cég ugyan nem az extrém ruháikról híresek, de reklámkampányaik tökéletesen beleillenek egy ilyen körképbe. Az Oliviero Toscani nevéhez fűződő óriásplakátok több országban tiltólistára kerültek. A Vatikán szinte kivétel nélkül minden reklámkampánynál hevesen tiltakozott, az egyik ilyen leghíresebb vagy hírhedtebb plakátjukon egy apáca és egy pap csókolózott. De különböző nációból származó emberek nemiszerveit bemutató plakát is óriási felháborodást keltett, és a cég hiába védekezett azzal, hogy ezzel csupán az előítélet-mentesség mellett próbáltak kampányolni.

Toscani egyik kortársa David La Chapelle aki szintén botrányos képeiről vált híressé, a tökéletesen megkomponált alkotások szinte kivétel nélkül az emberi tűrőképesség határát feszegetik, képeihez sokszor sztárok állnak modellt.


www.investis.com, http://photo.rol.ru

Botrányok mindig is voltak és lesznek is, de ha jól végiggondoljuk, akkor ezeknek az elsőre talán meglepő kreációknak és kampányoknak köszönhetjük azt, hogy a nők most már előítélet nélkül hordhatnak nadrágot és áttetsző blúzt, a férfiak pedig szoknyát.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Fenék-tömés

Ha már a fenekünk méretével sem vagyunk elégedettek, mindössze 18 000 forintért miénk lehet egy fenék-tömés.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés