free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Körmenet és körszakzárás

Borsa         Címkék: körmenet, körszakzárás, krétakör, kultúra, színház 0 hozzászólás

Sokan ijedten figyelik, hogy a Krétakör Színház korszakot - vagyis körszakot - zár, de azt ígérik nem tűnik el a társulat, csak átalakul. Hogy mivé, az még homályos.

A Krétakör Színház története egészen egyedi, nemcsak azért mert jobb esetben egy színházhoz egy épület is tartozik, hanem mert minimum, hogy legalább társulat legyen. Nos, a kezdeti időszakban ezek közül egyikkel sem rendelkezett a színház, Schilling Árpád 1995-ben alapította a Krétakört egyéni akcióban, a darabokat maga rendezte, és minden előadáson felkért színészek játszottak. Azóta persze állandó - mégis formálódó - társulat már van, de színházi épület továbbra sem köti a művészeket.

Schilling ötlete egy állandóan mozgásban lévő, formálódó, újulásra hivatott színház volt. Jean Cocteau  Rettenetes gyerekek - fordítják Vásott kölyköknek is, eredetiben Enfants terribles - című regényéből készült darabot faragni, a drámaváltozat el is készült Nagy játék címmel, de támogatást nem kapott hozzá. Így megkérte a színészeit, hogy dolgozzanak ingyen, az így kialakult kis ad hoc társulatnak pedig a Krétakör nevet adta.

http://theater.hu, www.szinhaz.hu

De honnan is ez a név? Bertolt Brecht  Kaukázusi krétakör című darabjából, ami példázati szinten, és mint szimbólum is remekül működik. A műben az az ókori sztori villan fel, amikor két "anya" viaskodását egy gyermek felett eszes bírói próbatétel dönti el, jelen esetben egy krétakör, és az abba állított gyermek. Akiben nagyobb a szív, mint a birtoklási vágy, az az igazi anya, függetlenül a vérségi kapcsolatoktól. Magáról a krétakör-paradigmáról pedig így nyilatkozott a rendező: "A kör az a hely, amin belül az igazságnak el kell dőlnie - jelen esetben a színház igazságának. A kréta a mulandóság és az újraszületés metaforája, hiszen ha megrajzoljuk a kört, elkezdünk valamit, s ha végeztünk a dolgunkkal, feltöröljük a krétaport és elbúcsúzunk egymástól. A Krétakör a mindig változó, az ügyek és gondolatok köré újra és újraalakuló csapatot jelenti, akiket minden egyes alkalommal én hívok be, és én is búcsúztatok."

Ez az állandó változás, újrarajzolt körök talán az utóbbi időben nem voltak annyira szembetűnőek mint a kezdetekkor, de attól még léteztek, és talán ezért is lehet meglepő ez a mostani nagy korszakzárás, illetve maradjunk a címben is jelzett stílszerű körszakzárásnál.  Tehát most az elmúlást konstatálva visszaidézhetünk, és az újjászületést várva ünnepelhetünk a krétakörösökkel együtt, akik egészen különleges áttekintő sorozattal készültek ez alkalomra.

http://kretakor.hu

Egészen 2002-ig visszanyúlva felelevenítik jelenlegi, lezárandó periódusuk legjelentősebb állomásait Leonce és Lénától a Sirájon át egészen a FEKETEországig és tovább a Nibelung-lakóparkba. Kísérőrendezvényként belefuthatunk koncertekbe is, többek között a Krétakör Színésztánczenekarba, és a Merlin kávézójában megszemlélhetjük Lukács Zsolt a Siráj és a hamlet.ws külföldi vendégjátékain készült fotóit.

A legtöbb rendezvényre a belépés ingyenes, az előadások természetesen kivételek ez alól, jegyeket a szokásos jegy@krétakör.hu mail címen lehet rendelni, a hivatalos programból pedig itt érdemes böngészni, a körmenet még egészen június végéig tartja magát, a finisben pedig hatalmas bulira van kilátás.

www.szinesztanczenekar.kretakor.hu

Hogy utána mi lesz, az még homályos, de biztosak lehetünk benne, hogy ez a fordulópont minőségi és mennyiségi változást egyaránt ígér. Schilling tervei szerint a Krétakör egyfajta alkotóműhelyként fog funkcionálni, mely mindenféle művészeti ágra nyitott lesz, és lehetőséget ad majd önálló projektek kivitelezésére is. Bár még nem igazán átlátható az elképzelés formai vonala, a mögötte húzódó gondolat nagyon szimpatikus, és bíztató a nézői oldalról is. Szóval mi már nagyon várjuk az új idényt, addig pedig szívesen ünnepeljük a múltba váltó Krétakör-munkásságot, és egyáltalán a merész és újító szellemiséget, amit a színház a kezdetektől képvisel. 


Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés