free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Dizájnkifli fogadásra

Borsa         Címkék: dizájn, fogadás, gasztrodizájn, kenyér, kifli 0 hozzászólás

Fellélegezhetünk, ha eddig sokat stresszeltünk azon, hogy hogyan egyensúlyozzunk a kajákkal egy fogadáson. Itt vannak a dizájnolt pékáruk modern életformához.

A legtöbb designer egy adott problémára keres megoldásokat, így van ezzel a budapesti Geppetto designstúdió is, ahol a modern ember étkezési szokásaihoz alakítják egyik legősibb táplálékunkat, a kenyeret. Például azért, hogy ne kelljen többé állófogadásokon nyakig felpakolva szerencsétlenkednünk.

www.kucsera.com

Állunk egy fogadáson, szépen kiöltözve, körülöttünk csupa fontos ember, akikkel beszélgetni szeretnénk. Konferencián vagyunk, az egész napos előadássorozat után végre eljött az esti buli ideje. Ilyenkor mindenki ellazul kissé, a mogorva vállalatvezetők szalonspiccesen biztosan meghallgatják majd a rágóta dédelgetett projekttervet, vagy odafigyelnek majd, amikor - csak úgy mellékesen - eldicsekszünk osztályunk felfelé ívelő mutatóival. Hogyan legyünk kitűnő társalkodó partnerek, miközben bal kezünkben a töltött káposztás tányérral, jobb kezünkben a borospohárhoz szorított és egyre veszélyesebben morzsálódó kenyérszelettel, hónunk alatt pedig egy mákos rétessel egyensúlyozunk a svédasztalok között?

A formatervezés világában létezik egy terület, ami éppen ezekre a kellemetlen helyzetekre keresi a megoldásokat. A szakemberek szituációkat elemeznek, megvizsgálják a problémákat, majd komoly kutatómunkába kezdenek a legjobb megoldásokat keresve. Budapesten a Geppetto design stúdióban dolgozik Kucsera Péter terméktervező, aki éppen az ilyen problémákra specializálódott. Szakdolgozatát 2005-ben írta meg a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, a téma a gasztrodesign volt. Ma a stúdió egyik vezető munkatársaként kutatja a területet, és érdeklődésünkre elmondta, hamarosan vadonatúj tervekkel rukkol elő.

www.geppetto.hu

A gasztrodesign lényegében a forma jelentősségének felkutatását jelenti az ízek világában. Az ezen a területen dolgozó tervező feladata más, mint a food stylisté. Az utóbbi munka ugyanis inkább egy-egy termék vizuális újraértelmezését, a csomagolás modernebbé, vagy kívánatosabbá tételét jelenti, míg a Geppetto és a PapaMama Kollektív designer-menedzser csapat által kutatott terület új termékekben gondolkodik, ipari hátteret feltételez. A stúdió egyik alapítója, Elek Márton szakmai hitvallása szerint "minden tervezési feladat egy helyzet megoldása", az említett üzleti vacsorák és fogadások piaca pedig konkrét problémákat, megválaszolandó kérdéseket vet fel.

A Geppettoban készült tervek rendkívül látványosak. Gyűrűként az ujjunkra húzható kiflik és kalácsok, könnyen szeletekre választható, többszintes zsemlék, és szalvétagyűrűként is újra hasznosítható péksütemények sorakoznak a látványterveken. Készítésüknél a designerek arra gondolnak, vajon kik fogyasztják majd ezeket a finomságokat, milyen körülmények között, újracsomagolják-e az ételeket, vagy csak tálaláskor találkozik velük a vendég, hogyan tárolják majd a kenyérféléket?



Ahogy korábbi cikkünkben az idei milánói Salone del Mobili kiállítás kapcsán is írtuk, a minimál korszakot leváltó új designtrend a technológia csodáit hirdeti, azt ünnepli, hogy ma már gyakorlatilag bármi lehetséges, az ipar akármilyen formát le tud gyártani, szinte akármilyen anyag felhasznlásával. A fantázia szabadabban szárnyalhat, mint bármikor, a termékeket pedig egyre inkább a speciális, egyéni igények szerint tervezik meg. Amikor a gasztrodesigner hüvelykujjunkra húzható péksüteményt tervez, maga előtt lát bennünket, céges alkalmazottakat, akik esetlenül botladozunk az elegáns állófogadásokon, miközben egyszerre próbálunk csevegni, okosan bólogatni és jóllakni a felhalmozott finomságokból.

Ebből adódik a Geppetto stúdió szlogenjévé vált ars poetica is: "stresszmentes design", azaz a szituáció, az élethelyzet stresszmentesítése a cél. Ennek érdekében az enteriőrök kialakításával, tárgyak és bútorok tervezésével is foglalkozó stúdió kísérletező, kutató és tervező részleget is indított Geppetto Labor néven, ahol a különleges designmegoldások mellett különféle anyagokkal és kombinációkkal is kísérleteznek a szakemberek. Ilyen például a szőrös számítógépes egér, vagy a virágszirom-szerűen összezippzárazható lámpa.

www.geppetto.hu

Kucsera Péter példaként említette a tészta, mint alapanyag sokoldalú felhasználási lehetőségeit akár lámpabúraként, vagy más lakberendezési tárgy kiegészítőjeként. Nem annyira vad ötlet ez, mint elsőre gondolnánk, Japánban például létezik olyan szakácskönyv, aminek a lapjai ehetőek, különféle ízű hal-esszenciából állnak, amit porrá törve megfűszerezhetjük a recept alapján készített ételünket. Igaz, a szigetországban külön figyelem és tisztelet jár minden tárgynak a shinto vallás elvei alapján, így nem csoda, hogy ételeiket is különös gonddal tervezik meg a japán designerek.

A pesti stúdióban járva megtudtuk azt is, hogy bár a céges bulikon ez még nem nagyon látszik, a magyar tervezők élen járnak a gasztrodesign területén. Sokan közülük a MOME egyetemről kerülnek ki, mi magunk is számos cikkünkben foglalkoztunk már a fiatal tehetségek munkáival. Kérdésünkre, hogy miért épp a kenyérfélékkel foglalkozik a stúdió, érdekes válaszokat kaptunk.

A kenyér az egyik legrégebbi élelmiszerféle, csaknem 4000 éve van jelen a világ gasztokultúrájában, ráadásul jó alapanyagnak számít ahhoz is, hogy segítségével szemléltethető legyen a tervezői gondolkodás. Szerepe, funkciója mára jelentősen átalakult, különösen a nagyvárosi ember életében. Éppen ezért különös gondosságot, odafigyelést követel a tervezőtől, ha a kenyér újragondolására vállalkozik.



Az étkezés sokszor nem fő tevékenységünk, inkább kiegészítő foglalatosság szociális érintkezések, büfé vacsorák, partik, vagy fogadások alkalmával, vagy épp utazás közben. A gasztrodizájnerek szerint egyre nagyobb az igény arra, hogy rohanó életstílusunkhoz alakítsuk legősibb élelmiszerünket is. Úgy tűnik, az ételek esetében nemcsak az ízek, de a formák terén is egyre szélesedik a kínálat, és a formák megfelelnek modern életformánknak is. Ki tudja, talán a legközelebbi állófogadásunkon már mi is ilyen ujjra húzható, kézreálló, könnyedén több emeletes szendviccsé alakítható, szeletekre bontható kenyérféléket fogunk majszolni.



LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés